Сътворение или еволюция? Дискусия за вярващи и невярващи.

• 21 318
  • 389
  •   1
Отговори
# 210
Стига ви за днес, а май и изобщо.Каквото и да решите в тази дискусия, не е важно, но остава загадката , наречена "душа".За мен тя е най-ценното и не мисля , че е плод на някаква случайност.Науката ни води , или така си мислим, към по-удобен и добър живот/за плътта/.Докато Библията/респ. вярата в Бог/ ни учи как да съхраним тази безценна част-душата. Същността , която ще остане, след като сме живяли, кой добре, кой зле, кой както е избрал за себе си.Тя е богатството, което имаме, подарено ни от Бог и което Той очаква да Му поднесем един ден чисто и неопетнено.Със свои сили неможем да го постигнем, затова си имаме Изкупител, в лицето на Господ Исус Христос.Тази душа ще живее вечно със своя Създател и ние сме отговорни как се отнасяме с нея и дали поддържаме духа си жив.А той живее тогава, когато се храни с Божието Слово и когато ние общуваме с Бога.
Това не е проповед, това е моя извод от нещата казани и мислени тук и преди.Може да е ненаучен за повечето хора и какво от това?Аз избирам тази част-душата.А науката  ми е един от многото интереси и ще продължавам да ровя.Но съм уверена, че нищо никога не е в състояние да разклати основанието на моята вяра.Може само да засили възхищението ми от великото чудо-живот, което Бог е направил за нас, от безграничната си любов.Вярвам също, че ние сме създадени , освен за да общува с нас и за да Го прославяме.Това е, което смятам да се стремя да правя занапред.Защото Той го заслужава Heart Eyes
   Пожелавам ви успех с дискусията  bouquet[/b][/color]

Peace

И само ще добавя в този ред на мисли: "Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а погуби душата си?".

Доколкото си спомням от наученото по биология в училище - човешкото тяло е изградено от четирите основни елемента: въглерод, азот, кислород и водород (и от малки количества микроелементи).  Е какво по-голямо доказателство от това, че сме сътворени от кал? И какво става с тялото, когато го напусне душата - пак кал. Сещам се за една мисъл на Атанас Далчев: "След всичките й мръсотии как червеи да не я ядат тази плът!"

# 211
http://www.mediatimesreview.com/May04/Christ.php
и това:
http://harta-bg.info/home/article/article.do?articleId=1
и това:
http://harta-bg.info/home/article/article.do?articleId=15
оттук можете  да прочетете за доста доказателства, дано английския не е пречка:
http://www.answersingenesis.org/

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 10:21 от SilIli

# 212

.Каквото и да решите в тази дискусия, не е важно, но остава загадката , наречена "душа".За мен тя е най-ценното и не мисля , че е плод на някаква случайност.Науката ни води , или така си мислим, към по-удобен и добър живот/за плътта/.Докато Библията/респ. вярата в Бог/ ни учи как да съхраним тази безценна част-душата. Същността , която ще остане, след като сме живяли, кой добре, кой зле, кой както е избрал за себе си.Тя е богатството, което имаме, подарено ни от Бог и което Той очаква да Му поднесем един ден чисто и неопетнено.Със свои сили неможем да го постигнем, затова си имаме Изкупител, в лицето на Господ Исус Христос.Тази душа ще живее вечно със своя Създател и ние сме отговорни как се отнасяме с нея и дали поддържаме духа си жив.А той живее тогава, когато се храни с Божието Слово и когато ние общуваме с Бога.
Това не е проповед, това е моя извод от нещата казани и мислени тук и преди.Може да е ненаучен за повечето хора и какво от това?Аз избирам тази част-душата.А науката  ми е един от многото интереси и ще продължавам да ровя.Но съм уверена, че нищо никога не е в състояние да разклати основанието на моята вяра.Може само да засили възхищението ми от великото чудо-живот, което Бог е направил за нас, от безграничната си любов.Вярвам също, че ние сме създадени , освен за да общува с нас и за да Го прославяме.Това е, което смятам да се стремя да правя занапред.Защото Той го заслужава Heart Eyes
   Пожелавам ви успех с дискусията  bouquet

Тялото /плътта/ е дома на душата. Ако душата ти се чувства некомфортно в него ще си отиде ли? Не можеш да ги разделиш тук на земята, противоестествено е. Свързва ги разума, чрез който трябва да ги накараш да живеят в хармония, поне докато са заедно.

# 213
Мама Нана, явно зависи до каква степен на духовно развитие е стигнал човек.  Thinking
Душата често се "бори" с тялото (плътта), която си остава несъвършена докрай.

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 10:35 от SilIli

# 214
Мама Нана, явно зависи до каква степен на духовно развитие е стигнал човек.  Thinking
Душата често се "бори" с тялото (плътта), която си остава несъвършена докрай.

По ми се вижда, че човека е склонен да принизява душата си за да я вмести в дома, но това води до все по лошо "строителство".  Имам резерви към "Битието определя съзнанието."

Много ми се иска да ставаме по мислещи, по разумни.

Поне това е сътворението за мен материя и дух в едно, хармония, не изключваща "Борба и единство на противоположностите." 

Последна редакция: сб, 03 мар 2007, 10:40 от Mama_Nana

# 215
Добро утро!
Честит Празник на всички българи! Grinning

Lennie, имаш доста откъслечна(да не кажа никаква) представа за Библията. Може би трябва първо да я разучиш(прочетеш), а ако това не ти допада, недей да даваш така категорични изводи за информацията, която имаме от нея!

извинявай, но аз ако имам откъслечни информации за Библията , вие нищо не разбирате от наука.
имам достатъчно такива познания, за да посещавам тази тема. плюс, библията не е отнесени от вихъра на и не се чете от кора до кора преди лягане. винаги ми е ужасно смешно, когато някой ме съветва да прочета библията  Laughing
тука сигурно има богослови, нека ти обяснят как се чете библията.
споко сега. не всички можем да сме на едно мнение.  Laughing
моята душа няма да се спаси в тази тема, 100% е сигурно това

# 216
Lennie, и на мен ми е смешно като се отрича нещо категорично, без да се има елементарна представа за него.
Като се занимаваш с наука, нали знаеш, че за да докажеш неверността на дадена теория, трябва първо да я изучиш в детайли?

А иначе, по темата: Човекът се различава от животното с притежанието си на разум, който не е плод на инстинкта за самосъхранение, биохимични процеси в мозъка или случайни придобивки от количествени натрупвания в процеса на "физическото му развитие". Човека е доста по-сложна система, съдържа освен материя, още две съставки-дух и душа, което не може да се обясни на ниво наука, на която обекта на изследване е единствено физическата проява на състоянието.

# 217
А иначе, по темата: Човекът се различава от животното с притежанието си на разум, който не е плод на инстинкта за самосъхранение, биохимични процеси в мозъка или случайни придобивки от количествени натрупвания в процеса на "физическото му развитие". Човека е доста по-сложна система, съдържа освен материя, още две съставки-дух и душа, което не може да се обясни на ниво наука, на която обекта на изследване е единствено физическата проява на състоянието.

Peace

Да, това и аз се мъчех да го кажа, но трудно ми се отдава.

# 218
аха, ок  hahaha

# 219
  • София
Рени, аз си мисля, че не е необходимо да сме чак толкова подготвени... в смисъл, че тук не претендираме да водим научни спрове.. А пък досега аз внимателно четох тълкувания най-различни, но нямаше обаснение на Сътворението според библията. Приема се, че Господ създал всичко.. как, кога, защо... Ето, вие обсъдихте най-различни теории за еволюцията, всяка със своята си логика. А в Господнето сътворение аз логика не виждам. Не е необходимо да съм известен учен, за да мога да споря по тези въпроси, защото те очевидно вълнуват всички хора...

А може и неправилно да съм разбрала защо ме цитираш... Rolling Eyes

Приема се че Господ създал всичко ли???Кой го приема? Не ли Бог твореца а Господ Исус само негов син...

Ами зависи кого наричаш Господ...  Wink Иначе принципно според Библията си права в твърдението, а и аз не съм казала нищо по-различно!

# 220
  • София
Понеже ние знем амо химическите елементи от тблицата на Менделеев...но се оказва че тя маи4е 4е не е  севсем пълна,след като тази сплав е неизвестна?

Роза, а таблицата на Менделеев сплави няма... има ЕЛЕМЕНТИ! Сплав това е сложен метал получен от смесването на два или повече метала в течно състояние...

Само вметка беше това в името на точността все пак...  Wink

# 221
  • София
Само ме прекъсва телефона... ще почна да казвам на клиентите да не ме притесняват. Бистрим появата си на Земята все пак! Twisted Evil

... там в Библията не се споменяват планети! Значи няма такива неща.
По времето когато е писана Библията хората толкова и са разбирали от звезди... Писали за нещата, които са могли да наблюдават (с просто око).
Да е споменато нещо, което с времето се е потвърдило?
Библията, върху която се гради християнството няма никаква научна стойност. За това не намесвайте науката с религията.

А така, Vache- ти ми продължи мисълта Simple Smile
Много неща доказва тя.Гледах филм, за млад археолог/студент/ копаел и търсел град, описан в Библията.Скъсали го от подигравки, целия научен свят бил с/у него с безброй доказателства, че този град никога не е съществувал и е луд да вярва само на Библията.Ама момчето не се поддало и открило града и...плочи с текстове, подкрепящи текстовете в Библията.А това е само 1 пример, знам и за още в различни области на науката, археологията.Просто не сте чели нищо ,или пък знаете твърде малко по по темата, затова си мислите, че няма доказателства.Има хиляди.

Ми айде, чакаме доказателствата... номерирани 1,2,3....1001  Sunglasses

Освен това аз не чух тук някой да твърди, че хората и градовете в библията са измислени.. много ясно, че и Христос е съществувал реално... баща му също, иначе откъде ще се появи... За разлика от теб май сме чели и други неща освен библията... Wink Щото айде сега да не вземем да разискваме и кой е бил Христос според библията и в действотелност... няма да ни стигне форума за години напред... А когато искаш да създадеш машина за манипулация създарваш религия, може би в началото не е било точно така, хората просто са искали да вярват в нещо и разните морални ценности са ги обобщили в тази книга. нали се сещаш както учим нашите деца с поучителни книжки на разни неща, ей така и Библията. По-лесно е някак да насадиш на хората определени неща чрез книга. А пък когато тази книга е издигната в култ вече можеш и да манипулираш!

# 222
  • София
Отново сте напреднали доста, но изчетох всичко.
Рени, много хубави материали си дала - харесаха ми Hug Къде ги кри досега?

Някой искаше да види как маймуна ще стане човек. Няма да ти стигне живота да го видиш?
За разума и мислите - мисля, че са някакви импулси, като чувствата и инстинктите, но не ми достигат термини и познания да го обясня, въпреки това за себе си го усещам и не ми е непонятно, само не мога да го изразя писмено. Ще търся нещо написано от друг, което да пасне и на моите разбирания.
Лили ами ми напълно те разбирам. Вярващите си вярават на вярвщите ...а не вярващите на невярвщите...да..Едва ли  едната страна ще да приеме другата...интерсно ще има ли край?? Mr. Green
Е няма как да докажем за съществиването на Бог..понеже той /пак се повтаряам...ама за последен път,обещавам/не е същество което се вижда ...а е Енергия съдържа6та  висш разум,която се променя,твори и който на нас с нашите семпли мозъчета ни е непонятен съвсем...но  все пак можем да го усетим.Вибрацията на хората стигнали  и сляли се с Бог е на много по-високо"вибрационно" ниво от  това на нормалните хора.Интелекта в случая  няма значение ...
За мен човек слял се с Бог е  човек намерил вътрешния мир и спокойствие в душата си и в сърцето си...бих го нарекла като усе6тане за"летене".../не в буквален а в преносен смисъл/.

Ей сега Роза, като го прочетох това, ми хрумна, че всъщност и вашия Господ е еволюирал... Grinning с времето. Едва ли преди 2000 г. са смятали, че господ е енергия... Това за мен означава само едно.. точно като в еволюцията.. приспособяване с цел оцеляване на индивида (в случая господ) Wink Когато хората са започнали да откриват разни неща и библията някак е започнала да издиша и господ от белобрад старец (уточнявам, че аз господ наричам не Исус а баща му) е еволюирал в енергия... за да оцелее... нали се сещаш, че след всички открития на съвременното човечество никой няма да вярва, че в облаците живее белобрадия старец  Grinning

# 223
  • София
... Баща и син се сдобили с един кон...

Ако имаше връзка с темата все някой щеше да ти каже, че е трябвало да се сдобият с два коня.

Явно не си разбрала.....
  И два коня да имаха, хората пак щяха да кажат...:"Ееее, хората си  нямат и един кон а тия  чак два коня  си имат"... хорската завист няма граници....за товa става въпрос..

Ей Роза... тук очаквах да кажеш не два коня, а два коняКА  Joy Joy Joy Ама жалко че не можах да се включа снощи на момента да го кажа туй  Wink

# 224
  • София
От размишленията на Феъри и Роза възникнаха у мен два въпроса.
1. Предстои ми на есен да съм кръстница(ще кумувам), но не съм кръстена, а бъдещото семейство май ще искат и църковен брак. Проблем ли ще е ако не съм кръстена, защото не мисля да го правя, даже вече започнах да си мисля за фалшиво кръщелно. Embarassed
2. За ада - нали след смъртта няма тяло=>няма болка=>голяма работа, че ще вра в казана, нали няма да ме боли Thinking

По точка 1.   Чл. 313 НК - направи си справка  Mr. Green
По т. 2 - не си мисли, че ще ти се размине баш на теб невернице  Twisted Evil Помислил е за всичко....

Общи условия

Активация на акаунт