Хигиената на българина

• 45 987
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 240
  • Paris, France
От 20 до 37 годишна си носех косата винаги дълга до бедрата. Махах кичури за да не тежи. След децата почна да ми тежи да се гъзуря права над ваната за да я мия и я отрязах до кръста. На 44г окапа след рязко отслабване и майка ми я отряза на черта до брадичката. Лелееее, голям кеф било да миеш къса коса. Мъжът ми, обаче, не ме хареса никак. Сега я нося до раменете, средата на гърба или до кръста максимум. Мразя да я мия, защото стана бабешка и суха. Вече я мия през ден. Пуша и доста готвя, та я покривам в къщи да не се вмирисва. Сега разбирам що бабите си слагаха забрадки.

Пробвала съм да я мия с жълтък, но аз се мия с много гореща вода и искам миризма на шампоан.

Някой писа за мазната коса. Имала съм мазна коса понякога. Преди 10г разбрах, че съм дефицитна на витамин Д и като почнах да пия голямо количество, спря да се омазнява. Струва си да се тествате.   

Маста с невена действа добре на някои екземи и изгаряния. Не казвам, че е панацея, но съм виждала с очите си. Даже бях носила за дете на колежка, което беше на кортикостероид заради екзема и се оправи. Не съм суеверна, не си падам по бабешки лекове, но за мене е добро средство.

# 241
Не зна какви са тези коси от първата и последната снимки. Уникални са, хем адски дълги, хем здрави. На втората снимка са дълги, но имат проскубан вид. Как се търпят и поддържат такива коси, как се сушат?! Невена и ти!  Моята е тънка, затова не ми тежи. Но най-голямата дължина, която мога да търпя , е до средата на гърба. Сега пак стана толкова дълга и вече не я издържам, дразни ме.
Леля ми имаше много гъста и хубава коса. Непрекъснато я подстригваше къса. Виждала съм снимка от ученическите й години, с две дълги, невероятно дебели плитки. Казвала ми е, че като я измие , в продължение на 3 дни не е можела да изсъхне добре. Може би я е сплитала влажна, но все пак цели 3 дни! Не мога да си го представя.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 00:04 от Diorela

# 242
  • Paris, France
На дъщеря ми косата е много гъста. Като я измие, не я изсушава добре с хавлия, ами иска да и я сплета мокра, с капеща от нея вода и така я сплитам. Не знам как не настива. Аз бих умряла, а тя си излиза сутрин с мократа коса и в снега. Лошо ми става, но това е положението. 

Много лесно ми съхнеше косата като млада. Изцеждах я хубаво с наведена глава, увивах я в хавлия. После още една хавлия и още една и малко на въздух и беше суха. Ставах в 4 или 5 сутрин да се къпя и ексфолирам. След това можех цялото тяло в крем. Голям шемет съм била. Сега не бих си го причинила. Сешоар не ползвах за да не я похабявам. И сега не ползвам, но вече съхне по-трудно. Още в началото на 40те години забелязах, че не съхне моменталически както като бях млада. Мисля, че косъмът става по-порозен и дори и да изплаква с оцет или да сложа балсам, седи друга - бабешка. Но съхне, защото съм с тънък косъм. Дъщерята е същата, но нейната е къдрава, освен гъста.

Аз я нося вързана. Хубавото като е много дълга е, че няма нужда от шноли, фиби и ластици. Увивах я около самата нея и кок на тила или горе на главата, като балерините. Така все едно нямам коса. Само миенето е тесла.

Имаше индийски салони в Лондон, където имат нещо като дълга пързалка и столът е високо. Така решат и мият дългите им коси. Само дето не обичам някой да ми пипа косата и не пробвах.

# 243
  • Melmak
Това с осоляването за мен не помага. Аз ефект не съм видяла, макар да съм осолено бебе, брат ми също. Потим се, потта има някаква миризма. Зимата не особено, лятото особено по челото много се потя. Въобще не знам от къде е дошло това със солта, но не вярвам в него. До човек си е.

# 244
По презумпция човек нясак си свързва липсата на хигиена с по-старото поколение. Но всъщност най-фрапиращите случаи на телесна смрад и кирливост, за които се сещам напоследък, са все млади хора. И като казвам млади - смятайте диапазона 25-35 годишни, баш хора в разцвета си и на възраст предполагаща тонус и мотивация да са чисти и спретнати. Едната умница повече от половин година не се преоблече, а през колко дни се е къпала не знам, но усмърдя целия офис.
Наскоро коментирахме с млада майка на дете от групата на сина ми от ДГ, тренировки по плуване. Искала и тя да запишат тяхното момиченце, но я притеснявало това, че ще се налага да му мие косичката два пъти седмично. Била се заплитала, мъка било ресане и т.н. Представих си горкото дете в тия жеги, дето просто лепне от пот след градината, на какво вкисване и запушен скалп е подложено заради тези лениви родители и как отсега са се примирили, че щяло да е дебело, защото и те са дебели. А на детето му се тича, иска да се движи. Искаше ми се по някакъв начин да убедя майката, че има смисъл от спорт и къпане.
После като видях бащата какъв вонлив, невчесан и размъкнат мастодонт е,  с напукани пети, в които можеш да засееш ряпа, се отказах.

# 245
И понеже темата е за хигиената на българина, да ви кажа, че срещнах позната, която живееше и работеше във Франция.
Дошла си е и сега работи, и живее тук в България. За краткото време през което се видяхме, само успя да ми сподели, че е потресена от хигиената на французите и че не е срещала по-мърляви и нечистоплътни хора, масово смрад. Не е като да е работила но полето, а в държавната администрация. Подробности не знам, но каза че се отнася за всичко - улици, домове, непрани дрехи, мръсни коси и некъпане с дни.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 18:48 от Sysly

# 246
Все още се осоляват бебета. В голям областен град, бебе на роднина на ММ си го солиха стабилно. Даже свекърва ми питаше няма ли и ние Stuck Out Tongue Така я изгледах, че не повтори

Показаните коси за мен са отвратителни. Иде ми да грабна ножицата

# 247
Как осоляват бебета? За първи път чувам подобно нещо. Open Mouth

# 248
Все още се осоляват бебета. В голям областен град, бебе на роднина на ММ си го солиха стабилно. Даже свекърва ми питаше няма ли и ние Stuck Out Tongue Така я изгледах, че не повтори

Показаните коси за мен са отвратителни. Иде ми да грабна ножицата
Чакайте сега.
На море ходите ли?
Водата е солена и никой не е умрял.
Всичко е в дозата. Една супена лъжица и оппп бебчо на курорт.
Ама ако наблъскате със сол вече е проблем.

Солта прави водата алкална. Което за кратко време е полезно. Не вярвам бебето да го къпете с часове.
То другото ще е да го консервирате кат кисела краставички.

# 249
  • Glasgow

То другото ще е да го консервирате кат кисела краставички.
😂
Един лекар, който коментираше споменатия от мен случай с изгореното бебе в сутрешен блок каза- Не разбирам защо българите все още си мариноват бебетата 🤦🏻‍♀️

# 250
Ама и на мен точно така ми прозвуча - мариновано бебе. Като пържола. Satisfied А после бебето се пече или вари?
Звучи зловещо.

# 251
Това с косищата сигурно е вдъхновено от лейди Годайва, която се загърнала само с косите си докато яздела.

# 252
  • Glasgow
И аз мислех, че много българи нямат добра хигиена докато не видях как се къпят някои англичани.
бях писала в една друга тема как мият чинии, тези които нямат миялна, сега вече е тренд в социалните мрежи, азиатци правят смешни клипчета по темата.
За къпането. Шотландия, UK, получавам най сетне жилище от housing асоциация, след години живеене под наем при частни хазаи, то е нещо между ведомствено и общинско жилище, получаваш го напълно празно, дори без настилка. Не обърнах особено внимание на банята при огледа, те са стандартни, вана и тоалетната е в банята също. Оказва се, че няма душ, само вана с два отделни крана, за топла и студена вода. Шок, звъня на служителката, с която подписах и тя казва, че не ми разбира въпроса, какво искам, нали имам вана. За монтиране на душ, на мои разноски, трябваше да пиша молба и да чакам седмица да одобрят, после докато намеря легализиран майстор да монтира, сега им е сезон и гледат да хванат големи поръчки, не монтиране на душ и протектор за час и половина. Направо ми се разказа играта, 2 седмици да се къпя на работа, аз купих някакъв гумен смесител, но не пасваше съвсем и пръскаше навсякъде, не става. Моите колеги също не ми разбраха драмата, някои изобщо нямали душ в тях, а са млади. И питам- е как се мие коса във вана, как се изплакваш? Ами потапяш главата назад. "Но това не е чиста вода, тя не изплаква", не ме разбират.

# 253
Уау, какви мизерници, честно... и после на нас ще казват, че сме от третия свят Rage

# 254
  • Glasgow
В една туристическа група съм във фейсбук и имаше драма последната седмица, британска туристка в Гърция, в хотел 4 звезди и снимала банята, като нашите в България повечето, ниша за душ, без вана, без кабина, за мен е супер- коментарите бяха потрес- кошмарна ваканция, скандално, това не отговаря и на 1 звезда, искане за пълна компенсация и т.н Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт