Първият учебен ден настъпи, седмокласникът в училище с желание пристъпи

• 26 652
  • 752
  •   1
Отговори
# 390
Затова - упражнения вкъщи. Въпреки че няма време за нищо.....
Моят е на училище до 14,05, прибира се около 15 ч., да хапне до 15,30 и тепърва стартира домашни.... Понякога откарва до среднощ. И това е в дните без допълнителни занимания. Ако има някакви, отива след 17 часа даже....

# 391
При нас правеха много преразкази миналата и по-миналата година. И тези пишеха бая. Ами не знам, учудват ме различните практики от различните учители. Явно ние сме случили на читава учителка.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 21:34 от Мила Атова

# 392
Като се замисля, моят също правеше. Къде в часовете, къде за домашно, но поне 5-6 в училище са правили миналата година.

# 393
След разговор с майка, на която синът беше седмокласник миналата година, останах с впечатлението, че в някои училища,  учителите по БЕЛ и математика, целенасочено започват да подготвят децата за НВО още от 5. клас. Материалът се поднася по различен начин, контролните са различни, нещата като цяло се случват различно и това са единици училища, които на НВО са с по-високи резултати от останалите.
На мен това ми идва в повече, три години на тези деца им се говори за НВО и за това как не трябва да излагат училището си. Вярно е, че е важно как ще се представят и къде ще учат следващите пет години, но нищо не трябва да е толкова крайно и на всяка цена.
Затова си мисля, че има училища където правят и ще правят преразкази без да са включени в учебната програма, а в същото време материал, който не влиза в НВО може и да се пропусне. Не казвам, че във всяко училище, в което правят преразкази в 7. клас ситуацията е същата.

# 394
  • София
Значи сте имали късмет с учителката в училище! На нас няколко учители ни смениха от 5ти клас до сега и всеки от тях заявяваше, че няма време според учебния план за упражняване на преразкази. "Тези" писаха няколко за домашна работа в Работните листове, но пък никой учител не ги проверяваше дали са добре написани. Моята понякога отговаряше само с два реда написани, кратко и ясно. 😁

# 395
След разговор с майка, на която синът беше седмокласник миналата година, останах с впечатлението, че в някои училища,  учителите по БЕЛ и математика, целенасочено започват да подготвят децата за НВО още от 5. клас. Материалът се поднася по различен начин, контролните са различни, нещата като цяло се случват различно и това са единици училища, които на НВО са с по-високи резултати от останалите.
На мен това ми идва в повече, три години на тези деца им се говори за НВО и за това как не трябва да излагат училището си. Вярно е, че е важно как ще се представят и къде ще учат следващите пет години, но нищо не трябва да е толкова крайно и на всяка цена.
Затова си мисля, че има училища където правят и ще правят преразкази без да са включени в учебната програма, а в същото време материал, който не влиза в НВО може и да се пропусне. Не казвам, че във всяко училище, в което правят преразкази в 7. клас ситуацията е същата.
Може и така да е. Нашата специално не им намила за нво-то, не всява паника, няма стрес у децата, поне у моето де. Явно го прави тактично, а дали пропускат друг материал, не знам, засега поне не съм забелязала някакви дупки.

# 396
  • Варна
В класа на моето момиче писаха преразкази в пети и шести клас.  Тези също са писали. Сега имат за домашно преразказ - госпожата ще ги събере и провери. От началото на учебната година са имали три тези за домашно - който иска ги чете пред класа и му посочват, ако има грешки. Освен това, госпожата им е казала, който иска може да ѝ носи, ако е направил някакъв допълнителен преразказ и тя ще го проверява.

# 397
  • София
Децата не разказват нищо, по никой предмет. Набутват им тестове със затворени въпроси и с това закърняват и малкото им умения.
Ето в това се корени проблемът. Децата не разказват уроци и няма как да развият тези умения да преразказват. От друга страна за мен преразказът винаги е бил една огромна тъпотия, изобщо няма място при седмокласниците и не разбирам какво цели, освен нещоси, което да ги отсява, без особена полза от него по принцип.

# 398
А и сега са една камара видове преразкази - от неутрален разказвач, от името на герой, сбит преразказ.... По мое време се учеше само един вид, при който глаголното време е минало свършено и това е.

# 399
  • Отвъд алеята зад шкафа
Преразказът, особено ако е сбит, помага да се научат да обработват информацията и да я синтезират.
Наборката цял уикенд писа домашни, дългички бяха. И така следващите 9 месеца!

# 400
  • София
Не е идеална форма за изпита "преразказ", но е 100 пъти по-добре от отговор на литературен въпрос и подобни, трябва да има създаване на някакъв текст, всеки друг вариант е по-зле от преразказа

# 401
Ох, да, помня ние как пишехме отговор на литературен въпрос. Едни дълги анализи се четяха, едни локуми се нижеха.... Сега тезата е нещо подобно, но поне е по-кратичка.

# 402
Ох, да, помня ние как пишехме отговор на литературен въпрос. Едни дълги анализи се четяха, едни локуми се нижеха.... Сега тезата е нещо подобно, но поне е по-кратичка.

И се наизустяваше разни светила какво са написали по справочниците, гонеше се и обем на всичко отгоре.

# 403
  • София
Няма лошо да се упражнява, но не очаквайте да се прави в училище. То няма да остане време за новия материал.
Нали всички ходят на школа, там да правят преразкази. Тъй и тъй се плаща за подготовка за НВО.

Тази година децата в училище ще правят 2 или 3 пробни матури, така че ще има поне 2 преразказа.
Ами моето дете не посещава школа. И нали НВО трябва да е съобразено с училищната подготовка. Или поне по документи е така. Мерило е за преподаването в училище. Значи има доста сбъркани неща, щом програмата не позволява да се упражняват.

Ами, Боряна, щом не ходите на школа, ще се готвите у вас. Преценили сте, че ще се справите.
Аз по литература съм зле и съм записала детето на школа. По математика го готвя сама, защото мога.

Май имате много нереалистични представи, че преподавателят в седми клас е длъжен да дава и проверява домашни от материал от миналите години.

# 404
Няма лошо да се упражнява, но не очаквайте да се прави в училище. То няма да остане време за новия материал.
Нали всички ходят на школа, там да правят преразкази. Тъй и тъй се плаща за подготовка за НВО.

Тази година децата в училище ще правят 2 или 3 пробни матури, така че ще има поне 2 преразказа.
Ами моето дете не посещава школа. И нали НВО трябва да е съобразено с училищната подготовка. Или поне по документи е така. Мерило е за преподаването в училище. Значи има доста сбъркани неща, щом програмата не позволява да се упражняват.

Ами, Боряна, щом не ходите на школа, ще се готвите у вас. Преценили сте, че ще се справите.
Аз по литература съм зле и съм записала детето на школа. По математика го готвя сама, защото мога.

Май имате много нереалистични представи, че преподавателят в седми клас е длъжен да дава и проверява домашни от материал от миналите години.
Може ли по-спокойно! Не разбирам защо е този тон! С нищо не съм го предизвикала. Попитах какво включва програмата за тази година. И да ще се готвим вкъщи, не ми пречи. Ще се чуя с учителката по БЕЛ и ще го обсъдя, както видяхме от постовете при различни учители има различно застъпен материал.

Общи условия

Активация на акаунт