Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 248
  • 748
  •   1
Отговори
# 45
44-5 кг.е девойката, вчера раницата и беше 8.5 кг. - беше и трудно даже да я вдигне. Около 20-25 мин. бърз ход е до училище. Повечето дни, но не винаги, баща и я кара с кола на училище, а се прибира пеш.
Днес и е значително по-лека раницата, имат два часа литература и два часа немски.
От тази година са на кабинетна система и са недоволни, че пренасянето им изяжда междучасието.

# 46
Момиче, 165 см, 37 кг, раницата днес- 8.00 кг (учебници по немски, английски, литература, биология, история, химия+учебни тетрадки по езиците+граматика с някакви упражнения за разкош+помагало по химия на език+помагало по история на език). Всичките с гланцирани страници. Само учебникът по математика беше с обикновена хартия и много му се зарадва, че нито очите ще ѝ натоварва, нито тежи като учебник по език. Тетрадки - всичките са не повече от 40 до 60 листа с меки корици, без подвързии, без отделни тетрадки-речници и пр.глезотии, които искат учителите (с това не се съобразявам от 1. клас). Допълнително носи храна за голямато междучасие и храна за обяд, защото там, където е гимназията има 3 лафки за близо 2500 деца, а и храната не става, освен че е с цени като на морето в активен сезон+празна бутилка с филтър, за да си я пълни там. Стол няма, свършва в 14.10 в най-добрия случай. Докато се прибере до вкъщи става 15.30 и ако няма храна за обяд е прималяла от глад.
Носи раница с подсилен гръб само на двете рамене. Сутрин задължително един от семейството го играе такси, на обяд чака поне 20 мин., за да успее да се качи на някой автобус като раницата е облегната някъде, след което пътува с раницата на гърба права 20-25 мин., след което прехвърля в друг автобус.
До 7. клас стоеше на чин с дете, с което си деляха учебниците, сборниците и пр. помагала, в които не се пише, кой какво да носи, за да не мъкне всичко. В 8. клас нямаше как да стане с учебниците по езика, но деляха математика, БЕЛ, философия (незначителна тежест на фона на учебник+ут+граматика и не знам си още какви помагала по езика). Сега и това не може да се случи, защото всеки час е с различно дете на чин според изискванията на учителите. Дали да не мрънка, че тича с раница на гърба по етажите и между сградите. Разбирам я и когато мога, ходя и на обяд да я прибера, защото аз трудно нося раницата ѝ, какво остава за нея.

# 47
Говорете с учителите, дали помагалата трябва да се носят всеки път. Нямам спомен някое от децата ми да е трябвало да носи граматиката в училище. Както и сборник по математика, например Thinking

# 48
  • София
Ужасно е положението с тежестта на раниците, горките деца...На МОН не им пука, нито на издателите за дебелата хартия и раздутия обем с безсмислени картинки, реално както обичайно всеки се спасява по единично. При нас учат на блокове и има шкафчета, там стоят учебниците, които по някаква причина учителите искат в час, от вкъщи ги отваря онлайн, ако се наложи бих купила някой учебник. Тетрадки взимам само 40л. без значение какво изисква учителя, досега не се е случвало някой да каже нещо по въпроса, надявам се така и да продължи. Но учебните тетрадки, обикновените тетрадки плюс нещата по езика няма как да не се мъкнат напред назад. Понякога си пише в междучасието нещо, за да не носи тетрадката до вкъщи, е би могло и да е преди часа, кой знае Simple Smile По мат добре че нямат сборници и домашното е качено онлайн, това е голямо облекчение, носи само листове домашно като го предава. За жалост, е може би за радост на мнозина, училището ни пак нараства и нашите ги забиха да учат в мазето тази година. Голямото ми дете изкара там 5 години, така че хич не съм доволна от факта, защото е по-студено, стоят на изкуствено осветление, прозорците са високо  и излизат на нивото на улицата, която е една от най-мръсните булеварди в Сф. Поне родителите са активни за момента, че в стария клас само дето събирахме пари, ще видим дали на родителката ще може да се преборим за догодина.
И аз се интересувам от кариерно ориентиране, моята девойка хич не знае какво иска. Споделяйте, ако попаднете на нещо интересно, което си струва.
Аманита, браво за подобрението в градусите! И при нас има минимално надолу, потенето (съвсем в буквалния смисъл) продължава.
Здрава, успешна и спокойна година на всички!

# 49
Моята девойка е на блокове, та тежестта на раницата е по-малка. Носи я на едно рамо обаче и не можем да се разберем по въпроса.
Някой попита за джобните, 50 лв на седмица получава.

# 50
70 на седмица, отделно изкрънква други. Като повдигнем въпроса, че са много, веднага започва да разправя как едни били цяло лято по чужбина, други получили дрехи за новата учебна на стойност 1000 лева, а трети всяка година са с новия Айфон. Нейното било малко.

# 51
И моята получава по 50 лв на седмица за джобни.

# 52
И при нас джобните са 50 лева на седмица.

# 53
  • София
Джобните и за трите са по 150 лв за месец. Често за различни неща получават допълнително, но си знаят и си правят сметката, че това са им принципно джобните за месеца. Така или иначе съм им вдигнала мерника и на трите и изобщо не мисля да им ги увеличавам.

# 54
Моята не е теглила колко тежи раницата. Обикалят по кабинети и носят постоянно.
Джобни 35-40 на седмица и отделно карта за автобуса, някой път си носи закуска от вкъщи или закусва преди да тръгне. Миналата година ги давах общо за месеца, но често се случваше последната седмица да няма пари и започнах пак на седмица да ги давам.

# 55
От преди Коледа не съм захранвала сметката. Каквото е влязло от стипендията и е останало от пътувания, с него разполага. Вярно е, че за дрехи, процедури и разни ангажименти давам отделно, но не се изкушава толкова лесно. Може да бъде консуматор, може и да не бъде.

С добре балансирани блокове ми се стори програмата. Тя си я хареса, което е важното. След като похвалих умността на тези, които са раздали на ученици с ИИЧЕ учебници от две части, то на нашите с РИЧЕ-то са им раздали общ. Руо се нацепва на аналитично ниво. Засега важното е, че е втора смяна и все още не съм станала досадна на себе си с тормоз за ранно ставане. Предложих учебници да не подвързват. Пази ги повече от добре. Ако някой замине, ще го възсановяваме. Предните години си имаше тетрадки, които си ги продължаваше от клас в клас. Явно така иска да продължава.

# 56
Ние с оценка вече

# 57
  • София
Рони, радвам се че при вас програмта е ок. Едната кака на Ели днес сподели, че час по БЕЛ са го провели с учителката навън в двора, тъй като за тях кабинет няма Simple Smile
Предполагам постепенно ще се коригира програмата. На Елена също ми се струва незавършена или поне по много малко часове на ден има, което ми е странно.

# 58
Кабинетите още не са им съвсем точни, но всяка година има забавяне, докато наместят.
Как е новият класен? Надявам се да е харесван.

# 59
  • София
Програмата на моята е всичко друго, но не и балансирана. Всички разказвателните предмети са наблъскани в 3 дни, един ден за биология и география и за разкош - в четвъртък блокове по история, химия и физика, а в петък - отново блокове история, химия и физика. 😂
Днес са обикаляли училището, за да намерят свободна стая, където да се проведе часа по математика. Но не се оплаквам, защото новата госпожа изглежда е сериозна. Дано само първото впечатление се запази, защото и миналогодишният симпатяга остави отлично първо впечатление, но после се оказа, че е по-заинтересован да обикаля Европа и да участва в маратони, отколкото да влиза в час и да преподава.
Училището на щерката е без директор от юни месец и това се усеща. Надявам се по-скоро да назначат нов, който да запретва ръкави и да започва да работи.

Тази година ще даваме по 50 лева на седмица. Съмнявам се да ги харчи всичките, но пък ще има възможност да спестява за ново лего😅

Общи условия

Активация на акаунт