Осми клас 2024/2025 - тема 2

• 33 452
  • 757
  •   1
Отговори
# 330
Оф тва за енписи-то дори аз го знам 😂

Аз сменях лично паролата за тиймс на детския профил, та ако се открие какво е името на самия профил, може да се направи. Моя мейл беше като родтелски и дойде нотификация за желание за смяна.

# 331
Точно енписита са май, да. Ще питам довечера, че няма деца наоколо в момента.

Голям проблем ми се оказва в момента електронния дневник. Училището работи с НЕИСПУО. Влизало се с някакви стари училищни акаунти, предполагам този, с който повечето тук влизахте в дигиталната раница - изрових цялата комуникации с класните на девойката през годините, намерих на две места един и същ акаунт - името на детето@училището.bg
Пробвах с това да вляза, не ме пуска.
Настоящата класна каза, че това е единственият начин да вляза, но аз тотално "забих". Подозирам, че няма да имам много административна помощ от нея, това са хора артисти и ми се виждат малко над нещата. Някакви идеи?
Наскоро тук се споделяше линк към потребителски групи в edu.mon.bg - някои момичета успяха да намерят класовете на децата си там.
Та някой познат с акаунт може да намери по името на детето съответния имейл.

# 332
Имейлите на децата започват с първите букви от името и фамилията.
Например: Симеон Николов ще е sn..... после има цифри и едва тогава @edu.mon.bg

# 333
Много се смях и аз с обяснението на Мартеа. Явно съм истински “забила”. 🤣 Потърсих в гугъл и вижте какво намерих с примери и различни обяснения, и “локален” го има, и “филмар”. 🤣
https://www.bgjargon.com/word/meaning/%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B0%D1%80

# 334
  • София
Бърди, дъщеря ми е с Школо от няколко години. Вчера се обаждах, защото тя е все още в седми клас, отговориха ми, че ФЕГ не е обновила данните си Thinking

# 335
  • София
Ох и аз се посмях с тийн речника.
Моята също ми казва , че съм забила. И често говори нещо и казва Мазнаа.
И аз се ограмотявам и ми е много забавно.
Онзи ден каза че имали пикми в класа.
И аз ко речи, какво е пък това.
Тя ми каза момиче , което обича да общува с момчета предимно.
А бе определено имат интересни термини.
Иначе аз не искам да съм забила майка и гледам да се интересувам и ограмотявам.
За училище е доволна . Пу пу все така да е, дори свикнахме с новата локация на училището. Като че ли повече аз се притеснявах, тя няма проблем с пътуването. Та ми олекна.
Blush

# 336
Ние сме на НЕИСПУО от миналата година, а сега и наборката ще е на него. От колегите и класната на детето, след като направих опит да се регистрирам като родител - от училището трябва да дадат някакви кодове. А класната каза, че на всички ще раздадат и нови мейла. Та си чакам кода от класната, за да довърша регистрацията.

# 337
Здравейте!Към майките на деца в езикови училища-по колко нови думи получават децата за домашно? На моя човек му се стрували малко, та да си сверя  часовника.😊

# 338
  • София
На дъщеря ми дават по 50, да ги пише по 20 пъти. Отделно упражнения от тетрадките, да правят резюме на филм, книга и т.н. Честно казано, не ми се виждат малко, като се има предвид, че повечето дни са до 14.40 ч. и времето е малко.
За пикми съм ограмотена. Освен казаното горе, това са и момичета, които все уж имат нужда от помощ, от защита, от внимание.

# 339
  • София
Здравейте!Към майките на деца в езикови училища-по колко нови думи получават децата за домашно? На моя човек му се стрували малко, та да си сверя  часовника.😊
При нас започнаха много лежерно и предвид езика до момента са научили около 20 думи. Но те ги карат букви + думи, които включват само тях. Сега има да пише 90 реда със буквени съчетания и още 20тина с думи. Разбира се различната азбука е ключова според мен.

# 340
  • София
Бъни, на нас уж ни казаха, че са качени, но явно е както ти казваш. Мерси много!

# 341
  • София
buni, аз имам ФЕГ-ско школо от вчера на обяд.

# 342
  • София
На дъщеря ми дават по 50, да ги пише по 20 пъти.
Изискването за писане по Х пъти на новите думи е пълна глупост за мен, особено в гимназията. Пълна загуба на време. Всеки си има различен метод на учене и са достатъчно големи, за да си преценят сами какъв да е той. Нито в Испанската, нито във 2АЕГ учителите на дъщерите ми не са изисквали такова нещо, слава богу. Но и там има учители, които го изискват. В основното училище само до 4-ти клас им искаха писане на думите.
На набора досега май не са им давали думи. Имаха да правят презентация и упражнения от учебната тетрадка.

# 343
  • София
Санака, не съм принципно фен  на писането до откат,  но  си зависи и от езика...По-скоро от етапа на изучаването му.  Писането на думи не е непременно  с цел папагалско заучаване на правопис или значение на думата  само. Ако беше така, нямаше масово да се прилага тази практика в немския, чийто правопис като цяло е елементарен. На него доста по-тегавата част му е граматиката и  точно тук в началото помага  до някаква степен  (за всеки в различна степен)писането. Проблемът са родовете, които много често не съвпадат с нашите ( а, уви,  са супер важни предвид 4-те падежа). Също и различните множествени числа - не е като при английския да сложиш един s отзад, в  определените случаи ies, дa запомниш изключенията с по -особено мн.число и  думите без такова. Залага се на писането в началото, докато човек в комбинация от усвояването на някои правила за родовете  и придобития от повтарянето усет почне сам да "предполага" кой е родът и какво е мн.число. Тогава никой вече не пише думи..  А и  като ти дадат понякога 150+ нови думи от днес за утре, кога ще смогнеш да ги напишеш редом с всички други неща за домашно?

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 20:44 от Просто русалка

# 344
  • София
Ако помниш чрез писане, този метод ще използваш, разбира се. Но пак казвам, всеки си има различен метод за запомняне и са достатъчно големи за да си го изберат сами. Никое от моите деца не е научавало думите по този начин на който и да е език, и за тях си беше чисто губене на време, когато им го изискваха в началното училище. И както казваш, като ти дадат 150 думи, то само писането ти е 3 часа.

Общи условия

Активация на акаунт