Деветокласници 2024/2025 - 2

• 41 981
  • 748
  •   1
Отговори
# 30
Здрава, щастлива и успешна, учебна година!

Глупостта на Кмета, няма да я коментирам.
Нещо като нищо.
Адски мразя да не минава мисъл, при вземането на решения. Децата няма да празнуват, родителите ще се направената, че не знаят какво да ги правят, учителите също - хем на работа, хем никаква работа.

# 31
  • София
По вода да им върви на децата през новата учебна година! Да са здрави и спокойни!

Не виждам смисъл от ходене утре в училище, при положение, че няма да учат.

# 32
Успешна учебна година! Здраве и спокойствие на всички!

# 33
  • Немция
Успешна нова учебна година! Здраве за учениците и положителни училищни емоции!

Относно задължителната матура по математика - предполагам, че следват примера на други образователни системи.

И в Германия матурата по математика е задължителна, наред с няколко други.
Който прави профилен курс по математика, има по-сложна матура спрямо тези, които имат средното за всички ниво.
Но има една разлика - не всеки ученик в немско училище достига и прави матура. Грубо казано, едно 50% правят матура.
Образователната система е направена по друг начин.

# 34
Имат домашно по математика.
Хихи.

# 35
Хайде въртележката започна. Вчера се прибра с думите "това не мога да го издържа 2 години".
Кое? Ами оказа се, че в гимназията им са на кабинетна система от 9. клас и за 10 минути търчат между основна сграда и кабинетите по биология/химия/физика, а програмата е направена така, че 1.час в основна сграда на последен етаж, 2 час в друга сграда, 3. час пак в основна сграда на друг етаж, 4. час в другата сграда, 5. и 6. час в основна сграда, 7. час салона и не знаела къде се намира след цял ден с тежката раница на гърба и това търчане. Ама няма избор, ще трябва да свикне. Дано поне в този стем център, където ще карат физика, химия и биология, да имат условия за опити и експерименти, а да не са само теория в друга сграда.
Иначе до сега е харесала преподавателите, ще видим като почнат от другата седмица с входните.

# 36
  • Видин
Моят син се оказа със сменени преподаватели по всички предмети. Само класният им не е сменен, който е по физическо. Все едно са в ново училище... пак. Досега такова чудо не е било. Не стига, че имат вече разказвателните предмети и те са с нови учители, ами и всички други... Но каквото такова.
В петък има 7 различни часа с учебници всеки. Чудо. Сколиозата ще разцъфне. Ще говоря с класния да си държи там учебниците, а вкъщи ще учи от електронни. Това е безумие!
По колко джобни им давате?

# 37
И на моята са нови учители.

# 38
Чантите им са ужасно тежки, никой не мисли за тези деца. Ако в един ден има АЕ и НЕ, отделно и дебелите учебници по разказвателните, които са по 3 на ден....Ще пусна жалба към МОН, РУО и каквото дойде, и следващия път те да му платят рехабилитацията..

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 12:02 от Radina

# 39
Чантите им са ужасно тежки, никой не мисли за тези деца. Ако в един ден има АЕ и НЕ, отделно и дебелите учебници по разказвателните, които са по 3 на ден....Ще пусна жалба към МОН, РУО и каквото дойде, и следващия път те да му платят рехабилитацията..

Koлко са ви тежки чантите и колко време ги носят децата?
Не че са леки и при нас, но пък моето никоага не се е оплаквало. От 1 клас носи чантата на гръб. Спортува и няма изкривяване.
Да си призна честно и аз спортувам, щото без мускули ако седя 6 часа на ден пред компа и аз ще се сдобия с изкривяване.
Моето носи чантата от нас до автобуса - 300 метра и от автобуса до училище - сигурно 200 метра. Та за човек, висок 180 см и 65 кг, чанта от 6 кг не би трябвало да бъде какъвто и да било проблем /ако я носи на гръб/.

# 40
Раницата снощи беше 9 кг. 6 кг е мечта! Аз съм бясна на учителката по БЕЛ, защото при двоен час ги кара да носят и български, и литература. Какво пречи да се кара двоен час литература? Моята не се оплаква от тичането по кабинетите, казва, че е доволна от тази  допълнителна тренировка.

# 41
Учебника по Български е колкото тетрадка А5 60л макс Thinking Гледам има по-големи А4 дебели 0,5-0,7мм (190-250гр по описание на книжарниците...).
Учебниците по повечето предмети са в две части (8ми клас или 1 част за 9ти при ИУЧ). При нас проблема е, че физиката е "сдвоен" целия 9ти клас, а нашите вече са учили първата част.

Моите наблюдения са, че най-тежкото нещо са тетрадките. Като вземат да искат по всичко едни А4 от по 80-100л, които няма да изпишат и откачам! Кому е нужно? Ако ще е голяма тетрадка, то купувам 40л, ако ще! Като свърши първата, носи два три пъти старата и новата и после старата остава вкъщи (един път само се е случвало, не стига до края). От малките също сме на 60-80л и никакви твърди корици.

Добре, че момичето ми има навика раницата винаги да е на двете рамене с добре стегнати/наместени презрамки.

Последна редакция: ср, 18 сеп 2024, 12:43 от peneva_a

# 42
И при нашите най-тежкото нещо са тетрадките. Не разбирам защо е нужно да се изискват тези големи тетрадки, които няма да се изпишат, като свършат едната, ще купим втора. Миналата година броя листа избрах по моя преценка, но тази година дъщеря ми искаше да чуе какви ще искат учителите.

# 43
Аз в училище, в гимназията, пишех на листове А4, перфорирани. И вкъщи си ги слагах по папки, по предмети. Вече не мога да си спомня, дали сама го бях измислила или учителите са го разрешили. Но при всички случаи, вместо шест-седем тетрадки носех по десет листа в хартиена папка.
Категорично съм игнорирала и съм казала на ученика да игнорира изисквания за тетрадки. Достатъчно големи са, за да си водят бележки на каквото и както желаят. И са достатъчно големи, за да се съсредоточат учителите им върху фактическото преподаване и упражнения, вместо да пишат "оценка за тетрадка".

# 44
Големият ми син пишеше така на листа в АК, имаше изискване само да си носят записките от последните 2-3 урока, та се носеше един "пад" от тези офисните (гръбче с листа) и джобчета с по 5-6 листа... без учебници.
Малкия пък във 2АЕГ носеха домашното по някои предмети на щипнати карирани листа. Да се остави за проверка, при поискване, и да не се мъкне тетрадка...
Сега девойката в НПМГ "предава" най-обемните домашни в тиймс, тетрадките стоят на полицата вкъщи, не се разнасят до училище Hands V
Не ще да минава на листа. Но и за мен ѝ е малко рано, може би 11-12 клас. Сега често се връща да си погледне записки в тетрадката назад, ще ѝ е кофти междучасието да не може... По подобна причина минах на листа в университета, в гимназията си ползвах повече по-тънки тетрадки...

Общи условия

Активация на акаунт