9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 7

• 51 697
  • 759
  •   1
Отговори
# 390
БЛАГОДАРЯ ВИ 🫶🏻
Значи, ако не сте подкрепа догодина, ще ви се разсърдя 😆

# 391
  • София
И средата, и нивото са чудесни, с малки изключения, каквито има навсякъде.

# 392
Здравейте!
В 10 клас може ли да се избере профил Английски език?

# 393
Ако сте паралелка с английск то това си ви е задължителен профил. Ако не сте - не, не може. 2 чужди езика имате с приема и в 10 клас избирате 2 други науки, общо 4 профила.

# 394
  • София
Здравейте! Май вече не ми е мястото в тази тема, защото синът ми завърши тази година, но ето че пак надникнах:) Струва ми се, че учителките по български и по математика, които изведоха повечето класове на този випуск ще поемат бъдещите 8-класници. Ц. Даракчиева е топ учител – само две деца от випуска има с оценка на ДЗИ под 4,50. М. Тосева по математика беше на сина ми от 8 до 12 клас. Той е скаран с математиката, но това му беше любимата учителка.  Всички деца много я харесват. Страхотна като човек! И Даракчиева и Тосева бяха класни още от 8 клас и вероятно пак ще поемат паралелки, така че ако се паднат на вашите деца ще ги изкарат до края.
На въпроса ЗАЩО ФЕГ? Защото това беше първото желание на сина ми. А за мен беше важно да учи нещо, което иска. Защото за Европа трябва да се знае задължително английски+френски или немски. След 5 години мога да кажа, че това бяха 5 страхотни години за детето ми! Учители – и ставащи, и неставащи, но уникални деца и страхотна атмосфера. Надявам се с новия директор училището да стане още по-добро, защото има потенциал за още!
П.П. Забравих да кажа нещо, което също ми направи впечатление. За второто ДЗИ учителите по профили масово работиха целенасочено с децата като допълнителна подготовка. Синът ми се яви на география с още две деца – г-жа Фиданова проведе няколко допълнителни консултации с тях, които той определи като много полезни.
С две думи, който иска да учи френски смело да попилява бал и да идва във ФЕГ.

Последна редакция: ср, 02 юли 2025, 14:24 от мама МОНИ

# 395
Много, много благодаря, МАМА МОНИ!
Стискам палци след 5 години да пиша в тази група същите неща като вас! 🫶🏻

# 396
Ще ви отговоря на лично.
Здравейте може ли да пишете и на мен защото има известни колебания от младежа и ще ми
Бъде полезно😊 благодаря

# 397
Здравейте, синът ми се колебае между Испанската гимназия и Френската гимназия. Харесал си е паралелката френски с латински, няма обяснение защо, изглеждала му интересно. Като цяло не е съвсем наясно какво иск да учи, в списъка беше и НЕГ и НПМГ, но сега отпаднаха. Искам да попитам как се случва профилирането в паралелките след 10 клас и какви извънкласни дейности има също в училището. Иска ми се поне да си промени желанието за паралелката, не виждам с какво би му бил полезен латинския. Благодаря предварително.

# 398
Толкова много е писано за профилирането, просто прехвърлете поне последните 10-15 страници щом търсите мнения за дадено училище. Дали така ще остане профилирането, когато дойде новия директор, няма кой да знае. За латинската паралелка вероятно сте видели на сайта, че тя върви с бзо и хоос. Дали наистина ще остане със заковани тези профили също няма кой да каже, още латинска паралелка не е стигала до 11 клас.

# 399
  • София
И аз не разбирам за какво ще е полезен латинския, освен за бъдещ избор на медицина или право в университет, но ей на, дъщеря ми ще го учи трета година факултативно, а сигурно и в 12 клас. По нейно желание, без да се е насочила към такива професии. Всеки език е богатство, макар и "мъртъв" , а много от думите на сегашните езици имат латински корени. Учителят е много добър! Негов ученик от завършилите випуск 2024 (отново факултативно)  продължи да го изучава с пълна стипендия в Оксфорд.

# 400
Днес видях във Фейсбук страницата на 9 ФЕГ обявени паралелките за прием 2025/26 и се изненадах от факта че ЛАТИНСКАТА паралелка официално е обявена ЛАТИНСКИ- ХИМИЯ - БИОЛОГИЯ. Това е страхотно за деца, които имат интерес (то на 14 един “интерес” де) към бъдеще в медицината.

# 401
Наистина ви съветвам да попрочетете поне тази тема, за да не се изненадвате и с друга информация, която е "общоизвестна". Освен във фб, го пише и в сайта, раздел прием, свободни места. Мое мнение, но би било много по-страхотно и децата от тази паралелка да имат право на избор на профили в 10 клас.

# 402
Наистина ви съветвам да попрочетете поне тази тема, за да не се изненадвате и с друга информация, която е "общоизвестна". Освен във фб, го пише и в сайта, раздел прием, свободни места. Мое мнение, но би било много по-страхотно и децата от тази паралелка да имат право на избор на профили в 10 клас.
Аз се “изненадвам” защото тази паралелка никога не съм я гледала, освен като факт че има и такава. Дъщеря ми е толкова сигурна, че иска 9 ФЕГ още от две години, че тя е изчела всичко, а аз съм само наблюдател и редовен читател на вашите теми.
Пожелавам успех на всички “нови” като мен и щастливи деца през следващите 5 години!

# 403
И аз не разбирам за какво ще е полезен латинския, освен за бъдещ избор на медицина или право в университет, но ей на, дъщеря ми ще го учи трета година факултативно, а сигурно и в 12 клас. По нейно желание, без да се е насочила към такива професии. Всеки език е богатство, макар и "мъртъв" , а много от думите на сегашните езици имат латински корени. Учителят е много добър! Негов ученик от завършилите випуск 2024 (отново факултативно)  продължи да го изучава с пълна стипендия в Оксфорд.
Синът ми има силен афинитет към латинския след курсове от предишното училище, както и тези към Оксфорд /бе избран за най-малкия стипендиант, който да изучава латински на английски/.  Попадна на страхотни преподаватели и му допадна. Това е една от причините, тази паралелка да фигурира в списъка с желанията му тази година.  Включвам се в темата с позиция за латинския, а и да следя новостите. Малко вероятно е да му стигне бала, но той си го желае. А в този момент се замислих, колко прекрасни преподаватели е срещнал, които да го "запалят" по езика Simple Smile Успех на децата!

# 404
Всеки език е богатство! Имам колеги - актьори, завършили Класическата. Професионално никога не им се е налагало да ползват нито един от древните езици, изучавани там, но културата и знанията, които имат си личат във всичко. Аз наистина много приятно се “изненадах” преди време, като видях тази паралелка във ФЕГ, въпреки че дъщеря ми няма интерес към нея. И бих добавила - за мое съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт