Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 372
  • 748
  •   1
Отговори
# 690
Не съм опряла и аз до тези 15 дни до момента , но искам да ги има. Бележка от ЛЛ лично аз, мога  супер лесно да взема, но за много хора не е така. Не виждам на кого пречат тези дни!
  Нормативите по ФВС са ми любима тема 😂 Благодарение на тях видях червен и оранжев цвят в Школо 😜  Да не говорим, че девойката е набор 2010,но учителя си и търси норматив, все едно е 2009ти.
  Телефони прибират в кутия по време на час,но те и без телефони могат да са шумни и да пречат. Ако им е интересно в часа, едва ли ще опрат до телефони,така че според мен учителя трябва да намери начин да има дисциплина и тишина.
 Гадже вече имаме у нас от месец , голямо вълнение, голямо чудо. Еееех, сладки години са това, малко и завиждам чак 😍

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 18:02 от silvery

# 691
И ние не сме ползвали до сега всички тези дни по семейни причини, но и аз искам да ги има. Тази година ползвахме три -два от тях за лекарски прегледи и един, защото беше със силна мигрена и повръщане. Предишни години, пък въобще не сме ползвали. Случвало се е при едноднедневно здравословно неразположение, класната да извини отсъствията без медицинска бележка. Никакъв проблем не ми е да ги няма, нито имам проблем да взема бележка от педиатърката, дори и без да е болна, нито да се разбера с класната. Но са удобство и за родители и за учители и не виждам никаква полза от намаляването им.

# 692
Всичкото Мара втасала, та...и нашата такава. За 10-20-30 училища, за които напливът е, ако може още от детската градина в общия случай телефоните не пречат и дните по семейни причини не са им сринали реномето и учебния процес.
Ама вместо да започнем от същественото, ние сме се хванали за телефоните. То рибата от главата се вмирисва, са казали хората и в нашия случай от МОН трябва да се почне. Да се подреди първо там, да се изринат нищоправещите и занищонеставащите и да се продължи надолу по веригата, докато останат само хора, които имат желание да работят и знаят защо са там.
При госпожицата до момента мога само да благодаря на всичките ѝ учители  с много малко изключения (май само за 2 се сещам) - от началното училище, през прогимназията, та до момента. Не знам как успяват да я мотивират, но се подготвя, за да не ги разочарова. А не е като всички да са били или да са сега кротки и тихи в часовете. Изцепки е имало, има и сега, но не са нещо, което да преживяваш и да води до негативни последици за когото и да било. Та в системата има много читави учители, но не ги оставят да си вършат работата, нито ние като родители се доверяваме на тяхната преценка, нито пък отгоре им позволяват да работят. Има естествено и такива, които са там, защото за друго не стават, а там е било най-лесно да ги нагласим, че то и учителските места със "специални" конкурси се заемат, та затова трябва да се започне от върха и да се кара надолу, докато се изчисти системата от некъдърните, а после може да се хванем с маловажните неща.

# 693
Червено още не съм виждала, ама има време за всичко 😁
Иначе съм казала, че държана БЕЛ, математика и двата профилирани. По всичко друго колкото толкова.
Телефоните при нашите някои учители ги събират, други не. Ако учителя успее да ги грабне, изобщо няма да се сетят за телефони дори да са у тях.

# 694
O, червено не само съм виждала, но и в един момент беше преобладаващият цвят в дневника на големия ми син, така че сега малкият, като домъкне някоя двойчица, тройчица или забележка, въобще не се впечатлявам. Но още от баткото ми е останал стрес от влизането в школо и много се радвам, че оценката по поведение не беше на дневен ред, докато той учеше, че не знам как въобще щеше да завърши.
А от тоя министър очаквам скоро предложение да се върне сутрешната ведрина, телесното наказание и третия трудов семестър, изобщо да се върнем да живеем 50 години назад, когато не е имало телефони, AI и алтернативни мнения.

# 695
Червеното при нас е 2.50, не е чиста двойка,петдесетте стотни вероятно са за поощрение 😜

# 696
  • Някъде там...
Всички цветове съм виждала вече. След първоначалния шок вече не се връзвам толкова. Стига червеното и оранжевото да не е за срока, ще го преживея. Здраве да е!

Врабец, то и математически паралелки няма достатъчно в София.

# 697
  • Sofia
Какво съвпадение по темата - вчера за първи път видях червено! И то на контролно по БЕЛ! Тотален шок. Няма как и да разберем защо, тъй като човекът хвърлил теста от яд. Ощетен бил.

# 698
Сертификатите по Английски към Кембридж за С1 кога е добре да се извадят, след 10 клас ли или към 12-ти? За Тойфел,Йелтс разбрах, че важат много малко, едва ли не си го вадиш 6 месеца преди да ти потрябва, ако ти потрябва.

# 699
  • София
Сертификатите по Английски към Кембридж за С1 кога е добре да се извадят, след 10 клас ли или към 12-ти? За Тойфел,Йелтс разбрах, че важат много малко, едва ли не си го вадиш 6 месеца преди да ти потрябва, ако ти потрябва.
Големият ми син се яви лятото между 11 и 12 клас.

# 700
По принцип този тип сертификати често нямат срок на валидност, а валидността се определя от институцията, която ги иска (тоест един университет ще приеме сертификат, изкаран последните 3 години, а друг - същия сертификат, но изкаран преди една година). За IELTS масово срещам две години, но признавам, че не съм задълбавала да търся и преди 11 клас няма да се занимаваме с това.

В сутрешния блок на бтв имаше разговор за прословутите 15 дни по домашни причини. Едвам го издържах! Господинът, който защитаваше предложението за премахването им - от някакъв учителски синдикат, изкара аргументи като четиригодишно дете в спор на пясъчника, буквално. Представителката на родителите, както и водещите, му зададоха няколко смислени и аргументирани въпроса, на които се отговаряше, че ако бил родител, два месеца ще искал. И също така да сме почакали да видим сега резултатите от оценяванията и PISA. Еми, ако аргументът им е, че резултатите от оценяванията са ниски заради 15-те дни, дадени миналата година, просто какво да ги коментираме тези "специалисти".

# 701
  • ВАРНА
Врабец, нямам нерви за втори път.
Аз гледах този сблъсък преди седмица - https://bnt.bg/news/mozhe-li-da-ocenyavat-povedenieto-na-nashite … P-qjJhTZJlXQIz7uA
Емоционално тъпи хора взимат решения за децата ни. Надявам се да издържим.

# 702
Да, три години остават, живот и здраве. Не са много, не са и малко, ще избутат децата някак си. Но как тези хора, с този професионален капацитет някога ще придвижат образованието напред, не знам.

# 703
Какво съвпадение по темата - вчера за първи път видях червено! И то на контролно по БЕЛ! Тотален шок. Няма как и да разберем защо, тъй като човекът хвърлил теста от яд. Ощетен бил.
Учителя на моята девойка, дава да се видят грешките и ги прибира, снима си, ако нещо не е ясно и го пита... Не е драма, целия клас е бил с ниски оценки на последния тест и тя в групата...

# 704
  • София
Едната близначка си изкара сертификата по Английски към Кембридж за С1 десети срещу 11 ти клас, за да има време да се подготви след това и за немският на спокойствие. Другата близначка 11-ти в края, но тя не се подготвя по немски. Първата все пак гледаше да има само две години до датите за кандидастване от взимането на сертификата. На изпит за немски сертификат се яви за пръв път лятото на 11-ти срещу 12-ти клас, но тъй като не успя първият път се яви в началото на 12-ти клас отново и го взе. Така отметна нужните сертификати по език за да може да не ги мисли и тях.

Общи условия

Активация на акаунт