Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 368
  • 748
  •   1
Отговори
# 720
  • ВАРНА
https://www.segabg.com/hot/category-education/vuzkrusnala-ideya- … e-durzhish-matura
Вече сериозно се замислям да им пиша да си кажат дилъра, че да му стана и аз клиент Simple Smile

Когато аз бях в гимназия, точно такава беше схемата. Взимаха се оценките от последните три години - 9, 10, 11 клас (завършила съм ЕГ, с подготвителен клас). Интересно сега кои три години се имат предвид. Да не им хрумне един 13-ти клас ей така за разкош да сложат, че да им излезе математиката Laughing

# 721
Това от снимката (почти съм сигурна) е същият господин от същия синдикат, дето ръсеше "аргументи" срещу 15-те дни. Много се надявам тези да се финансират частно и да не ги храним с държавни заплати.

# 722
прасунчо, коментират за 10,11,12 клас. С тази им идея съм много За обаче. Аз самата се освободих така от матура по БЕЛ и ми беше много добре, защото не мислих за друго освен за кандидатстването. 

# 723
  • ВАРНА
прасунчо, коментират за 10,11,12 клас. С тази им идея съм много За обаче. Аз самата се освободих така от матура по БЕЛ и ми беше много добре, защото не мислих за друго освен за кандидатстването. 

О, аз също съм ЗА идеята за освобождаване от матури. Да видим как ще я развият.
За всеки случай снощи си дадох вкъщи инструкциите по кои предмети, вали, гърми, годишната оценка не трябва да пада под петица. Интересното беше, че вчера учителката по математика е коментирала в часа тази идея за освобождаване от матури.

# 724
И аз съм казала по кои предмети не трябва да пада под петица, едва 4 от всички изучавани 😀. Другото каквото такова. Въпреки че ако някой попита баща ѝ трябва по всичко да е отлично 🙄

# 725
В цивилозования свят се държат изпити (даже не и 2, а повече) за завършване на средно образование, не може без проверка, аз съм против идеята генерално,  и в Сусурлево ще изкарват петици и шестици, и в СМГ, ами хайде холан...после с тези оценки се кандидатства, като не ги приемат каквото искат заради това, има да ревем. Едно време всеки университет си имаше изпити и пътувахме юли месец из страната да се явяваме, сега почти навсякъде се кандидатства с диплома и оценка от матура.

# 726
  • София
Аз също мисля, че нивото на обучение е различно в различните училища и че тази 5-ца няма да е еднаква навсякъде. Да не кажа, че имам и спомен как се пишеха едно време с цел "особождаване от матура", а дали не беше и 5.50 едно време, не помня... И както написа BoeL, навсякъде по света има изпити след гимназията, които служат за вход в университетите (SAT / Baccalauréat / etc.) ...не знам защо все вкарват в образованието някакви безумици, толкова ли няма някой здраво мислещ в тази структура ....

# 727
Не знам дали могат да си махнат ДЗИтата просто така. Мисля, че с хармонизирането на нашата образователна система с европейската се наложи да ги въведат като задължителни.
Ама все пак България е страната на неограничените възможности, та нищо не може да ме изненада, особено в последните седмици. Не знам на какви хапчета и напитки са в МОН, та бълват идея след идея.

# 728
Няма драма да се освобождава от матура над средна оценка 5. НО, само при условие, че се организират общи изпити за Университетите(в България). Например може да се организира общ изпит за държавата по БЕЛ, мат, физика, химия и т.н. Всеки университет да си каже за конкретна специалност оценката от кой изпит ще важи. И така децата, ще са фокусирани върху конкретните предмети. Няма да има истерия за ДЗИ-то. И няма да има отделни изпити за всеки университет. Децата няма да готвят предмети, които не им трябват за Уни. Нивото на трудност на изпита по всеки предмет ще е едно за всички деца и всички университети.

# 729
  • ВАРНА
Ancy, това с единни приемни изпити изобщо не го виждам как ще стане. Към днешна дата за медицина приемните изпити са по химия и биология, но за различните университети младежите се подготвят по различни учебници (различни издателства).
Не мисля, че ще се случат каквито и да е промени за нашия набор. Но, признавам им го на мон и синдикати, не ни оставят да скучаем  Simple Smile

# 730
Е, то е ясно, че ако няма воля, няма да стане. А им е по-лесно да се мисли на парче. По какви учебници да се учи също може много бързо да се промени. Просто трябва да има мислещи хора с визия за образованието.

И ще стигна по-далече. Тези общи за държавата изпити, могат да се превърнат в общо класиране. Детето иска медицина, кандидатства с общи изпити по химия и биология, подрежда всички специалности във всички медицински университети в България и докадето му стигне бала. И може да си сложи и други специалности с тези изпити в кандидатстудентската форма. И от това колко деца искат съответното Уни защо да не им зависи и държавната субсидия?!??!

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 17:23 от Аncy

# 731
  • София
В Италия има единен изпит за прием във всички медицински университети и общо класиране по подобие на това в 7-ми клас у нас - можеш да наредиш всички университети по реда на желанията. Напълно изпълнимо е, просто липсва желание.

# 732
Вече ми се струва, че всяко спонтанно хрумване, възникнало случайно в побърканата глава на някой служител в МОН, се представя като идея и едва ли не - стратегия - от задължителна матура по математика за всички рязко скачаме в посока освобождаване от матура заради успех, което само по себе си е неадекватно, защото оценка 5 от НЕГ например и оценка 5 от сто и някое, изобщо нямат еднаква тежест. Ако идеята им е да продължаваме да замитаме под килимчето системния провал на образователната система, която десетилитетия наред допуска хора с функционална неграмотност да имат диплломи за средно образование, тогава разбирам защо не искат да има обективен за всечки измерител на показаното знание. А въпросът какво е бъдещето на огромното количество безпътни млади хора с дипломи за средно, но без никакви придобити знания и умения, бъдещите безработни,  явно не е проблем на МОН.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 13:02 от Rayna13

# 733
В Италия има единен изпит за прием във всички медицински университети и общо класиране по подобие на това в 7-ми клас у нас - можеш да наредиш всички университети по реда на желанията. Напълно изпълнимо е, просто липсва желание.

Не съм много сигурна, но съм чувала, че и в Турция е така не само за медицина, а за всичко.

# 734
  • София
Аз това с единните изпити за прием в университети не мога да си го представя, защото химията например в медицината и в ХТИто/индустриална химия, ми се струва различна, както и математика за прием в УНСС счетоводство и е техническият университет IT/СУ факултета по математика ....някак ми е като да сравнявам круши с ябълки Simple Smile ...и така не означава ли, че ако искам да кандидатствам в 3 рализични специалности ще трябва да се явя на 3 одделни изпита тип ДЗИ? Може и аз да не я схващам тази идея Wink

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 13:45 от Kylie

Общи условия

Активация на акаунт