Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 75 693
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 780
Vinci, имаш ли цикъл? Моят спря по време на химията и едни ужасни горещи нощни вълни почнаха малко след това. По време на лъчето продължиха, а като почнах Тамоксифен и Резелиго, става още по-зле. Обаче, преживява се - като се събудиш, пийни малко вода и знай, че след малко вълната ще мине! 🙂 Мисля, че е от хормоналния дисбаланс (лаишки казано), а не от лъчето.
Jenq, не съм чувала за това нещо, но ми звучи резонно. Аз правих лъче в Иван Рилски - горещо препоръчвам, ако се търси отношение към пациента, например. За апаратите им - не знам, не съм ги проучвала.

# 781
  • Sofia
jjjenq, аз имах отток на ръката в областта лакътя до мишницата. Така беше докато дренажа не започна да отделя прилично количество течност. Горе-долу около 10 дни след операцията. Отделно загуба на чувствителност на същото място плюс подмишницата.
Malin4e сподели едни видеа с упражнения малко по-назад в темата, които са много ефективни.

# 782
Женя,една от първите ми консултации беше със доц.Попов (началник на лъчелечението към хирургиите) Не че го хваля,но с една дума е страхотен.Няма-няма и ми се обажда с въоросите “Как си,как вървят нещата?” Обсъдихме прехвърлянето ми към другото лечебно заведение и сега решението е в мои ръце къде да се облъчвам. Тогава ми каза,че предвид колко съм бяла при мен ще има зачервяване тип “слънчево изгаряне”.
Лекуващия ми онколог сега твърди,че апарата в Пълмед е един от най-новите и няма никакво притеснение за облъчването на аксилата.Този път ще се консултирам хубаво със др Габровски и доц.Попов ..не да бягам на сляпо…Но много пациенти ми споделиха за лъчето в хирургиите “че са изгоряли като въглен” …

# 783
Женя, аз правих лъчетерапията в КОЦ 2 Пловдив.
Апаратурата е на ниво. Аз също съм с много бяла кожа. Не съм получила изгаряне. Единствено в края след 23 терапия имаше зачервяване.
Лекарите са много внимателни. Следят как се развива лъчетерапията. Всичко е много организирано и часовете се спазват.
Там получих отношението, на което се надявах.

# 784
Coral344, аз точно във фейса на д-р Попов го намерих този текст и ми стана интеересно, защото досега не го бях чула това нещо. Аз също се чудя дали да не се консултирам с него и с Габровски /като Пълмед ми е за предпочитане с оглед новия апарат/ да видя какво ще ми кажат. Пък опцията да отида в София да ги направя си остава. Освен Сити клиник също и за Дървеница съм чула досега хубави отзиви, че няма изгаряния и е добре. ТАка или иначе операцията сега ми мина и трябва хубаво да зарасне. Като гледам май май след нова година ще ги започна сигурно, защото нали не трява да се прекъсват , а по коледа и нова година ще има доста почивки.
Кайра, 2021г в коца имаше само един апарат и майка ми чакаше с часове.Постоянно се разваляше и беше тегава работа. ОТ тогава май закупиха още един апарат и сега не знам как е, дано да са се подобрили нещата
А и още нещо - след като ми свършат вторите 180 дни болнични с разрешение от ТЕЛК, имам ли вариант да ме освободят от работа и да отида на бюрото по труда, а заедно с това и да подам документи за ТЕЛК? ЗАщото той телка е ясен, ако Бог е решил ще започна работа отново, но на този етап трябва да се лекувам още дълго, а пък искам да освободя мястото и да намерят друг човек. Доколкото разбрах от всичко, изчетено до тук пенсията от ТЕЛК не изключва възможността да се започне работа отново по-нататък. А и честно казано, бих желала по-нататък да работя друго, понеже работата ми е една от причините за този психо дисбаланс, който ме доведе до тук.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 11:09 от jjjenq

# 785
Женя,явно преди мен ще започнеш лъчелечението,такаче ще чакам отзив 😀 Пиши,моля те,когато започнеш с това лечение.Ще си ми полезна!

# 786
Здравейте момичета!
Отдавна не съм писала, но ви чета редовно. Включвам се по "вечната" тема: Какво бива и какво не бива с нашата диагноза?
Скоро придружавах близка с нашата диагноза, която беше записала консултация с проф. Дудов. Възползвах се да попитам някои неща, които вълнуват и мен и нея. Споделих му, че съм била негова пациентка преди 2 години и той изпадна в умиление и с радост се впусна да обяснява надълго и широко. Та на въпроса:
- Плаж и слънце - умерено , с поставен слънцезащитен крем с висок фактор. Но както и той се изрази- това важи и за хора без нашата диагноза. По време на активно лечение не се препоръчва директно излагане на слънце, дори и със защитен фактор 100, но е силно препоръчително да се стои на открито, под сянка и с наметка в/у откритите части на тялото. Голяма част от химиотерапевтиците са много силно светлочувствителни. От личен опит мога да го потвърдя за карбоплатината. Не случайно като  я вливат банките са покрити с плътен плик. Моята карбоплатина я поех от април до юли и само в колата, докато се прибера от вливка, вече ставах на червени петна по откритите части на тялото, ако не се заметна с някакъв шал. Това е и причината да почерняват ноктите, ако не са лакирани с лак в тъмен цвят
- Минерални басейни - никаква забрани за ползване. Даже се подразни, че масово се насажда това мнение и то от лекари. Единствено да не се прекалява с престой във води с богато съдържание на радон. Такъв е изворът в Павел баня.
- Витамин Б12 и добавки с високо съдържание на Б12 - тук направо се ядоса Rage . Вбесявал се на невежеството и то от колеги! И то от онколози! Този мит бил развенчан още преди 20 год. и то в световен мащаб, но масово колегите му не четяли световните гайдлайни, а си карали, както си знаят от преди 20 год. Тук за съжаление бих се съгласила с него, колкото и нескромно да звучи от неговата уста, защото както казах, аз съм била негова пациентка и прекрасно знам какво се проповядва в неговата болница  и какво всъщност се прави на практика.
Вит. Б12  беше коментиран по повод проблеми с езика, които моята близка има. Преди 17 год. тя е лекувала хормонозависим рак и от тогава избягва всякакви добавки, съдържащи витамин В12. Езикът й е на големи червени петна, почти рани, които й създават огромен дискомфорт. Дори не може да се храни нормално. Ходила при какви ли не лекари и мнението било, че е алергия от почти всичко (ориз, картофи, мляко, брашно, морски продукти, яйца и пр.) Не знам дали се е тествала за алергии, не я попитах, но като си показа езика на проф. Дудов, той беше почти убеден, че това е сериозен недостиг на вит. Б12. Препоръча да си пусне едно изследване, и ако се окаже прав, незабавно да започне прием на високи дози. Не знам дали го е направила.
Интересна беседа беше за мен. Да си призная и аз избягвам Б12. Гледам да го изследвам от време на време. За сега е в норма, но не знам дали бих увеличила приема, ако се наложи Smile

# 787
  • Северозапада
Моли, на мен личната ми изписа В12, но после се наложи да посетя невролог и тя също ми каза, че не трябвало да пия този витамин при моята диагноза и така и не го взех. Аз имам изследвания, че ми е в норма, но все пак, изглежда е разпространено мнението, че не трябва да се взема като добавка. Аз все се питам какво може и не може да се пие като добавки. Например до сега, ако пипнех някой риновирус, си правех чай с Кармолис. Сега не смея, защото е от билки. Доктора, който ми и водещ в Надежда, имам усещането, че винаги гледа да ми изпише каквото трябва и да влиза следващия и рядко го питам нещо.

# 788
  • София
Да ви препоръчам пак да изгледате видеото на 1 страница на шефката на онкологичната аптека в Надежда - много е информативно по въпроса за някакви добавки и витамини.

# 789
Момичета, някой в старите теми обясняваше как се пускат жалби към РЗИ, на какъв адрес и в какъв формат , текст. Моля да споделите опит, защото решението ми се бави повече от три месеца вече. Връчих електронно през системата за сигурни връчвания писмо с жалба до РЗИ Пловдив, но без резултат до момента. Въобще има ли смисъл да се занимавам?

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 16:35 от Incantrix

# 790
Момичета, някой в старите теми обясняваше как се пускат жалби към РЗИ, на какъв адрес и в какъв формат , текст. Моля да споделите опит, защото решението ми се бави повече от три месеца вече. Връчих електронно през системата за сигурни връчвания писмо с жалба до РЗИ Пловдив, но без резултат до момента. Въобще има ли смисъл да се занимавам?

И аз за съжаление трябва да пусна жалба по същата причина, посъветваха да бъде до РЗИ, с копие до НЕЛК и Зам. министъра на МЗ.

# 791
  • Северозапада
Аз си подадох документите към ТЕЛК през новата електронна система. Сега си проверих - подадено на 16ти септември, решението е издадено на 20ти ноември. Сега ще трябва да го разнасям по другите институции.
Да ви препоръчам пак да изгледате видеото на 1 страница на шефката на онкологичната аптека в Надежда - много е информативно по въпроса за някакви добавки и витамини.
Аз приключих химиотерапията, но съм на имуно и за нея не знам дали важат същите забрани.

# 792
Момичета, по-добре адресатът да е МЗ с копие до РЗИ, и омбудсман .
МЗ отговаря бързо  до РЗИ с нареждане да се изготви решението в най-кратък срок.
Така съм чела в една група във ФБ. Администраторката е юрист с огромна компетенция по отношение на ТЕЛК .
Аз си запазвам разни полезни нейни постове и мога да дам линкове, ако имате интерес, но трябва да сте членове , че е затворена група.
От там например разбрах за решение на ВАС, с което се обявяват  за нищожни критериите за даване на талони за паркиране в София. До сега ние нямахме право съгл. Наредбата на СО.  Вече имаме от юни месец.

Последна редакция: ср, 27 ное 2024, 20:21 от Mollly

# 793
  • София
Аз си подадох документите към ТЕЛК през новата електронна система.
Може ли повече за разяснения как се подават документи през новата електронна система, сега е много неприятно в студа да се виси на опашките.

# 794
Момичета, по-добре адресатът да е МЗ с копие до РЗИ, и омбудсман .
МЗ отговаря бързо  до РЗИ с нареждане да се изготви решението в най-кратък срок.
Така съм чела в една група във ФБ. Администраторката е юрист с огромна компетенция по отношение на ТЕЛК .
Аз си запазвам разни полезни нейни постове и мога да дам линкове, ако имате интерес, но трябва да сте членове , че е затворена група.
От там например разбрах за решение на ВАС, с което се обявяват  за нищожни критериите за даване на талони за паркиране в София. До сега ние нямахме право съгл. Наредбата на СО.  Вече имаме от юни месец.
Моли, ще бъда благодарна за текст, формат на писмото, както и линк към групата. Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт