Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 396
  • 748
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Решение на училищно ниво е, съобразно с програмата на колегите. Доста учители преподават в две смени.

# 646
  • ВАРНА
Две твърде разказвателни години са девети и десети клас.
Дъщеря ми е ИИЧЕ. История по 4 часа и двата срока; биология и география първи срок 3, втори 2; физика първи срок 2, втори 3; химия първи срок 3, втори 2.
Профил математика и информатика с едни смешни 6 часа математика и 1 информатика. Разкош пълен. На мнение съм, че математическите гимназии освен промяна в начина на прием след седми клас, трябва да разкарат ИИЧЕ английски. Напълно загубена година в осми клас.

# 647
  • София
Как да " разкарат "?

# 648
  • ВАРНА
Със замах, как  Simple Smile

# 649
Профил математика и информатика с едни смешни 6 часа математика и 1 информатика. Разкош пълен. На мнение съм, че математическите гимназии освен промяна в начина на прием след седми клас, трябва да разкарат ИИЧЕ английски. Напълно загубена година в осми клас.
Eдно от нещата, за които дъщеря ми не искаше да прави компромис. Тя се премести от МГ в 7. клас, защото не искаше задължителен профил информатика. Щеше да направи компромис с профила, ако първият език не беше ИИЧЕ английски, който учи от 1. клас. А в нашето МГ паралелката с друг чужд език е най-слабата. От класа още 8 деца са преместиха заради английския ИИЧЕ, две отидоха в професионална паралелка с РИЧЕ английски и 6 с друг първи език в ЕГ и се записаха на школа по математика, въпреки че няма как да се сравнява с МГ.

# 650
При дъщеря ми географията е два часа и първи и втори срок, но може би причината е че са хуманитарна паралелка и така или иначе по-нагоре ще учат много география.

# 651
  • ВАРНА
AsitaNew, в МГ Варна балът за четирите паралелки ИИЧЕ е най-високият за града. Мисля, че за нашия набор за паралелките с АЕ беше по-висок от този за паралелките с НЕ. Но високият бал, оказва се, не е критерий за амбициозна група-клас. Или поне до момента не дава вид на такава. Следим Simple Smile

# 652
  • София
Географията е с 2 часа седмичен хорариум в 9-ти клас през цялата година навсякъде /където езикът се изучава ИИЧЕ/. Ако някъде има повече часове, трябва да са ИУЧ.

# 653
  • ВАРНА
Банда, с цел да си сверя часовника, едно питане имам - до каква степен сте запознати с живота и преживяванията на наследниците си? Нямам предвид до кой урок са стигнали, а споделят ли за взаимоотношения, ситуации. Не в детайли, разбира се, защото то не и здравословно Simple Smile Като цяло - мислите ли, че имате поне малка идея какво се случва в живота на децата ни, когато не са с нас?

Дъщеря ми споделя и мисля, че общо-взето не ми спестява. Не се притеснява да си каже и хубавото, и лошото. Гласувам ѝ доверие, но все пак си имам едно-две наум.

Поводът да попитам е предстояща род.среща утре. От няколко разговора с родители, оставам с впечателние, че единици сме тези, които имаме представа какво се случва в класната стая и защо има оплаквания от учители.

# 654
Усещам, че вече има сито на нещата, които се споделят. Надявам се важните неща да продължават да стигат до нас. Подробностите, кой кого настъпал в час, ще ги преживея, че не ги знам.

# 655
Споделящ тип е, но по-скоро за неща, които е отразила като забавление. Все пак за мен е по-важно да виждам как се движи настроението и то е показател дали нещата са наред. За уроци, изпитване ... Нищо. Ако нещо пак така не я е впечатлило. Нямах представа, че учат за Хитлер, но учейки, видяла каква блага визитка са му спретнали в учебника и ме запозна с нея. Или че в някакъв урок е използвана дума "състоява" и трябва да си изясни как се пише в контекста на информацията, която са искали за дадат. Нещо като любимото ми сбъдване, но дори и то мисля, че е по-уместно.  
Иначе за това кой колко говори, преди време с родител се смеехме върху темата. Първото им дете било от вида да чуват всичко и по колкото пъти реши. Второто е бетон. Непробиваемо. Ясно е кое от какъв пол е.
И все пак темата наистина е много сериозна. В момента се обсъжда “Adolescence”, обаче не знам дали имам енергия за гледане на подобно нещо.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 11:55 от рони

# 656
  • Немция
Моят 15-годишен младеж доста споделя.
През седмицата бяха за 3 дни на екскурзия с латинската група(учи латински) в стар немски град с много древноримски забележителности и като се прибра, ми отдели цял час за подробен разказ в хронологичен ред, придружен със снимки. Grinning

Какво се случва в клас/училище също разказва, ако се е случило нещо интересно.

# 657
  • Някъде там...
Моите споделят доста неща от "кухнята". Понякога още с влизането през входната врата започват една през друга. Simple Smile Основно неща, които са ги впечатлили или възмутили, не толкова от учебния процес.
Но покрай разговори с родители и аз съм останала с впечатление, че доста от децата нямат такъв навик.

# 658
Моята споделя много, особено неща, които са я впечатлили, както от училище, така и извън училище. До 4. клас нищо не казваше за училище, след това смени училището/класа и сякаш се отприщи. Разказваше и за неща от старото училище и за новото. Продължи и в гимназията.
За учебния процес най-често научавам за литература/философия - там постоянно нещо обсъждаме и вече се хващам, че не съм ѝ на ниво, така че почна да си обсъжда творенията с нейна приятелка, която ѝ давала "по-академична" обратна връзка, а тя рецензира нейни писания и математика. Харесва си учителите и често обяснява какви интересни дискусии се получавали в час по различните предмети.

# 659
Има един много готин учителски лаф, който важи с пълна сила за детската градина, но трябва да се има и едно наум и при по-големите - "не вярвайте на всичко, което казват децата ви за случилото се в детската градина, а пък ние няма да вярваме на това, което те разказват за това какво се случва във вашите семейства Simple Smile".
Разбира се, че тинейджърите са доста по-обективни и схватливи, но все пак пречупват през тяхната призма.
Това само като. намигване го казвам, понеже съм в ролята и на родител, и на учител Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт