Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 86

• 73 722
  • 1 540
  •   1
Отговори
# 60
Естествено , че ползвам парфюми, парфюмен маниак съм. Имам много парфюми и миризмите им ме успокояват. Крем ползвам български на Алтеа, уж е био, както и техен лосион за почистване на грим.
Купувам си душ гел, сапун и препарат за миене на съдове, и шампоан, био, от ДМ, че са на добри цени. Прах за пране не съм сменяла. Да си био е доста скъпо.

# 61
Здравейте,отново ,момичета!Бих искала да ви попитам,понеже ми предстои да се прибера скоро в бг,събрала съм ,каквото е възможно като мед документация за състоянието на дъщеря ми.Възнамерявам да я консултирам с бг специалисти.Въпросът е,когато ми даде пълномощно,кои администрации и институции да впишем в него,НЗОК,...просто нямам никаква представа ,а струва ми се в един момент ще се наложи да ходи за консултации и проследяване,ако не за цялостно лечение.Благодаря ви!

# 62
ТЕЛК, НЕЛК, всички държавни и общински органи на територията на РБългария, местна администрация, социални служби, лечебни заведения

# 63
Момичета, някой запознат ли е какво контрастно вещество използват за ЯМР? Четох много страшни неща за Гадолиний . Дали навсякъде ползват еднакъв контраст? Вече три ЯМР направих за последните 6 месеца. Пак ме гони някаква параноя.
А и друго исках да питам: когато сте с направление от онколога, дават ли си ви диска с разчитането. В Сити ми отказаха като поисках да ми го пратят. Казаха, че лекуващия лекар трябва да разреши. Като е готов да говоря с него и да си платя 20 лв за диска.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 16:10 от Една Такава 737236

# 64
  • Северозапада
На ЯМР диска мен не ми го дават от Надежда. Аз си платих за 2ро копие за мен още при снимането.

# 65
Момичета, някой запознат ли е какво контрастно вещество използват за ЯМР? Четох много страшни неща за Гадолиний . Дали навсякъде ползват еднакъв контраст? Вече три ЯМР направих за последните 6 месеца. Пак ме гони някаква параноя.
А и друго исках да питам: когато сте с направление от онколога, дават ли си ви диска с разчитането. В Сити ми отказаха като поисках да ми го пратят. Казаха, че лекуващия лекар трябва да разреши. Като е готов да говоря с него и да си платя 20 лв за диска.
Аз какво да кажа, за шест месеца, три пъти ЯМР с контраст, веднъж пет скенер с радиоактивно вещество, радиоактивно сентинелно маркиране и един месец радиоактивна лъчетерапия.  Не разбирам защо се паникьосваш? Ракът е болест, която се лекува с много натоварващи, агресивно лечения като лекарства и изследвания. Няма вариант да минем безопасно и тънко. Аз например, минах на бета блокери заради Херцептина, защото имам сърцебиене, мислиш ли че ми е много приятно?
За диска, заявяваш си го на регистратура, изчакваш да го презапишат и плащаш 20 лв при получаване.

# 66
  • Sofia
Специално за контраста , който използват за ЯМР е най - малко токсичен. Изхвърля се с урината. Затова след ЯМР повечко вода и не го мисли.

# 67
Да, но без разчитане го дават. Разчитане от къде си го искаш? Казаха да говоря с лекуващия за разчитането. Между другото и аз имам и 5ст и сентинелно и лъчетерапия.
Haidi, при кой се оперира ти? В Сити ли се записа на диспансер?

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 16:34 от Една Такава 737236

# 68
Да, но без разчитане го дават. Разчитане от къде си го искаш? Казаха да говоря с лекуващия за разчитането. Между другото и аз имам и 5ст и сентинелно и лъчетерапия.
Ами, от лекаря получаваш разчитането. Нямаш ли разчитане? Звънни на доктора и се уговори с него. Аз съм на таргетна терапия с Херцептин- Перджета и не съм на диспансер, още се водя че се лекувам, май. Иначе химиотерапията и лъчетерапията ми са в Сити при Ганчева и Николай Недев, операцията я правих при Вълкан Иванов. Моето е лумпектомия, малко все още съм в размисъл дали да не направя двойна мастектомия и заради това другата седмица ще ходя при Василева в Щерев, да се консултирам. След химиотерапията възлите ми бяха чисти на ЯМР и направих сентинелна биопсия, за която още се чудя,  дали беше добро решение.
Момичета, в Щатите за ХЕР положителен рак правят изпитания с Трастузумаб Емнатазин,  прилага се след операция, първо, като адювантно лечение,БЕЗ химиотерапия. Дава фантастични резултати, пет годишна преживяемост 97 процента....

# 69
Хайди, и на мен така ми обясниха, че при хер позитивен съм за кадцайла. Някой да я е правил в Надежда?

# 70
Haidi, защо се разколеба за операцията? Какво те кара да мислиш, че не си взела правилно решение? Питам, тъй като и аз обмислям вариант за лумпектомия и сентинелна биопсия при д-р  Вълкан Иванов и бях останала с впечатление, че това е оптимален вариант при маркиран тумор + липса на данни за заразени лв + липса на BRCA мутация + лъчетерапия. Колко лв ти премахнаха?

Ами, от лекаря получаваш разчитането. Нямаш ли разчитане? Звънни на доктора и се уговори с него. Аз съм на таргетна терапия с Херцептин- Перджета и не съм на диспансер, още се водя че се лекувам, май. Иначе химиотерапията и лъчетерапията ми са в Сити при Ганчева и Николай Недев, операцията я правих при Вълкан Иванов. Моето е лумпектомия, малко все още съм в размисъл дали да не направя двойна мастектомия и заради това другата седмица ще ходя при Василева в Щерев, да се консултирам. След химиотерапията възлите ми бяха чисти на ЯМР и направих сентинелна биопсия, за която още се чудя,  дали беше добро решение.
Момичета, в Щатите за ХЕР положителен рак правят изпитания с Трастузумаб Емнатазин,  прилага се след операция, първо, като адювантно лечение,БЕЗ химиотерапия. Дава фантастични резултати, пет годишна преживяемост 97 процента....

# 71
  • Северозапада
Разчитане има в епикризата от Надежда. Втория диск го взех, да не би да потрябва за операцията и, ако ми скимне, да го дам за второ мнение. В Надежда питах няма ли да ми върнат диско на регистратурата на Онкология, където казаха, че остава при тях. Мислех си дали от ТЕЛК няма да ми искат отделен от  епикризата документ от разчитане на ЯМР.
Аз успях до подам в ТЕЛК електронно, имам входящ номер, но така и не видях имейл за потвърждение. Сега по имейла ли да чакам инструкции или да влизам да си следя? А и в заявлението писах, ме искам документите да ми се пратят на физически адрес. Дали беше лоша идея? 🤔

Последна редакция: пн, 23 сеп 2024, 07:16 от Ant G.

# 72
Доколкото знам кадцайла се прилага при липсата на пълен патологичен отговор от неадювантната химиотерапия. Така скоро на позната й беше назначена кадцайла, защото при операцията се е установил метастичен ЛВ, който не се е повлиял от химията. И аз съм с Her 2 полож. и ми се иска за всеки случай след химията да ми назначат кадцайла, но по протокол това няма как да стане, защото химията ми е след операцията. Евентуално си мисля, че ако направя ре-операция и при нея се установят останали ракови клетки; то едва тогава ще ми предпишат кадцайла. Чувствам се в много неблагоприятно положение с тая следоперативна химия, защото не знам дали със сигурност съм се повлияла от нея и дали не изпускам възможността за лечение с кадцайла.

# 73
Vinci а сега с какво те лекуват? Аз също съм с her2+ ,сега съм на 3 червени-фармарубицин и ендоксан след това 3 бели,които още не знам какви ще са.

# 74
  • Sofia
Vinci, след химиотерапията ти няма ли назначена лъчетерапия, която да завърши цикъла на лечение и да доунищожи, ако нещо е останало?

Общи условия

Активация на акаунт