Сътворение или еволюция? Дискусия за вярващи и невярващи.

• 21 324
  • 389
  •   1
Отговори
# 180
... плюс, за да не ставам повече смешна в очите ти и да се обяснявам излишно, върни се към моя постинг и прочети изречението за еволюционните теории и микро-нивото...

Lennie,
Сега чак стоплих колко неправилно може да си разбрала думите ми: "Аз си имам отговори за тези въпроси, но нямам самочувствие да кажа на някой, който ги задава в някакъв форум, че е по-добре да си прочете биологията от 9 клас, вместо да се намира на приказка тук и да изглежда смешен."

Няма да се обяснявам, че ще стане заплетено. Прочети го пак, ако си го приела като нещо, с което те засягам.

# 181
  • Ямбол
Ето това: http://content.e-edu.bg/course/view.php?id=22 учат учениците в 10-ти клас и аз сега отивам да чета...

Сега, ако пуснеш и тест като условие за участие в темата, нещата ще тръгнат по-добре.
Може и с две отправки към речник или енциклопедия за уточняване на понятията.
Жалко, че поезията малко ще помръкне.
Е няма защо чак толкова да се задълбочаваме. всеки е свободен да каже какво мисли и към кое се придържа, кое му приляга най-много като обяснение - еволюцията или сътворението. А дискусията става, когато се пресекат различните мнения и всеки обяснява защо мисли по този начин.
Ох, не ме карай да се чувствам като на защита на дипломна работа - много сериозно искаш да стане наоколо.

# 182
http://www.evolutsionataizmama.com/chapter3_1.php

Да не ви смущава , че е от такъв сайт, но е коректна статията/книгата.Много искам, но нямам време да се включа, даже само за да ви изчета постингите Sad

gerik...Къде намери това,доста  интересна статия...  Grinning
Даааа, Дарвин и теорията му просто ...издишат  ooooh!

# 183
..................................

И какво е обяснението за огромното многообразие на формите на живот в едни и същи условия от милиарди години. Например на някое по-дълбочко морско дъно.
И там условията се променят, макар и в по-малка степен.

Защо на сушата усложняващият се и усъвършенстващ се организъм е имал нужда да развие висша нервна система, а на морското дъно - не е имал чак такава нужда...
Именно защото на сушата промените в околната среда са били много по-драстични. В учебниците пише, че мисловните способности на човешкия мозък са еволюционно приспособление за адаптация към средата така, както размерът, острите зъби, бързите крака и т.н при други видове. На мен ми звучи логично, макар и не много възвишено. Но това е разликата между науката и фикцията.
 202uu

Именно, не е възвишено и затова не може да е "божествено" - просто еволюция на видовете, без всякакъв висш умисъл и благородни цели.

Да не би пчелата да е обсебена от фикцията, че произвежда единственото органично, хранително вещество в природата,  което не се разваля, вмирисва и разлага. Нищо подобно - живее, приспособява се, размножава се и умира, без да се съобразява с факта, че като жили - евентуално, може да не е богоугодно.
...Та по този повод...

КОСТЕНУРКА И СКОРПИОН

Веднъж костенурката отстъпила на молбите на скорпиона да го качи на гърба си и го пренесе до другия бряг на реката. Скорпионът седял мирно през повечето път, но току пред другия бряг не се удържал и ужилил костенурката. Костенурката се възмутила:
-Моята природа е такава, че аз се стремя да помогна на всеки. Затова помогнах и на теб. Как можа да ме ужилиш?!?
-Приятелко-отвърнал скорпионът-твоята природа е да помагаш, а моята-да жиля. И сега какво, ти се опитваш да превърнеш твоята природа в добродетел, а моята наричаш подлост?

Peace

# 184
ХОРСКОТО МНЕНИЕ

Баща и син се сдобили с един кон. На следващия ден тръгнали за някъде си през селото. Бащата казал:
- Сине, качи се ти на коня, а аз ще походя.
Като ги видели, селяните рекли:
- Ей, глей къв син - баща му ходи пеша, а той язди!
На другия ден бащата се качил на коня, а сина ходел. Селяните рекли:
- Бе къв баща бе, детето му ходи пеша, пък той язди!
На третия ден се качили и двамата на коня. Селяните:
- Нямат милост тия, ще уморят добичето!
На четвъртия ден и двамата тръгнали пеша, водейки коня. А селяните:
- Хахаха, глей кви глупаци! Кон имат, пеша ходят! Хахаха...
На следващия ден, от притеснение какво ще направят, конят умрял.
И бащата рекъл на сина:
- Виждаш ли сине, ако слушаш кво говорят хората, ще свършиш като коня !

ИЗВОД...Няма угодия... Sunglasses

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 01:16 от roza66

# 185
... Ох, не ме карай да се чувствам като на защита на дипломна работа - много сериозно искаш да стане наоколо...
Другия път ще използвам емотикони, които се усмихват или намигват.
Просто се пошегувах.
Сигурно непроменливата среда пред компа ме еволюира към крокодил.

# 186
Темата все пак е Сътворение или еволюция, а не за или против еволюцията. Едно не мога да си обясня: защо подкрепящите теорията за сътворението не предоставят все пак някакви доказателства за нея, вместо да съсредоточават усилията си в оборване на еволюционната теория?

# 187
  • Ямбол
Моят извод е друг - не слушай хората какво говорят.

# 188

Fairy, Защо милсиш така,кое те навежда на мисълта че енергията няма разум? Забележително е че когато помислим нещо ... впоследствие го поискаме ,то ние "несъсъзнателно" или казано нау4но"подсъзнателно" го изпращам във Вселената! И то след време се реализиара или както казваме  се мтериализира.Това какво е според теб??

Когато бях ученичка, имах една голяма приятелка, с която по цял ден бистрехме нещата от Живота, Вселената и всичко останало Simple Smile. Та, тя ми казваше, че поискам ли нещо много силно, то ще се сбъдне. Нали това ти казваш- като го пожелая- то отива в енергията (тоест Бог) и се случва.
И понеже, по стечение на обстоятелствата, съм и футболен фен, един ден докато седях, гледах мач и много силно исках да победи моят отбор Laughing , се замислих, че в същия момент стотици като мен много силно искат да победи...другият отбор. Е, какво правим в тоя случай? И Бог чие съзнание сбъдва? И на какъв принцип го прави- сега ще й угодя на Феъри, а сега няма, другият иска по-силно, той печели? Не знам, ей такива неща ми подбиват вярата, че е точно така- че го изпращам във Вселената и т.н. Десетки пъти съм си поисквала нещо, помислим и други подобни, но съм си оставала само с поискването. Други десетки пъти съм го получавала. За мен това е чиста случайност, нищо повече.
От друга страна, силата на нашия разум, способността да "предизвикваме" събитията, не го свързвам с Бог, свързвам го с нас си, със самите хора.

Защо мисля, че енергията няма разум- не мога да го обясня, съжалявам. Усещане го наречи. Може би се доближава до друго мое вярване, че колкото по-малко се доверяваме на разума си и колкото повече следваме инстинктите си, толкова по-голям е шанса ни са успех и правилно вземане на решения. Тази енергия я възприемам като тесто- откъсва се част от нея и се моделира сладка. После се стопква сладката, става пак тесто и се връща обратно в голямото тесто. А тестото си е там, в безтегловност, ама то не мисли. Сигурно е така, защото смятам, че мисълта идва в резултат на съединяването на тестото с тялото. уф, много объркано стана и за мен самата...

Аз всъщност нямам проблем с Бог. С приемането, че е възможно да съществува. Имам огромен проблем с религията  и още по-огромен проблем с евентуалната намеса на Бог в моите дела.
Моят баща казва "Ако има Бог, негова си работа" и това е и моето възприятие на нещата. ОК, създал ни е. Оттук нататък, аз искам да поема пълната отговорност за действията си и не искам да разчитам на него за нищо. Което обаче според религията, според разбиранията за Ад и Рай, си е живо обричане на вечни мъки в Ада. И това не го разбирам. Защо Бог ще ме наказва, че не вярвам в него, че не съм кръстена, ако въпреки това живея в съгласие с неговите закони?!
И още нещо- на фона на цялото огромно нещастие, което има на света, за мен е очевидно, че след като ни е създал (ако приемем за момент, че Бог е налице), Бог е престанал да се грижи за нас. Оставил ни е да се оправяме сами. ОК, аз това го приемам и го приветствам, каквото си дробим, такова ще сърбаме. Обаче защо пък после ще ни държи отговорни?.... Не знам, има много неща, които се сбиват със светогледа ми....улях се, извинете, изпих една чаша коняк и ми се отвързаха пръстите Embarassed

# 189
Моят извод е друг - не слушай хората какво говорят.

Mr. Green Да така е!

# 190
  • Ямбол
Темата все пак е Сътворение или еволюция, а не за или против еволюцията. Едно не мога да си обясня: защо подкрепящите теорията за сътворението не предоставят все пак някакви доказателства за нея, вместо да съсредоточават усилията си в оборване на еволюционната теория?
Аха, може би.
Впускат се в по-трудното начинание.

# 191
... Баща и син се сдобили с един кон...

Ако имаше връзка с темата все някой щеше да ти каже, че е трябвало да се сдобият с два коня.

# 192

Fairy, Защо милсиш така,кое те навежда на мисълта че енергията няма разум? Забележително е че когато помислим нещо ... впоследствие го поискаме ,то ние "несъсъзнателно" или казано нау4но"подсъзнателно" го изпращам във Вселената! И то след време се реализиара или както казваме  се мтериализира.Това какво е според теб??

Когато бях ученичка, имах една голяма приятелка, с която по цял ден бистрехме нещата от Живота, Вселената и всичко останало Simple Smile. Та, тя ми казваше, че поискам ли нещо много силно, то ще се сбъдне. Нали това ти казваш- като го пожелая- то отива в енергията (тоест Бог) и се случва.
И понеже, по стечение на обстоятелствата, съм и футболен фен, един ден докато седях, гледах мач и много силно исках да победи моят отбор Laughing , се замислих, че в същия момент стотици като мен много силно искат да победи...другият отбор. Е, какво правим в тоя случай? И Бог чие съзнание сбъдва? И на какъв принцип го прави- сега ще й угодя на Феъри, а сега няма, другият иска по-силно, той печели? Не знам, ей такива неща ми подбиват вярата, че е точно така- че го изпращам във Вселената и т.н. Десетки пъти съм си поисквала нещо, помислим и други подобни, но съм си оставала само с поискването. Други десетки пъти съм го получавала. За мен това е чиста случайност, нищо повече.
От друга страна, силата на нашия разум, способността да "предизвикваме" събитията, не го свързвам с Бог, свързвам го с нас си, със самите хора.

Защо мисля, че енергията няма разум- не мога да го обясня, съжалявам. Усещане го наречи. Може би се доближава до друго мое вярване, че колкото по-малко се доверяваме на разума си и колкото повече следваме инстинктите си, толкова по-голям е шанса ни са успех и правилно вземане на решения. Тази енергия я възприемам като тесто- откъсва се част от нея и се моделира сладка. После се стопква сладката, става пак тесто и се връща обратно в голямото тесто. А тестото си е там, в безтегловност, ама то не мисли. Сигурно е така, защото смятам, че мисълта идва в резултат на съединяването на тестото с тялото. уф, много объркано стана и за мен самата...

Аз всъщност нямам проблем с Бог. С приемането, че е възможно да съществува. Имам огромен проблем с религията  и още по-огромен проблем с евентуалната намеса на Бог в моите дела.
Моят баща казва "Ако има Бог, негова си работа" и това е и моето възприятие на нещата. ОК, създал ни е. Оттук нататък, аз искам да поема пълната отговорност за действията си и не искам да разчитам на него за нищо. Което обаче според религията, според разбиранията за Ад и Рай, си е живо обричане на вечни мъки в Ада. И това не го разбирам. Защо Бог ще ме наказва, че не вярвам в него, че не съм кръстена, ако въпреки това живея в съгласие с неговите закони?! И още нещо- на фона на цялото огромно нещастие, което има на света, за мен е очевидно, че след като ни е създал (ако приемем за момент, че Бог е налице), Бог е престанал да се грижи за нас. Оставил ни е да се оправяме сами. ОК, аз това го приемам и го приветствам, каквото си дробим, такова ще сърбаме. Обаче защо пък после ще ни държи отговорни?.... Не знам, има много неща, които се сбиват със светогледа ми....улях се, извинете, изпих една чаша коняк и ми се отвързаха пръстите Embarassed
Fairy
незнам ама си много готина...  Mr. Greenе и аз съм на две 4аши  коняк.. Blush
Ами  мисля  4е имаме нещо общо.И аз като ученичка нищех такива теми... И аз имам проблем с религиите.Като цяло си мисля че религиите имат цел да рзаделят хората...ако няма религиии хората ще са по-единни.Незнам дали съм права,но и моето усе6тане е такова.Стана ми интерсно за мача...незнам за теб,ама  аз за каквото съм си намислила  наистина това става..пак ще кажа ...ей такъв идиот съм си,като си навия нещо на пръста..и то хоп...вземе че стане!!!Сигурно съзнателно и подсъзнтелно го искам ....и вярвам..... Няма да ми стигнат 10 страници да  ти опиша това....но аз приемам  силата на позитивното милсене....Тоест енергиините вълни които пращаме с мисълта си карат нещата де съ"случват"...Всъщност Енергиятата,Вселената,Висш Разум, Светлина ...или незнам още какво...хората наричат Бог.
То е комбинация от хубави,светли усещания...Аз так си го обяснявам.
Бог е в сърцето,в душата ни...Значи няма определен дефиниция за Бог,то е усещане.... когато си щастлива,изпълнен с любов, с радост ...и свететът е хармония , това мисля е усещане  за Бог.... Сливане с Бога....с Божественното...
А Ад и Рай за мен не са места за пребиваване..а състояние на душата.Ако си злобен,завистлив,отмъстителен човек, то животът ти е "Ад", но ако си добронамерен,раздаващ се...изпълнен с любов и доброта към ближния...то ти се чувстваш щастлив и животътa ти е  като Рай...така поне аз приемем нещата.
Бог не наказва...дал ни е свободна воля. Ние се самонаказваме....
Бог няма как да се "грижи" за нас.След като ни е дадена асвободна воля...и тоест ти искаш да правиш това което Ти смяташ за добре.
Как Бог би се намесил в слу4ая...? Тогава смисъла на свободаната воля се обезсмиля.
Разбираш ли какво имам впредвид? Какъв е смисъла на свободната воля след като "някой" траябва да  се "грижи" или да решава вместо нас??

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 02:03 от roza66

# 193
... Баща и син се сдобили с един кон...

Ако имаше връзка с темата все някой щеше да ти каже, че е трябвало да се сдобият с два коня.

Явно не си разбрала.....
  И два коня да имаха, хората пак щяха да кажат...:"Ееее, хората си  нямат и един кон а тия  чак два коня  си имат"... хорската завист няма граници....за товa става въпрос..

# 194
Аха, може би.
Впускат се в по-трудното начинание.

Напротив Wink, най-вероятно, когато Бог е сътворил  света е извикал - "Най-добрата защита е нападението!",  също както "И все пак, тя се върти" Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт