Осми клас 2024/2025 - тема 2

• 33 463
  • 757
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Ако помниш чрез писане, този метод ще използваш, разбира се. Но пак казвам, всеки си има различен метод за запомняне и са достатъчно големи за да си го изберат сами. Никое от моите деца не е научавало думите по този начин на който и да е език, и за тах си леше чисто губене на време, когато им го изискваха в началното училище. И както казваш, като ти дадат 150 думи, то само писането ти е 3 часа.
Друго се опитвах да кажа  - и моите по английски до макс  втори- трети клас да са писали  думи на английски . И това не им е  попречило по никакъв начин и значенията да знаят, и правописа. Но писането на  съществителни с род и мн. число в първите месеци на 8 клас по немски определено им помогна и на трите . А иначе са 3 много различни типа - една , която най-ефективно помни  чрез писане/повтаряне, втора  със силно развита фотографска памет и трета, която най-добре запомня, когато думата е включена (с граматичните й особености)  в  изречение, тоест не е една просто хвърчаща дума, която днес ще назубриш, а  след седмица може и да не помниш, понеже не е част от ежедневния активен речник. И съм почти убедена, че  всичките деца с немски (вероятно и с френски) като цяло ако не ги задължават учителите, то поне ги съветват в началото да  си пишат думите -  при това в графата учители  визирам както такива от  старата школа, така и по-младички и разчупени като методи на преподаване.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 21:04 от Просто русалка

# 346
Здравейте!Към майките на деца в езикови училища-по колко нови думи получават децата за домашно? На моя човек му се стрували малко, та да си сверя  часовника.😊
Моето дете получава малко  думи и ги пише по 10 пъти. Но то е в обикновено, езиково СУ, не е ЕГ, т.е. неелитно училище. Има домашни в УТ, упражнения от учебника, упражнения сама да съставя и пише разни изречения, свързани с конкретна ситуация. В клас също разигравали различни ситуации с говорене.

# 347
  • София
В конкретния случай става дума за английски. Иначе и в испанския има родове, но и там писането на думи е губене на време за повечето деца. Както и да е, мнението ми е, че децата сами трябва да си избират метода на учене, а не да им го определя учителя. Не и на тази възраст.

# 348
  • София
Аз съм от поколението, което е писало думи на АЕ и в гимназията, и този метод даваше чудесни резултати... до момента, в който пишехме на ръка. Като дойде писането на компютър така натрупаната информация вече не беше 100% ефективна. Нещата изглеждат и се усещат различно, когато тракаш от клавиатура и гледаш на монитор.
Та общо взето всяко поколение трябва да учи съгласно спецификите на времето, в което живее.
ПП: Вторият ми език е испански, там и преди 35 години нямаше смисъл да се пишат думи и никой не ни е карал.

# 349
  • София
Днес казах на дъщеря ми в МОЛ-а "този е филмар". Еее, изражението й беше един път, откъде съм знаела. Как откъде, душичке, от бг-мама Joy

# 350
  • В Страната на чудесата
Като чета тука, математиците ни са ужасно зальохани или в най-добрия случай просто забили. Joy
Явно не се вълнуват особено от подобни течения.
Обаче и аз питах за разяснение и се проведе следният диалог:
Той: Ти откъде си чула за "локални"? Flushed
Аз: От бг-мамата.
Той: Ноу уей. Няма начин някой там да е чувал за тези работи.

Joy Joy Joy

# 351
  • София
Днес казах на дъщеря ми в МОЛ-а "този е филмар". Еее, изражението й беше един път, откъде съм знаела. Как откъде, душичке, от бг-мама Joy

Виж сега... времената се менят явно много бързо  и този  жаргон явно е   характерен за съвсем тийновете, не  просто за младите.  Дъщеря ми е  на 24. Чух се с нея преди малко  в уотсап, излизаше на РД и беше гримирана ( не по описания начин, де). И аз за да се направя на интересна,  я  закачих " Ей ти да не си  филмарка, бре?"

Не ме разбра и обясних какво и откъде го знам. Отговори ми "Явно  съм одъртяла, понеже ние викахме филмар на човек, който  се филмира, тоест създава в главата си някакви измислени сценарии и вярва в тях. Внушава си някакви откачени неща и почва  в един момент да го гони параноята".

А аз продължих : "Не, не си  остаряла, по-скоро  си от "забилите" и не разбираш какво ти казвам".

Миг недоумение.. Но само миг , явно бързо се ориентира какво е  "забила". И за довиждане ми каза " По нашенски тийн жаргон, използван от   тези, които сега сме  на около 25, ти казвам " Брат, верно мнооооо  си "спряла", щом те забавляват такива  работи..Joy

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 22:07 от Просто русалка

# 352
Предлагам обяснението на Мартеа да бъде качено на началната страница за ограмотяване на забилите, нърдовете и енписитата сред нас!
За ученето на език наистина на този етап децата трябва да са разбрали какъв стил на учене имат- аудио, визуално, кинестетично, активно и тн...Аз навремето учех с писане на думи и думите не знам до колко съм ги научавала тогава, но много добре си спомням как си мислех за хиляда други неща докато механично ги повтарях, та не съм сигурна, че е бил най-добрият подход при мен...

# 353
  • София
Алисса, той  до голяма степен е прав. Ако не беше мартея, значителна част от форума щеше още да тъне в неведение Grinning

# 354
Здравейте!Към майките на деца в езикови училища-по колко нови думи получават децата за домашно? На моя човек му се стрували малко, та да си сверя  часовника.😊
Моето дете получава малко  думи и ги пише по 10 пъти. Но то е в обикновено, езиково СУ, не е ЕГ, т.е. неелитно училище. Има домашни в УТ, упражнения от учебника, упражнения сама да съставя и пише разни изречения, свързани с конкретна ситуация. В клас също разигравали различни ситуации с говорене.
Оо, моят не е в "елитно" училище.В частно езиково учи.

# 355
И аз се похвалих с наученото.
Девойката ме изгледа като полезно изкопаемо Blush Че как не съм ги била знаела досега… Просветли ме и какво е енписита, че и нещо за брейнрот почна, ама тук вече реших, че информацията ще дойде в повече на динозавърския ми мозък Joy

# 356
Много се смях последните страници. Не бях запозната с тийн жаргона. Наскоро се ограмотих за прическа тип фейд, ама не знам дали не е същата като buzz cut, че сега гледам е на мода . Joy  Утре ще питам младежа.
Аз не знам какво са учили по английски тази седмица. Май още го дават лежерно.

LoveIsTheAnswer, аз пък от моя знам, че има деца, които ходят да ядат в столовата ( мисля, че децата ни са в един клас). Поне той ходи със сигурност.
До 7 клас и той беше с кутия. Впечатлен е от столовата и засега нямам проблем да яде там. Хем малко да разнообрази от домашната храна.

# 357
  • София
ети, дъщеря ти и в предишното училище ли беше с школо? Автоматично ли се случи обновяването?
Бърди, извини ме, ако съм те подвела. Аз продължавам да нямам.

# 358
  • София
Просто русалка, "спрели" сме ние, права е дъщеря ти Joy.
Ние днес скоростно се изстреляхме за нов телефон на наборката, че старият даде фирА. Срещнахме и групичка от класа й, много готини деца. Аз докато се осеферя откъде ги познава и те тръгнаха Joy
Вкъщи се води един вечен спор : "Айфон или Самсунг". До днес обаче не знаех точните му измерения Joy Аз съм върла андроид-ка, изобщо не умея да пазя /протекторите ми са винаги на сол, колкото и да ги сменям често/, но не се и спирам да сменям. Ноборката избра андроидка и тя, а баткото почна с "за тези пари можеше да си вземеш и новия ай". Иииии като се почнаааа  - от зор в момента пека питка и правя апетитка Joy
Държат ли вашите деца на марката на телефона? Наборите все още не са в тази графа, но знам ли.

# 359
  • София
Ако сте били в Парадайс, моето дете е било в групичката.

Общи условия

Активация на акаунт