Сега го изгледах на английски и май по-добре го разбрах. Имам и любима реплика. Когато Нехир ги хвана му каза: разбрах защо не плака на този филм, това е твоя живот.
И ву благодари, че не я е таксувал.
Според приятелката ѝ тя също не е чиста като сълза, поне така го усетих. Но пък беше сигурна, че тя много го харесва.
Направи ми впечатление, че когато Нехир каза да дойде с когото иска, той нищо не каза. Не отрече, не каза ще дойда сам. Само се усмихваше.
Оставиха финала много отворен, но и това му е хубавото всеки може да измисли своя финал. Събрали са се и никога не са се разделили повече. Не е отишъл на концерта и е останала само хубав спомен. Той е останал сам и е живял нещастно, защото го е заслужавал, а тя е намерила достоен за нея. Всеки сам може да си реши. Продължение би било излишно.
А за любовта ще кажа, че продължавам да го смятам за не толкова виновен. Тя го преследваше, той не можеше да не се поддаде. Не я е лъгал умишлено, не я е заблуждавал. Предупреди я , че има за какво да го мрази. Остави я два пъти да го чака напразно и веднъж избяга. И само единият от тези пъти беше, когато имаха някакви отношения. Не особено сериозни още. Когато го хвана със Сарап обидата ѝ беше разбираема. А той не направи нищо. Сякаш го заслужаваше. Имам чувството, че той така си мисли. Заслужава тя да си иде. Той през цялото време най-много мразеше себе си.
Всъщност като се замисля той имаше някой отклонения. Беше твърде педантичен. Твърде фокусиран. Гладеше чаршафите, изрязваше някакви неравности по сиренцата. Страшен педант. В същото време работата му не беше от най-“чистите”.
За Нехир отново нища не разбрах. Може би живее на общежитие, защото семейството ѝ е далече. Не изглеждаше като бедна и изпаднала студентка. Една от чантите ѝ беше много скъпа. Дори и да е била подарък, не изглеждаше като да е невежа за света на богатите.
А Сайгън още в началото ѝ каза, че са били бедни. Фоерферките, скъпите ягоди. Няма как Нехир да си помисли, че той просто си е богат. Той не работеше.
Май това е засега.
Жаки, испанското описание на филма до момента за мен най-много се доближава до моето виждане за филма. Без излишни драматизми.