Първият учебен ден настъпи, седмокласникът в училище с желание пристъпи

• 26 650
  • 752
  •   1
Отговори
# 405
Миналата година написаха на тъгъдък един преразказ и това беше при нас. В школите да се оправят. И без това изсипах една шапка пари. Учителката в школата е строга и моята винаги си пише домашното, докато в училище никой не я гони за домашно и съответно, то не се пише,  ходещо потвърждение е на лафа за кучето и тоягата

# 406
  • Sofia
Грета Ей, редно е училището да дава всички знания и подготовка, нужни за даден изпит за продължаване на задължителното образование (че и не само задължителното). Иначе правим доброто образование достъпно само за хора с възможности. Едни решават, че не искат да си записват децата на курс, но други хора наистина не могат да отделят 3000 лв. И децата им трябва да са "наказани" заради това. А не всеки родител има времето и умението да замести специализиран курс за подготовка за НВО с подготовка вкъщи (примерно мед. сестра, работеща на смени).

# 407
  • София
Не, аз ги разбирам учителите. Те си имат материал за преподаване, който децата трябва да усвоят. И догодина ще имат входно ниво на материала от 7 клас, а не на преразказите, които се учат в 5 клас.
Проблемът е, защо се дава на децата материал от 5, за който не е заложено да се преговаря или надгражда до 7-ми и то по начина на тестване на паметта. А паметта в пубертета, подобно на паметта по време на бременност или менопауза, е под всякаква критика чисто физиологично.
С двете форми на преразказ - в минало и в сегашно историческо време, се проверяват уменията и знанията за преизказните форми на глагола, които действително се учат след 5 клас, но все пак, трябва да се заложат часове за подготовка за матурите.

# 408
Специалната подготовка за НВО в училище изобщо не е задължителна. Учителите го правят, за да се представят добре децата, а и те чрез тях. Материалът е заложен 5-7 клас, както е и редно. Не трябва да се учи нещо и после - бяло петно.
Дори на 2012 набор нещата ще са в пъти по-трудни с материал по почти всички предмети. Поне такива са намеренията засега, не е ясно все още обаче....

# 409
Обучението е процес. За да се решат задачите по МАТ за седми клас са необходими знания от предходни години. Как да се провери, че учениците са надграждали знания по БЕЛ, ако не се обхване материал от долните класове?
От миналата година МОН даде указания и разработи примерни варианти на НВО; задължи училищата да правят пробни изпити.  Това е път в правилна посока. Въпрос на училищна организация е как да се подготвят децата.

# 410
По програма в 7. клас по БЕЛ се учи Отговор на нравствен въпрос и Отговор на литературен въпрос. На олимпиадата по БЕЛ, която в 7. клас може да служи и за освобождаване от НВО, ако се класираш на първите три места има тест и последната задача е Отговор на литературен въпрос върху изучавано произведение от 5. до 7. клас на български автор или Отговор на нравствен въпрос (наподобява есе). Часовете по ООП са 5 седмично и в тях трябва да се вземе цялата граматика и да се отработят тези два нови вида текст за учениците + да се вземат всички произведения по литература. Училищата с по-добри резултати на НВО включват в 7. клас часове ИУЧ, където да работят допълнително и в тази програма вече по решение на учителя може да се включат упражнения върху преразказ или отново да упражняват ОЛВ и ОНВ. При голямата ми дъщеря учителят по БЕЛ ги използваше (1,5 ч/седмично) за засилена подготовка за олимпиадата (резултат - 15 деца на областен кръг от техния клас, 1 на национален и освободен от НВО със 100 т., три деца с 88 т., три с 89 т, две с 90, останалите над 80 т., за допускане до национален кръг отиват първите двама с над 91 т. от областта). Допълнително имаше часове по ФУЧ - 1 седмично (това вече не се ползва масово от училищата), в които упражняваха тестове по модела на НВО и още 2 часа безплатна школа по БЕЛ, в която пък упражняваха преразказа. Уловката е, че школата по БЕЛ, в която упражняваха преразказ се финансира по програмата на МОН за класирани на национални кръгове ученици и т.к. школата не е задължителна, вероятността по-малко деца с възможности да достигнат до национален кръг да я посещават е голяма, то часовете за подготовка за ОЛИ бяха заложени в ИУЧ, а тези за НВО в школата. Школи и то безплатно по основните предмети могат да предложат обаче само училищата, които селектират деца, защото после финансирането на тези школи идва от резултатите на тези селектирани деца на националните състезания. И пак опираме до това, че българското образование е качествено само за тези, които имат възможност да си го платят (било то с уроци, било то с време), защото за селектираните деца подготовката за НВО не е започнала в 5-7 клас, а много по-рано.

# 411
Специалната подготовка за НВО в училище изобщо не е задължителна. Учителите го правят, за да се представят добре децата, а и те чрез тях. Материалът е заложен 5-7 клас, както е и редно. Не трябва да се учи нещо и после - бяло петно.
Дори на 2012 набор нещата ще са в пъти по-трудни с материал по почти всички предмети. Поне такива са намеренията засега, не е ясно все още обаче....
По всички предмети с цел да доят за още частни уроци, защото другите учители само се облизват, докато математиците и българиците гребат с лопатата. Но ще стане като в оня разказ на Чудомир за дозата. Там един селянин сложи конски мухи под опашката на умореното си магаре , за да го накара да изкачи баира с товара на гърба си, но то откачи и хвърли самара с прасковите.
Та така, ще видим сега колко конски мухи ще закачи МОН под опашката на измъчения родител и колко дълго ще продължи този експеримент

Последна редакция: пн, 30 сеп 2024, 21:21 от Априлски душ

# 412
Не знам дали е точно така. Децата масово не учат по останалите предмети, особено в седми клас. Както и да е, за нашите е стария вариант, така че да се съсредоточим върху това.

# 413
Това пък е друга моя болка, препускането през предмети като химия, физика, биология в 7ми клас. Факт е че децата се уморяват и преуморяват, факт е че не могат всички да огреят по всички предмети, но се натрупват липси, които сред това трудно се наваксват.

# 414
Не знам дали е точно така. Децата масово не учат по останалите предмети, особено в седми клас. Както и да е, за нашите е стария вариант, така че да се съсредоточим върху това.
Аз пък наблюдавам друго. Учат, защото много други предмети са балообразуващи и който иска учи. Но Макаренковския подход с насилие да накараш някого да учи не работи и се надявам не само МОН да се убеди в това, а и много родители. Със заплаха от НВО може да отвратиш някого от учене и то така, че да му зачертаеш целия гимназиален етап, а не да постигнеш траен резултат. Виждаме, мисля вече всички, какво се случва с математиката след седми клас, знаят Лия, или забравят и тази от седми, но пък балата пари е изсипана

# 415
Е, колко пък да са балообразуващи?! Ако не изкараш високи точки на НВО, ако ще и сто шестици да имаш в школо, все тая.

Би трябвало да учат, понеже после пропуските няма да могат да се запълнят, но реалността е друга.

# 416
Каквото и да учат, като влязат после в гимназия, в която основно се учи език в 8ми клас и нямат "разказвателни" предмети, в общи линии повечето деца ще са забравили всичко.

# 417
  • София
Специални извинения,  ~Боряна~, и поздравления, че ще се готвите сами. Сигурна съм, че ще успеете!
Имате учебниците, разгледайте ги и ще добиете представа какво ще се учи. Аз вече съм си приготвила темите, по които ще си готвя детето.

И нещо съвсем друго:
Слушам децата от нашия клас: "Аз искам да уча в Испанската", "Аз ще уча в немската", "А аз в СМГ.", .....
Как никой не поиска да учи в 203то примерно?

Не знам кой натяга обстановката, децата или родителите, но се притеснавам за тия деца, че няма да са в първите 5% от всички 12 000, които искат да учат в Испанската.

# 418
Тъкмо щях да питам все още ли високите резултати на олимпиадите освобождават от нво-то и някой по-горе е писал. А какво значи първите три места, на тях могат ли да бъдат повече от три деца? Нещо като златния, сребърния и бронзовия медал в състезанията по математика?

# 419
  • София
Може да са повече от три, но няма как да са много. Тази година, ако си спомням правилно, третото място на олимпиадата по математика се делеше от две деца с еднакъв резултат.

ПП. Правилно си спомням https://npmg.org/wp-content/uploads/2024/04/7-%D0%BA%D0%BB%D0%B0 … D1%81_rotated.pdf

Общи условия

Активация на акаунт