9. ФЕГ "Алфонс дьо Ламартин" - 7

• 51 452
  • 759
  •   1
Отговори
# 480
Честито на всички новоприети деца! Гимназията има дух и децата са щастливи там. Учителите по френски език са много добри. За съжаление не така стои въпросът с математиката... Заешкият лагер им е много полезен, защото се опознават и получават начални знания по езика. В края на лагера дъщеря ми, която никога не беше учила френски, написа първото си есе. И двамата Любенови са страхотни и децата, които попаднат в техните класове, са щастливци.

Последна редакция: сб, 02 авг 2025, 10:23 от NVil

# 481
Благодарим 🫶🏻
Като гледам какви чатове вървят в някаква инстаграм група… - опознаването върви 😆

# 482
А има ли шанс да са махнали Баларева по математика? Не искам още една изгубена година.

# 483
А защо не ви допада Баларева? Моите наблюдения са, че тестовете при нея са по- сложни задачи от сборниците, доста задачи за кратко време.  Съответно някои деца, изкараха ниски оценки тази година.

# 484
За тестовете децата си учат сами и се справят. Часовете й са пълна загуба на време. Не обяснява, греши задачите. Просто няма смисъл да се влиза в тези часове. Започна годината с входящо с невъзможно много задачи. Децата все пак бяха влязли с много висок бал и знания по математика, но количеството задачи им намали оценките. Според мен беше умишлено, за да изглежда, че в тях е вината за ниския успех през годината. Може и да е добър математик, но мястото й не е като преподавател.

# 485
Изобщо не искам да влизам в конфликт кой учител по математика става и кой не става, защото не е ясно колко от нас тук имат капацитета да дават такива заключения, но мога грубо да ви кажа как можете сами да се ориентирате има ли детето ви проблем с математиката или нещо с оценяването не е ок.
Споменавате висок бал на нво. Това няма как да е критерий, тъй като в бала има и точки по бел. Нво математика е с много, ама много ниска трудност и всяко дете с под 85т има пропуски и има по какво да работи. Като цяло нво не е добър мерител за знания и много родители се заблуждават от резултатите на нво. Добър мерител е първи кръг на олимпиадата. Там са само 3 задачи за 4 часа и на първи кръг 2 от задачите са от изучавания материал, 3-тата пак е учена, но е по-трудна. Всяка задача е по 7т. Т.е. дете с над 14т (от 21, това са само 67%) за ниво училище си е ок и вероятно е за оценка 5-6. Деца с под 10т си имат сериозни пропуски и това значи, че ако математиката им е важна, то трябва повече да поработят.
Няма как всички ученици да са с 6 по математика, това е нереално. Оценките до 10 клас за нищо не им трябват, освен за разни топ унита, където правят предварителен прием на база оценки от 8-11 клас или за стипендията от френското правителство за първата година студент. Но пък добрата обратна връзка с по-ниски реални оценки е нещо много ценно. Това е сигнал за проблем и ако математиката е предмет, който е интерес за бъдещо следване, то сега му е времето да се вземат мерки. Да се пишат високи оценки на лоши знания никак не е ок. Заблуждаващо е и води до задълбаване на проблемите, защото това е наука с натрупване.
Не зная какво се влага в твърдението учител да бърка задача. Всеки човек греши, това не е нещо нечувано, не са роботи. Въпросът е дали сгрешилият признава грешката или спори и държи на грешното си решение без обяснение. Конкретно Баларева я познавам само от ученическите си години и тогава ме слагаше в малкия си джоб на тема математика, а аз малко нескромно твърдя, че съм добър математик. Не съм я виждала от 30 години и всичко може да се е случило. Не е преподавала на дъщеря ми, но са се запознали и без да знае, че тя е дъщеря на нейна съученичка беше й предложила сборници и всякаква помощ ако има нужда преди изпита в су. Това ми говори, че е отзивчив човек.

Пробвайте със самодиагностика през декември с олимпиадата по математика (напълно безплатно мероприятие, провежда се в училището на ученика, няма никакъв стрес, защото нищо не следва от този резултат, няма какво да се загуби) и след това предприемете съответните действия.

Добри учители по математика трудно се намират. Имаха обява за двама, но като гледам и 2-ма се пенсионират, та вероятно са за техните места.

# 486
  • София
Ох, това последното дали значи, че Петър Михайлов ще продължи да преподава Sad Там положението е катастрофа, наистина се надявам да успеем да се откачим от него догодина.

# 487
За какви пропуски по мат говорим! Детето ми е влязло с деветдесет и няколко точки на нво по мат. Да, има 6 при Беларева за годината ,но с цената на много допълнителни занимания с баба си и хиляди изрешени задачи. Как се решават 4 задачи на класно за половин час според Вас?

# 488
Изобщо не искам да влизам в повече подробности, защо Баларева не бива да преподава. Достатъчно класове са при нея и не вярвам да има различно мнение от родител. Няма да споря за оценки, защото не това е важното тук. Както казах, децата се справят, но единствено със собствени сили и подготовка извън училище. Те са умни деца, имат добра основа и все още успяват, но до кога! Ако тя продължи да им преподава, не само че ще намразят математиката, но и ще започнат за затъват. И пак казвам, може да е гениална по своемо, но силата й не е в преподаването.

# 489
За какви пропуски по мат говорим! Детето ми е влязло с деветдесет и няколко точки на нво по мат. Да, има 6 при Беларева за годината ,но с цената на много допълнителни занимания с баба си и хиляди изрешени задачи. Как се решават 4 задачи на класно за половин час според Вас?
Къде пиша, че 90+ точки значат пропуски?
Математиката се учи с решаване на много задачи, няма друг начин.
Класните по математика са за 40 минути (1 учебен час). 4 задачи е напълно нормално да има на класно. Колко да бъдат? Това са по 10 минути на задача, нищо непосилно няма.
Изобщо не желая да споря за нещо, за което нямам пълната картинка. Съвсем добронамерено исках да ви кажа, че имате опция за сверяване на часовника. Пак казвам: никъде не съм написала, че дете с 90+ има пропуски. Детето ви е работило и заслужено има 6. Това е нормален процес. Работиш (учиш), постигаш резултат. Това, че някой има високи изисквания може само да ви донесе позитиви. Но вие си знаете. Не съм искала никого да засягам.

# 490
  • Magrathea
За преподаването на Баларева съм на същото мнение. Може да е страхотен математик, но явно не умее да преподава.
В час решават по 2 задачи след урока. За домашна имат други 3 от учебника. Тоест преподава на ниво "тройка", но тестовете й са съвсем различни. Нямам проблем да има високи изисквания, даже го предпочитам, но в момента се получава, че за да имаш  отлични знания, трябва да си изцяло на самоподготовка. Ясно е, че добро ниво по математика се постига всекидневно решаване на задачи. Но досега със сборниците вкъщи само сме надграждали, тази година буквално обяснявах и преподавах. А ако детето няма родител, който може да помогне, тогава явно включването на частен учител е задължително.. За мен големият проблем е малкото часове по математика. Малко учители биха се справили с това предизвикателство, но явно Баларева не е от тях.

За предложението на Мария за явяване на общинския кръг на олимпиадата- миналата година родителската среща беше малко преди нея. Баларева ясно заяви, че няма да вземат целия материал (последния дял), а на въпрос дали децата, които искат да се явят, могат да отидат на консултациите, за да ги подготви и за него, отговори, че няма как да стане- консултациите й били за взетия материал. Тоест няма как да се провери нивото на детето с тази олимпиада- защото пак се очаква детето да е на самоподготовка и то на материал, който още не е преподаден в училище

# 491
Леле, мислех че никога повече няма да чуя за “допълнителни уроци” по математика… Явно този “кошмар” ще ни преследва още 5 години 😆
Дъщеря ми изкара 99,5 по БЕЛ на НВО и даже не знаеше как е добутала 90 т. по математика, като сама се беше оценила за 88-89… И това е със старание… Явно толкова си може 😉
Тайно се надявах, че сериозната математика ще остане за профилираните паралелки…
А най-хубавото е, че моето ниво е… много под нейното и всеки опит за допитване до мен, или баща ѝ, само задълбава драмата 😆
Обещавам да съм ви полезна в творческите теми и съвети, макар че гениалните творци твърдят, че и в киното, и в музиката, и в хореографията, или рисуването… има много математика 🤔

# 492
Мария,
разбирате много добре за какво става въпрос. Дете и с над 90 т няма шанс за шестица,ако не ходи на уроци,което за мен не е о.к. Другата ми дъщеря без един урок в 73-то си изкарваше добри оценки по мат,но да,беше при Ганис😀 Решаваше задачи един цял ден преди тест,и това й беше достатъчно за 6 в повечето случаи. И не е матем гений😀

# 493
Не, не разбирах докато не прочетох Трилиан, която е обяснила проблемът. Нея я разбрах.

# 494
Изобщо не искам да влизам в повече подробности, защо Баларева не бива да преподава. Достатъчно класове са при нея и не вярвам да има различно мнение от родител. Няма да споря за оценки, защото не това е важното тук. Както казах, децата се справят, но единствено със собствени сили и подготовка извън училище. Те са умни деца, имат добра основа и все още успяват, но до кога! Ако тя продължи да им преподава, не само че ще намразят математиката, но и ще започнат за затъват. И пак казвам, може да е гениална по своемо, но силата й не е в преподаването.
Напълно съм съгласна с Вас, че жената не става за преподавател. Децата въобще не я харесват, препуска през материала, без да им го обяснява както трябва. На молба на ученик да обясни по-добре конкретна задача е отговорила, че не им е частен учител... Та какво, ако е добър математик, като явно не си обича професията? Силно се надявам новото ръководство да вземе мерки спрямо такива "учители" (слава Богу повечето в гимназията са добри).

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 20:35 от NVil

Общи условия

Активация на акаунт