Себореен дерматит - Косопад

• 294
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте. Пиша относно брат ми, който е на 23 години. От около 5-6 години страда от себореен дерматит, който се появява както по скалпа, така и по гънките на носа и веждите. Обиколи доста дерматолози, но всеки си предписва някакъв шампоан, който има ефект 1-2 месеца максимум и трябва да се сменя. За люспите по лицето има предписан кортикостероиден крем, който прилага само при обостряне на състоянието. Проблемът за който пиша обаче е косопада, който се появи преди около две години. Не е прогресивен, но с времето вече се вижда, че доста му е уредяла косата отгоре на скалпа и виждам, че това вече започва да му носи дискомфорт. Последният дерматолог, при когото беше се държал доста грубо и се изразил, цитирам: “Няма как да знам дали ще оплешивееш напълно, никой не може да ти каже”… което разбира се за медицинско лице е недопустимо и абсурдно, но това е друг въпрос. Питането ми е има ли някой, който се е преборил с косопада при това състояние по някакъв начин или пък ако някой може да ни насочи към добър дерматолог, ( София) който може да го овладее? Извинявам се за дългия пост, но трябваше да обясня подробно!
Благодаря на всички прочели!

# 1
Цитат
https://www.ducray.com/bg-bg/seboreen-dermatit/prichini
3 фактора, идентифицирани като причина за себореен дерматит
Сега знаем причините⁽¹⁾ за себореен дерматит, но учените не са съгласни относно тяхното хронологично развитие и как те са взаимосвързани. Идентифицирани са три фактора:

* себум, в големи количества, особено в зоните с повече омазняване,
* разпространението на дрожди (гъбички) от рода Malassezia,
* и възпаление на кожата.
При хората със себореен дерматит, в областите с повече мастни жлези и с натрупване на излишък на себум, гъбичките от рода Malassezia са в състояние да се размножават необичайно.
Този вид гъбички присъстват естествено на повърхността на кожата и са част от кожния микробиом.

Когато се размножават прекомерно, предизвикват специфична възпалителна реакция, водеща до зачервяване и ускорено обновяване на клетките на гладката кожа и скалпа. Този еритем, придружен от малки сквами по повърхността на кожата, е характерен за себорейния дерматит.

Предложи му да опита със старите, изпитани 'бабешки" методи. Да си мие косата с домашен сапун, а после да я изплаква с оцетена вода (ябълков оцет). Може да изплаква с оцетена вода лицето и цялото тяло.  А после да втрива в кожата на главата спиртен извлек от люта чушка.
Ако не намерите домашен сапун, има един Дио, който е такъв. https://himiplast-dio.com/Naturalni%20sapuni/sapun-za-prane-dio-120
Сапунът е силно алкален, да оставя главата си известно време добре насапунисана, особено в основата, по кожата. Много гъбички загиват в по-силно алкална или кисела среда. Самата ни кожа има естествена леко кисела реакция, като защита. После слага около 2 с.л. ябълков оцет н 1 литър вода и изплаква добре.  Подкиселената кожа също спира разпространението на гъбички.

След баня, на подсушена коса, намазва със спиртния извлек от люта чушка. Рецептата съм я давала в другите теми за косопад. В чушката има много витамини, а освен това стимулира кръвообращението и подхранва луковицата на косъма. Ако косопада не е наследствен тип, при който загиват луковиците, то лютата чушка стимулира никненето на коса. Разбира се, иска се време.

Успех!

ПС При тежка себорея, може да се направи в началото и маска с мас газ и оцет, която изгаря леко повърхностния слой на кожата, която се олющва и се унищожават гъбите. А после поддържане с горните методи.

ППС Аз си мия по този начин косата от няколко години по други причини, заради алергия към повечето сапуни и шампоани и гарантирам, че е много добре. Поръчвам си цяло кашонче сапун. Има предимство, че се изплаква много по-добре от шампоаните и по косата не остава химия. А ябълковият оцет няма силна миризма и не се усеща после.

Последна редакция: пн, 16 сеп 2024, 14:05 от Diorela

# 2
Цитат
https://www.ducray.com/bg-bg/seboreen-dermatit/prichini
3 фактора, идентифицирани като причина за себореен дерматит
Сега знаем причините⁽¹⁾ за себореен дерматит, но учените не са съгласни относно тяхното хронологично развитие и как те са взаимосвързани. Идентифицирани са три фактора:

* себум, в големи количества, особено в зоните с повече омазняване,
* разпространението на дрожди (гъбички) от рода Malassezia,
* и възпаление на кожата.
При хората със себореен дерматит, в областите с повече мастни жлези и с натрупване на излишък на себум, гъбичките от рода Malassezia са в състояние да се размножават необичайно.
Този вид гъбички присъстват естествено на повърхността на кожата и са част от кожния микробиом.

Когато се размножават прекомерно, предизвикват специфична възпалителна реакция, водеща до зачервяване и ускорено обновяване на клетките на гладката кожа и скалпа. Този еритем, придружен от малки сквами по повърхността на кожата, е характерен за себорейния дерматит.

Предложи му да опита със старите, изпитани 'бабешки" методи. Да си мие косата с домашен сапун, а после да я изплаква с оцетена вода (ябълков оцет). Може да изплаква с оцетена вода лицето и цялото тяло.  А после да втрива в кожата на главата спиртен извлек от люта чушка.
Ако не намерите домашен сапун, има един Дио, който е такъв. https://himiplast-dio.com/Naturalni%20sapuni/sapun-za-prane-dio-120
Сапунът е силно алкален, да оставя главата си известно време добре насапунисана, особено в основата, по кожата. Много гъбички загиват в по-силно алкална или кисела среда. Самата ни кожа има естествена леко кисела реакция, като защита. После слага около 2 с.л. ябълков оцет н 1 литър вода и изплаква добре.  Подкиселената кожа също спира разпространението на гъбички.

След баня, на подсушена коса, намазва със спиртния извлек от люта чушка. Рецептата съм я давала в другите теми за косопад. В чушката има много витамини, а освен това стимулира кръвообращението и подхранва луковицата на косъма. Ако косопада не е наследствен тип, при който загиват луковиците, то лютата чушка стимулира никненето на коса. Разбира се, иска се време.

Успех!

ПС При тежка себорея, може да се направи в началото и маска с мас газ и оцет, която изгаря леко повърхностния слой на кожата, която се олющва и се унищожават гъбите. А после поддържане с горните методи.

ППС Аз си мия по този начин косата от няколко години по други причини, заради алергия към повечето сапуни и шампоани и гарантирам, че е много добре. Поръчвам си цяло кашонче сапун. Има предимство, че се изплаква много по-добре от шампоаните и по косата не остава химия. А ябълковият оцет няма силна миризма и не се усеща после.
Изключително много ти благодаря за изчерпателния отговор, Диорела. Отхвърлихме наследствения косопад, защото татко изобщо не е плешив, нито пък дядовците ни бяха. От себореята пада косата, като заедно със сквамите по скалпа виждаме как се отделят и космите заедно с коренчето. Имам няколко въпроса относно съветите ти:
С домашния сапун използваш ли и някакви шампоани, защото знам че миризмата му май не е от най-приятните или греша? 😁 И за спиртния извлек от люта чушка за първи път чувам, ние ли трябва да си го приготвим или се продава накъде готов? Иначе ни бяха казали да втрива и чесън ама той е с още по-силна миризма😁

# 3
Здравей,

Моя мъж е със себорея от младеж. Няма косопад от нея и себореята не е свързана с косопад. Вероятно все пак брат ви има оплешивяване, което макар и шокиращо за млад човек е срещано при 30% от младите мъже.

Сега, за себореята. Брат ви трябва да спре глутена и всички млечни продукти. Себореята ще озчезне за около месец и половина. Ще има моментни обострения, но за 2 месеца лицето трябва да е напълно чито и скалпа много по-спокоен и без люспи.
Ето този шампуан ще реши напълно проблема. На когото сме го препоръчали е спрял себореята. Оставя го да се стича по лицето и там също помага.
Шампуанът мирише малко тежко. Като овладее себореята започвате да го редувате с друг себореен шампуан, после още по-рядко с друг шампуан и накрая минавате на Сел Сън Блу. При плаки пак го ползва до изчистване.

Следва прочистване на червата и черния дроб - леко, умерено. Заздравяване на червата и хранене без хистамин образуващи храни. Има достатъчно изписани и природни неща в нета.
След това червата трябва да се поддържат до края на живота с колаген, костен бульон, л-глутамин, глицин, естествени пробиотици, пребиотици и т.н за драви черва.

Когато вече е ок и положението е приемливо - връща глутена. Ако няма влошаване може да яде глутен /не постоянно/, но млечните са в основата на себореята. Ако не може без тях, то трябва много да ги редува - козе-овче-биволско-краве. Има и магарешко мляко на пазара вече.

За оредяването - преди всяко къпане рициново масло, с капки розмарин се втрива и се стои поне 1 час. После се къпе. След 4 измиване и рицинова маска трябва косопада да е спрял. Нека прочете за триване на отвара от репей.

Ако положението вече е видимо - вижте за фибри за коса. Доста са добри за мъже.

Присаждане на коса и у нас и в Турция вече е съвсем приемливо - няма защо толкова да се стресира момчето. 

Лекарят занимаваш се с проблеми с косата и скалпа се казва трихолог. Добре е да направите консултация

# 4
Елинка, тук съм писала рецептата как се прави спиртен извлек от люта чушка - този пост и малко по-горе също.
https://bg-mam.ma/p/1293930/43741971
От няколко години не ползвам никакъв шампоан нито други сапуни. Ползвах години наред само палмолив и шампоан Клиър, към които не бях алергична.  Но след като се задуших  веднъж в банята от едно от двете, се наложи да търся други. Установих, че към този сапун Дио не съм алергична, той е тип домашен. Няма проблем с миризмата на сапуна, както и с миризмата на оцетената вода. Да, няма хубавите аромати на тоалетните сапуни и шампоани, но това не ми е проблем, няма остатъчна лоша миризма.
Лютата чушка е по-ефикасна от чесъна и няма миризма. Избирам по-силно люти чушлета, с латексови ръкавици ги нарязвам на кръгчета заедно със семето до дръжката, слагам ги в бутилка и ги заливам с водка да ги покрие. Така преседяват 15 и повече дни. После втривам този извлек в кожата на главата след баня, докато е влажна и масажирам енергично. Трябва да започне да пари силно на кожата. След изсъхване паренето спира. Пазя да не попадне в очите. Ако извлек е прекалено силно лютив, го разреждам с малко вода преди употреба. Пълня си малко шишенце с пръскалка, примерно като тези за наливни парфюми,  впръсквам в кожата и разтривам. .като опръскам цялата глава, започвам да масажирам енергично.

Добре е да се пие и геритамин, той укрепва косата и ноктите.

ПС Може да изчака с лютата чушка, защото кожата е възпалена от себореята и да не я раздразни допълнително. Тя е само за косопада, не зная дали помага и за себорея.

Отвара от невен има успокояващо кожата действие. Може в такава отвара да слага оцета за последното обливане на главата. Дори може да е отвара от невен и лайка - лайката има дезинфекциращо действие. С такава отвара си миех лицето, когато ми се беше възпалила кожата и само с това се оправи. Съветът за това беше от добър дерматолог.

Последна редакция: вт, 17 сеп 2024, 01:12 от Diorela

# 5
Пробвайте шампоана Dercos на Виши. Страхотен е.

Иначе проблемът идва от нетолерантност към някои храни. Нека пробва да спре да яде последователно глутен и млечни и да следи ефекта при себореята. Може да е и от ядки и яйца.
А най-добре да си пусне един тест за хранителни непоносимости.
За косопада, може да има липса на желязо, биотин.

Но независимо дали ще правите диета или не, използвайте шампоана който споменах горе.

# 6
Здравейте!

Казвам се Иван и копирам това съобщение тук, защото след 10 години на гнойни екземи по скалпа от Себореен дерматит, намерих решение за себе си, което през последните две години изцяло реши проблемът ми. Надеждата ми е, че това което проработи за мен ще помогне и на други хора.

Решението: спрях да използвам шампоан напълно и мия косата си само с вода.
Екземите изчезнаха напълно; нямам пърхот или сърбежи.

Малко повече детайл:
Развих Себереен дерматит (диагностициран от дерматолог) през 2012г. когато бях в 12 клас.
Дерматологът ми изписа лечебен шампоан (и 2-ри и 3-ти след това) както и дезинфекциращо мазило. Каза ми да използвам чисти кърпи след душ и да не прекалявам с миенето на косата. Това смекчи екземите леко, но продължиха да се появяват.
След около година, лека-полека спрях да го третирам и се примирих, понеже съм несериозен в грижата за здравето ми.
Екземите се появяваха на спорадични вълни - ту почти няма, ту има много. Най-вече се повлияваха от стрес или смяна на метеорологичните условия, струва ми се.
Особено бях забелязал, че шампоаните против пърхот най-много влошават състоянието ми.
С възрастта, а предполагам и с това, че започнах да живея по-добре, честотата на екземите понамаля, но все пак имах почти постоянно.

В последните две години реших да направя експеримент - да не си мия косата с шампоан въобще. Мия я само с вода. Очаквах, че ще се влоша, понеже екземите се съпровождаха от омазняване на скалпа. Ефектът беше обратен, при това доста бързо, в рамките на 7-8 дни. Омазняването на косата ми всъщност намаля, а екземите силно затихнаха за тези 7-8 дни. В рамките на две седмици бяха изчезнали. Предположих, че може да е инцидентно, но за последните две години забелязах, че екземите се връщат само когато използвам шампоан, преди да отида на фризьор. След дори само едно измиване с шампоан, кожата започва да ме сърби и се отделя пърхот, а понякога излизат и единични екземи.

Косата ми не се омазнява и изглежда съвсем нормално. Не мирише, поне според приятели и роднини Grinning и не виждам негативни последствия.
В първите няколко дни (5-10дни) след спиране на шампоана е нормално косата да се омазни, понеже отнема време на жлезите по скалпа да се адаптират към липсата на изсушаване от шампоана. След това обаче, скалпа спира да се омазнява прекомерно.

Надявам се моят опит да е от полза!

Поздрави,
Иван

Общи условия

Активация на акаунт