Хигиената на българина

• 45 974
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 225
  • Melmak
Да. Познавам. Щото бабите така казали.

Иначе в свекървенската питайте да ви кажат за осоляването. 😁

# 226
Безотказно действаше свинската мас или ракията. На следващия ден нямах температура и почти бях оздравяла.
Имало е антибиотици. Помня как ме бодяха по бедрата и нямах място, на което да не бях убождана. Това е, когато имах бронхопневмония или пнемония.
И при мен беше така. Имала съм като дете упорити кашлици, намазваха ме с ракия и мас, слагаха вестник и така спях. После облекчението беше огромно. На следващата нощ се повтаряше. Често ме караха три пъти поне да го правя.

# 227
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Е, айде, де, масово осолявали сега.
Още преди 50 години не е било масово, камо ли сега. Познавате ли някой да е осолявал бебе?
Мисля, че е въпрос на региони, аз съм от Северозападна България, за такова нещо не съм чувала. Нито от майка ми, нито от баба ми...
Къпали са бебета в отвара от орехова шума, но затова има разумно обяснение, помагало е при рахит.

# 228
  • Пловдив
От толкова дълга коса може и главоболие да има човек. Joy
Да. Баба ми по майчина линия е имала гъста дълга коса и главоболие от нея. Имало някакъв период, ученичка ли е била, дължината ли са искали да запазят, не знам, но и режели кичури от косата, за да намалят тежестта на плитките или там каквато прическа е носела. Естествено, не е само до дължина и гъстота, но и до склонност към такова тензионно главоболие, но може да се случи от дърпането на косата.

____

Съншайн, не знам, честно казано, дали е до регион, по-скоро предполагам, че е изоставено доста отдавна като практика. Според мен повечето от нашите връстници в цялата страна не са осолявани.

_____

Ох, сега видях снимката на дългата коса в скрития текст. От толкова дълга главоболието ми изглежда почти осигурено. Wink
Това не е ли една от петте сестри от 19 век в Англия, дето с родителите си имали семеен бизнес за мазила за коса и те самите били реклама?

Последна редакция: сб, 21 сеп 2024, 21:30 от Магдена

# 229
Скрит текст:
Като казахте свинска мас, преди години в България, 15 може би, беше нашумял един случай дето изгорили бебенце със сол, къпали го със сол или го завивали в сол, беше по всички новини, сутрешни блокове и т.н. Та гледахме с колеги и започна спор, колегите ми твърдяха, че всички сме били осолявани като бебета, за да не миришем, аз споря че не съм осолявана, та накрая звънях на майка ми да я питам, а тя "Не си осолявана, но те мазах със свинска мас" 🫣🫢🤦🏻‍♀️
В интерес на истината, не си представяй, че е гребала директно от буркана.
За бебетата са я преварявали няколко пъти, и ставала бяла, пухкава и без миризма.
Това е било от нямане,  няма Мустела, няма Судокрем...
Подсичане на малката мина само с мас. Мустелата нищо не помогна.
Мас с невен затвори отворени рани в гънките на детето. Нещо, което не можаха да направят изписаните преди това 3-4 лекарства от аптеката.

Не съм чела всички отговори, но по темата: неприятни са силните аромати, с които българ(к)ите се оливат. Дали прикриват лоша хигиена, неприятна миризма или така се чувстват секси, мога само да гадая.

# 230
За пръв път чувам бебета да се къпят/мажат със сол. Солта изсушава кожата. Направо е абсурд да го причинят на бебе. Мазали са бебетата със свинска мас, тя прави кожата еластична и затопля.

# 231
  • Glasgow
Да, това бебе,за което споменах беше по новините, беше с някаква степен на изгаряне.

# 232
Не си представяй да са ги слагали под солничката. Една, две лъжици във ваничката. Правили са го за да не се потят като възрастни.

# 233
  • Пловдив
Да, къпане със солена вода е осоляването. Не знам колко солена, но в случая с бебето отпреди години, за който се спомена, наистина има такъв, се споменава за "шепа". Аз също си мислех, че нещо такова, повече сол.
Бебето в случая е циганче. Българите също са осолявали, но според мен това е останало в миналото.
Ако е лъжичка или щипка във ваната, може и сега някой да го прави, не знам. То няма да се усети това количество. Но реално не познавам хора, държащи на осоляване.

# 234
  • Paris, France
Моята баба е осолявана като бебе и според живелите с нея никога не миришела, не се потяла силно и нямала почти никакви косми по тялото. Майка ми и аз не сме осолявани. Като млади се потяхме и двете много като е горещо и космите от коляно до средата на прасеца трябваше да ги скубя с кола маска. Чак в средата на 30 ни години изчезнаха. Баба ми можеше да седи на опашка 1 час на 35°С под жарещото слънце и челото и оставаше сухо. За жалост и косата и беше много суха.

Миризмата няма огромна връзка с къпането. Виждала съм рядко къпещи се хора, които изобщо не ми миришат и къпещи се по 2 пъти дневно, които си миришеха. Южните хора имат по-силна телесна миризма. И аз разпознавам индиец ли е или африканец миналия покрай мене без да го виждам. Китайци и японци нямат (силна) телесна миризма, но ние на тях им миришем.

Пробвала съм да не си мия косата и кожата с препарат (извън крака, задник и подмишниците) и не миришех повече.

Като бебе са ме мазали с преварена свинска мас с невен и перувиански балсам. Имало е кремове, но маста с невен е уникална. С нея мажеха и пациентите в отделенията по изгаряния. Между Mustella и маста на баба ми избирам маста без да се замисля, обаче няма кой да ми я направи вече.

Баба правеше домашен сапун със сода каустик, пепел (от лози май, но не съм 100% сигурна) и мас, зехтин, разни масла, тамян или мира, които купувахме от църквата.

И аз мислех, че много българи нямат добра хигиена докато не видях как се къпят някои англичани.

Спомените ми от България са, че хората много перяха, чистеха и се къпеха. Някои ходеха и на обществена баня всяка седмица и минаваха през всички салтанати - разпарване, маска на косата или къна, депилация с прах, обтриване със сапун, плакнене, после ексфолиация с кесия от професионален теляк. Сега ходим на СПА веднъж годишно за същото.

# 235
  • Пловдив
То обществените бани верно са тогавашното СПА.

# 236
Цял живот не съм се потила. Като се натрупаха годинките, започнах да се потя, но потта ми, за късмет, не е от миризливите.
Тези дни опитах в банята преди сапуна, първо да се измия  добре само с вода под мишниците, всякаква миризма изчезна, т.е. възможно е такова къпане, без да мирише човек.

# 237
Как точно осоляването като бебе ще попречи на изпотяването като възрастен? Това е толкова абсурдно, че няма на къде.
Подсичане се оправя чудесно и с кремове от аптеката. Който, с каквото иска да си маже децата, но твърдението, че само маста помага не е вярно. Освен това всички токсини, които е приемало прасето с храната или разни лекарства се отлагат в маста. И като се ползва за мазане всичко минава през кожата на бебето, ако и да не е химия. И запушва пори.

# 238
Ох, сега видях снимката на дългата коса в скрития текст. От толкова дълга главоболието ми изглежда почти осигурено. Wink
Това не е ли една от петте сестри от 19 век в Англия, дето с родителите си имали семеен бизнес за мазила за коса и те самите били реклама?
Нямам представа коя е жената от снимката, Магдена, взех я произволно от интернет.🙂 Масово жените в онази епоха са били с дълги, самодивски гриви. Показвали ги разпуснати, разплетени предимно на снимки. Правили си специални фотосесии, снимайки единствено косата си - еталон за женственост по него време.
Скрит текст:

Капки етерично масло се е добавяло във водата при изплакването накрая да неутрализира мириса на кисело.

# 239
Да, правилно подбраната химия Не запушва порите.
Само не разбрах защо подскачаш, никой не ти пречи да маже детето си с каквото искаш. Но може за друг да е полезна информация и да търси решение решение, различно от мазането с мас.

Общи условия

Активация на акаунт