Хигиената на българина

• 45 022
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 180
Газ, мас и оцет. И после ни слагаха найлонови пликчета на главите да се задушат въшките.😅

# 181
  • Glasgow
А, аз обичах 😂 даже няколко пъти съм лъгала, че някой от класа има, за да лежа в скута на майка ми и да ми рови из косата.

# 182
Еее, къде ме върнахте.. с оцет вместо балсам. В годините на детството ми, на село. Вместо шампоан - домашно приготвен сапун. Ако помня правилно, баба го правеше от свинска мас и сода бикарбонат. Балсамът - оцет, разреден с вода и после обилно изплакване. Нямам спомен да сме миришели на оцет.

Относно хигиената - все по-рядко усещам неприятни миризми.
Сода каустик, не бикарбонат. Затова е и опасно по принцип да се прави в домашни условия, но едно време беше така, не им пукаше на хората.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 17:03 от Анонимен

# 183
hechicera_ , майка ми  и до днес си прави маски. Какво ли не не слага - ракия, жълтък, сок на чесън, сок на джинджифил, кисело мляко, зехтин, абе каквото и хрумне или прочете.
Все ми  мрънка да почна и аз заради косопада и лекото оредяване, но не търпя да седя два часа нацапотена и да ми мирише я на ракия, я на чесън, и останалите там миризми. Откачам. Мога да изтърпя само боя за коса за 20 минути.

А от смеската газ, мас и оцет също ставаше страхотна косата, но подозирам маста, че има най-голяма роля.

# 184
  • София
Покрай въшките на дъщеря ми, бях измислила съвременна рецепта, беше ефективна и миришеше добре. Зехтин, оцет и хубаво масло за коса - аз слагах NUXE.

# 185
Газ, мас и оцет, след това направо ме подстригваха 3 номер...😂, заради острата ми и гъста коса, то иначе цялата рода трябваше да ме чисти.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 17:02 от Latyka

# 186
Газ, мас и оцет е и срещу пърхот.  Веднъж си мазах главата на млади години, че имах. После едва отмих газта, такава миризма, кожата ми се олющи, но забравих за пърхота. Но пък каква хубава стана косата след това.

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 17:22 от Diorela

# 187
  • Пловдив
Газ и мас се очаква да задушат въшките (буквално), за пърхот не съм чула. Може и за това да го ползват, де.
Иначе майка ми се мажеше и мажеше и мен за по-хубава коса с рициново масло (гледам, че никой не го е споменал) и жълтък.

# 188
  • Melmak
Ох, аз въшки в живота си не съм имала. Не знам каква е тая газ, с която са ви мазали? Чувала съм сто пъти газ, мас и ракия. И не схващам газ??? Пропан-бутан явно не е.

# 189
  • София
Не, газ за осветление, течна, за газена лампа.

От яйцата по косата пък се получава много комичен ефект, ако ги изплакнеш с топла вода - сваряват ти се на главата и остават бели или жълти частички.

# 190
Аз съм дете на 80-те години. Имаше препарати против въшки в аптеките, с такива ме мажеха. После някакъв препарат като парфюм да ги отблъсква като се изчисти. Миришеше много приятно.
Нито газ сме ползвали, нито мас сме имали вкъщи.

# 191
Имаше и купешки препарати, но бяха слаби и много често не успяваха да се справят с въшките. Най-ефикасното беше газ и мас, безотказно действаше.

# 192
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Аз съм дете та 80-те години. Имаше препарати против въшки в аптеките, с такива ме мажеха. После някакъв препарат като парфюм да ги отблъсква като се изчисти. Миришеше много приятно.
Нито газ сме ползвали, нито мас сме имали вкъщи.
Родена съм '80-та година, два пъти сестра ми донесе вкъщи въшки, това е било '88 някъде, родителите ми донесоха някакъв препарат от аптека, но това не действаше, гнидите си бяха живи и след мазане.
И затова се джуркаше тая смес, то ти гори главата, сърби, после кожа се бели, ама няма как...

# 193
Но косата наистина ставаше супер здрава и лъскава после. Не помня миризмата дали с къпането се отмиваше или стоеше.

# 194
  • Пловдив
С брат ми сме родени 76-а и 78-а и през 80-те ни мажеха точно с газ, не само нас, а и връстниците ни, и не защото още не е имало изобретени препарати против въшки, имаше. Wink Или не са вършели същата работа, или не са им имали доверие.
Газ за горене, за газени лампи, течна, в женски род газ, не пропан-бутан. Между другото, 80-те и 90-те тя се използваше и за лампи, защото в някои периоди имаше режим на тока.

Общи условия

Активация на акаунт