Сътворение или еволюция? Дискусия за вярващи и невярващи.

• 21 276
  • 389
  •   1
Отговори
# 285
Или еволюция след Сътоврение... Wink
Пак никой не обясни Сътворението / Еволюцията на "извънземните", ама нищо = ще преглътна... Simple Smile
Не е лошо да не се смесват Сътворение, Религия и Библия. Религии - много, а Библията е само за християните. И всички религии имат сходни описания на Сътворението. И не само. Има вяра в някаква по-висша сила и отделни религии, които й отдават дължимото по различен начин. Комунизмът - враг номер 1 на религията (опиум за народите) искаше от нас (иска го от доста хора по света и до днес) да вярваме в непогрешимостта на Партията и някой специално подбран за целта Вожд. Това го споменавам във връзка с възможността вярата да НЕ се бърка с фундаментализъм (от какъв да е тип) или със сляп фанатизъм. Последните нямат религия, нито националност.
Струва си да се помисли и за следното: Библията, примерно дава някакво начало преди N-хиляди години. Има цивилизации (приемам, че е доказано), които са по-стари от това. Различните религии се изказват по въпроса по различен начин, но науката ни датира като вид от преди милиони години. Явно има моменти за доизясняване Wink
Обаче, точно както учените не са единни в теориите си, така и хората, събрали текстовете в религиозните книги, са допуснали разминавания. Причините едва ли ние можем да ги открием тук и в ей този момент. Все едно, в тези книги е събрана доста мъдрост, която ако не разбираме, не е речено, че е 100% грешна. Да се твърди, че това са текстове, предназначени за заблуда, е малко смешно, защото не мога да си представя как на разни места по света, в различни времена, при различни нрави, са се намерили едни такива лоши хора, на които им е хрумнало да напишат някакви ужасно подвеждащи книжлента, с които да лъжат милиони човеци през следващите хилядолетия... Пък и все едни такива подобни ги измислили. Егати!
За тези, които сега се питат коя от спорещите групи клоня, подчертавам, че се опитах да не накланям към никоя, а да се присъдиня към тези, които изказаха мнението, че нещата не са задължително взаимноизключващи се. Собствените се възгледи и светоусещания мисля да запазя за себе си Wink

# 286
 За щастие науката се развива и учените правят непрекъснато открития , търсят отговори на много въпроси. Не съм чула някой учен да е заявил , че всичко му е ясно, имам предвид учен от наше време.
http://www.martesbg.net/history.php?title=5
http://www.chem.msu.su/rus/events/nobel06/welcome.html

Обективния човек търси доказателства за да приеме нещо за истина , а необективния търси доказателства за собствените си възгледи!  Peace

# 287
  • Linz
Не ми се спори за приликите и разликите между човека и животните... но в учебниците (на които съм склонна да вярвам повече) пише, че ги отличава само говорният апарат. Останалото е в резултат само на тази разлика (и еволюцията де).

"Само тази разлика" определя втора сигнална система, която липсва при животните. И дори да научиш животното да говори няма да стане човек. "Говорния апарат" не е съществената разлика. и някой папагали "говорят"
Казвам какво ни учеха в университета преди години. В интерес на истината не ги разбирам тия неща, само възпроизвеждам като папагал.

....  преди хиляди години. Хората не са разполагали с друга информация и са си обяснявали светът по свой понятен за времето си начин- кал, ребра и т.н. Тук няма и няма да има напредък.

Не подценявай предците ни. След 1000 години може да разсъждават и за нас така.
Нямам идея какво ще е след 1000 год., но знам какво е днес.

Скелетите не са причина да се отрича Сътворението. Какво пречи Бог да е създал въпросните видове?
Скелетите не отричат Сътворението, но потвърждават еволюцията.

# 288
  • Linz
За щастие науката се развива и учените правят непрекъснато открития , търсят отговори на много въпроси. Не съм чула някой учен да е заявил , че всичко му е ясно, имам предвид учен от наше време.
http://www.martesbg.net/history.php?title=5
http://www.chem.msu.su/rus/events/nobel06/welcome.html

Обективния човек търси доказателства за да приеме нещо за истина , а необективния търси доказателства за собствените си възгледи!  Peace

Така е Hug

# 289
Скелетите не отричат Сътворението, но потвърждават еволюцията.
Абсолютно!
Както и чрез еволюцията не можеш да отречеш Сътворението.
В основата на идеологията си-да отрича съществуването на Бог, ето това вече е неоснователна амбиция, при условие, че се базира краен брой факти, при това със спорен характер. От частното, се вади извод за общото.

# 290

А най-субективно е да твърдиш, че някой е обективен, а друг-не. Това са много относителни понятия...

# 291
Привет.... Скоро ми попадна една книга на българин, който е събрал Интервюта или мисли на извесни математици, физици и т.н  Simple Smile.....Или да кажем учени хора...И там пишеше че самия Дарвин...не приема еволюцията и дава пример с окото, че е толкоз съвършен орган, който не може да се е формирал случайно и той признава, че има Бог, който е Създател... Simple Smile.... Grinning

# 292
Привет.... Скоро ми попадна една книга на българин, който е събрал Интервюта или мисли на извесни математици, физици и т.н  Simple Smile.....Или да кажем учени хора...И там пишеше че самия Дарвин...не приема еволюцията и дава пример с окото, че е толкоз съвършен орган, който не може да се е формирал случайно и той признава, че има Бог, който е Създател... Simple Smile.... Grinning

Нали не мислите , че науката си стои там, където я е оставил Дарвин!?

# 293
  • Ямбол
Нали не мислите , че науката си стои там, където я е оставил Дарвин!?
Съвсем не. Но все пак е сложил основите и това е нещо.

# 294
  • Ямбол
Както и чрез еволюцията не можеш да отречеш Сътворението.
В основата на идеологията си-да отрича съществуването на Бог, ето това вече е неоснователна амбиция, при условие, че се базира краен брой факти, при това със спорен характер. От частното, се вади извод за общото.
Аз нямам за цел да отричам Сътворението, когато приемам еволюцията. Но за да приема Сътворението някой трябва да ми даде смислен отговор кой е сътворителят и откъде се е взел.
Нямам за цел да отричам, не го приемам до доказване на противното.
С последното си изречение не карам никой нищо да ми доказва, само излагам моите виждания и как аз приемам нещата.

# 295
Аз нямам за цел да отричам Сътворението, когато приемам еволюцията. Но за да приема Сътворението някой трябва да ми даде смислен отговор кой е сътворителят и откъде се е взел.
Нямам за цел да отричам, не го приемам до доказване на противното.
С последното си изречение не карам никой нищо да ми доказва, само излагам моите виждания и как аз приемам нещата.
Лили, по това си личи, че наистина мислиш и търсиш основателни аргументи. А за да намериш Сътворителя, е нужно друго...

# 296

... Аз нямам за цел да отричам Сътворението...

... не карам никой нищо да ми доказва...

... но някой трябва да ми даде смислен отговор...

Lilqna, много ми допада начинът ти на мислене.
Ясно e, че във форумна дискусия за вярващи и невярващи няма да се реши хилядолетният спор за това, откъде идваме.
Затова пък темата е на крачка от въпроса за смисъла на човешкия живот, което не е купонджийско, но пък не е и тъпо.

То провокира мами и татковци, освен инфо за пропускащи памперси, да предлагат отправки (в другата тема "Има ли Бог...") като тази:

Текстът от клипа отговаря на едно "интервю" (тук още не съм го виждала, но пък не съм прочела всичко. Извинявам се, ако повторя някого):

"ИНТЕРВЮ С БОГ

Помолих Бог за интервю.
За моя изненада той се съгласи.

-   Влез! – каза ми Бог. – Значи ти би искал да вземеш интервю от мен?
-   Ако имате време...  – казах му аз.

Той се усмихна през брадата си и отвърна:

-   Моето  време се нарича вечност и е достатъчно за всичко. Какви въпроси искаш да ми зададеш?

-   Не и такива,  които са Ви непознати. Кое е нещото, което Ви учудва най-много у хората?

-   Това, че се отегчават, докато са деца, бързат да пораснат и тогава копнеят да станат деца отново. Това че губят здравето си, за да направят пари, и после пропиляват парите се, за да възстановят здравето си. Това, че мислейки тревожно за бъдещето, те забравят настоящето и така живеят нито за настоящето, нито за бъдещето. Това че живеят сякаш никога няма да умрат и после умират сякаш никога не са живели....

Ръцете му хванаха моите и така стояхме мълчаливо.

След дълго време го попитах:
-  Мога ли да Ви задам още един въпрос?

Отговори ми с усмивка.
-   Като наш баща, какво бихте искали да направят Вашите деца?

-   Да научат, че не могат да накарат някой да ги обича. Това, което могат да направят е да се оставят да бъдат  обичани.
-   Да научат, че трябват години, за  да се изгради доверието, и само няколко секунди, за да се разруши.
-   Да научат, че най-важното в живота, е не това, което имат, а хората, които имат.
-   Да научат, че не е добре да се сравняват с другите. Винаги ще има хора, които са по-добри или по-лоши от тях.
-   Да научат, че богат е не този, който има най-много, а този, който се нуждае от най-малко.
-   Да научат, че трябва да контролират поведението си, в противен случай то ще контролира тях.
-   Да научат, че само няколко секунди могат да отворят дълбоки рани у хората, които обичат, и че после трябват години, за да г забравят.
-   Да се научат да прощават, като се упражняват за това.
-   Да научат, че има хора, които много ги обичат, но не знаят как да показват чувствата си.
-   Да научат, че с пари може да се купи всичко, освен щастие.
-   Да научат, че дори понякога да се чувстват разстроени, това не им дава право да разстройват и другите.
-   Да научат, че истинските приятели са рядкост и ако открият такъв – това е истинско богатство.
-   Да научат, че понякога не е достатъчно да им простят, а сами трябва да си простят.
-   Да се научат, че са господари на това, което запазват в себе си и роби на това, което казват.
-   Да се научат, че ще пожънат това, което са посели. Ако са посяли слухове – ще се оплетат в интриги, ако посеят любов – ще бъдат щастливи.
-   Да се научат, че истинското щастие не се състои в това да постигнат целите си, а да се задоволят с това, което вече са постигнали и в момента постигат.
-   Да се научат, че да бъдеш щастлив е решение. Те решават да са щастливи с това, което имат и което са, или умират от завист и ревност, заради това, което нямат.
-   Да се научат, че двама души могат да гледат едно и също нещо и да виждат съвсем различни неща.
-   Да научат, че тези, които са честни пред себе си, без да отчитат последиците, постигат много в живота.
-   Да научат, че дори и да си мислят, че няма какво да дадат, когато техен приятел плаче, те могат да намерят сила да успокоят болката.
-   Да научат, че опитвайки се да се вкопчат в тези, които обичат, много бързо ги отблъскват. Оставяйки им свобода, те ще останат заедно завинаги.

Замислих се.  Бог потъна в мълчание.

Бог е любов.     (1 Йоан 4:16)"

Оригиналът на клипчето, което е предложено от djeli в другата тема е тук:
http://www.theinterviewwithgod.com/popup-frame.html

Последна редакция: вт, 06 мар 2007, 18:53 от Холограма

# 297
Holograma,blagodarq 4e vnese malko svejest v temata   bouquet

# 298
Момичета изобщо постинга ми не е по темата Embarassed, но знам, че някои от вас са чували за Дж. Добсън и издирвам книгата му: Детето със силна воля. Ако знаете къде я има, моля за инфо(на лични)
Извинете ме за неуместния въпрос, но не знам да ли някои от вас влизат в подходящите за него форум.

# 299
Момичета изобщо постинга ми не е по темата Embarassed, но знам, че някои от вас са чували за Дж. Добсън и издирвам книгата му: Детето със силна воля. Ако знаете къде я има, моля за инфо(на лични)
Извинете ме за неуместния въпрос, но не знам да ли някои от вас влизат в подходящите за него форум.
разбрах, че е на издателство Нов човек, това са им координатите, а можеш и по телефона да се обадиш :
http://novchovek.com/contacts.php
 Hug

Общи условия

Активация на акаунт