Хигиената на българина

• 45 993
  • 1 004
  •   1
Отговори
# 255
Явно за северните народи ваната те къпе, душа не.
Може би заради студа. Не се ли накиснат на топло, не могат да се изкъпят.
Мен ме е учудвало в Германия как за голямата вана винаги има място в банята, а за + едно малко биде няма. Пък уж са по точните сметки и науки 😀

# 256
  • Paris, France
И понеже темата е за хигиената на българина, да ви кажа, че срещнах позната, която живееше и работеше във Франция.
Дошла си е и сега работи и си живее тук в България. За краткото време през което се видяхме, само успя да ми сподели, че е потресена от хигиената на французите. и че не е срещала по-мърляви и нечистоплътни хора, масово смрад. А не е като да е работила но полето, а в държавната администрация. Подробности не знам, но каза че се отнася за всичко - улици, домове, непрани дрехи, мръсни коси и не къпане с дни.

В кой град е било това? Около нас е впечатляващо чисто въпреки милионите туристи, които се изливат всеки ден наоколо. Виждала съм пълни с всякакви неща домове на старци, но мръсно у повечето французи не виждам. Къпят се всеки ден. В асансьора сутрин мирише на шампоан. Даже и кварталите с лоша репутация и блоковете със социални жилища са почистени.

Има бохеми, клошари. Моите деца като учеха дистантно почнаха да не се къпят редовно, да се къпят без препарати и със студена вода, бррр, но сега се къпят сутрин и вечер и с топла вода за мое щастие. Само настояват да им пера дрехите със студена вода, че да не хабим енергия. Даже и кола кандисаха да купим. Накараха ни да продадем колата като 12-13 годишни, че много цапала природата. Това е движение сред младото поколение. Франция е държавата с най-големи разходи на глава от населението за козметика.

Даже и в старческите домове къпят хората всеки ден. В Англия една приятелка ми разправяше, че на резидент се полагали 2 литра вода дневно. В частен дом.

Jokerr, навсякъде ведомствените жилища се предоставят празни или с кухненски шкафове и минималното. Във Франция си има душ на ваната, даже и в социалните и общински жилища, но в Англия и ОК е както го описваш. Аз преди 35г бях шокирана от двата крана. По хотелите не е така и има и душ, и нормални кранове. Не знам защо си го причиняват. Също много зле са им изолирани жилищата. Новите социални и ведомствени са доста по-добри от викторианските. За фурните, дето нямат стъкло и се отварят като гардероб няма да споменавам.

Обаче миене на чинии с потапяне в сапунена вода и без плакнене съм виждала на много места, не само в Англия. Свекърът миеше чинии така и затова никой не го търсеше за миене на чинии 😇.

А у нас плакнем чиниите преди да ги сложим в миялната. Баба и майка така правеха. Аз спрях, но ММ иска. Децата ме хокат, та пъхам в миялната и ММ вади да плакне като заспят. Всеки си е башка луд.

За прането - мисля, че западните прекаляват даже с пране. Според мене перат повече от в БГ. Майка ми се хващаме за главата като се приберат децата и хвърлят всички дрехи барабар с пуловери и якета. И така всеки ден. Тук някои семейства перат всяка вечер.

Сетих се, че в БГ, Гърция, България, Португалия, Испания баните и често кухните имат сифон на пода. Във Франция и ОК нямат, освен болничните.

О, и аз искам баня като гръцката.

# 257
  • Пловдив
Цитат
Чакайте сега.
На море ходите ли?
Водата е солена и никой не е умрял.
Всичко е в дозата. Една супена лъжица и оппп бебчо на курорт.
Ама ако наблъскате със сол вече е проблем.
Да. По принцип и аз си го представях с много сол, до щипане. По-солено от Черно море, за Мъртво не знам.
Лъжичка или щипка-две е възможно обяснение за някаква "масовост", при която и настоятелната свекърва доволна, и бебето цяло.

Няма как да влияе на потенето в зряла възраст, това ясно, не е установен такъв механизъм. Wink

# 258
  • Glasgow
Нямат сифон, да, за да си направя баня по мой вкус трябва да докажа, че имам някакви двигателни проблеми и не мога да ползвам вана. Май няма да се разберем с това жилище и ще се върна сигурно на частно, страшен дискомфорт ми е.

# 259
Невена и в Германия баните нямат сифон на пода. Да си слагаш килимчета.

# 260
Нямат сифон, да, за да си направя баня по мой вкус трябва да докажа, че имам някакви двигателни проблеми и не мога да ползвам вана. Май няма да се разберем с това жилище и ще се върна сигурно на частно, страшен дискомфорт ми е.

Няма ли вариант да уведомиш, че ти е невъзможно да влизаш в банята ("имаш" проблем със сакралната кост, коксатроза, трудно вдигаш крака да влезеш във ваната) и да ти дадат писмено разрешение да я махнеш и само на душ, ако това искаш. После 2 яки мъже я отнасят в избата ти и когато се изнасяш, ще платиш да я поставят на мястото й.
Ако жилището си струва имам предвид.

Аз лично не харесвам вани заради почистването. Колкото пъти сме имали/слагали, ужасно ми е било. И сме единодушни с домочадието. Може би защото живеем в град с топъл климат, по-удобно ни е и красиво душ платформа. Въпрос на личен избор е.

# 261
  • Paris, France
В тоалетните на френските домове, които често са отделно от банята няма чешма, мивка, нищо. Трябва да си носиш кана с вода, налята другаде. На повечето места не дават разрешение за слагане на душче или умивалник.

Не харесвам бидета. Неудобно е да ставаш със свалени гащи от кенефа и да се местиш на бидето и водата от бидето да намокри дрехите. Предпочитам както в България - душ на чешмата на мивката или с душа от ваната се подмиваш направо седнал на тоалетната чиния. Бидето заема място колкото за пералня.

Да, и в Германия няма сифон. Май разделението е север без сифон - юг със. В Куба имат сифони в кухните и баните. Май целите Кариби имат, но не и в хотелите.

Предпочитам вана. Като миех дълга коса в душ кабина, вода течеше и наоколо, а като се наведа над ваната, стената и спира водата. Ако се намазва редовно с препарат против котлен камък не се чисти трудно. Само плакна с душа стената и ваната, обирам с гъба външния ръб и това е.

Душ кабина в ОК няма да и сложат. Ако някой има ТЕЛК, слагат пак вана, но голяма и отпред с врата, така че и инвалидна количка да влиза. Само дето ще заеме 3/4 от банята.

# 262
И понеже темата е за хигиената на българина, да ви кажа, че срещнах позната, която живееше и работеше във Франция.
Дошла си е и сега работи и си живее тук в България. За краткото време през което се видяхме, само успя да ми сподели, че е потресена от хигиената на французитеq и че не е срещала по-мърляви и нечистоплътни хора, масово смрад. А не е като да е работила но полето, а в държавната администрация. Подробности не знам, но каза че се отнася за всичко - улици, домове, непрани дрехи, мръсни коси и не къпане с дни.

Ужас. А уж са в ЕС. За някои неща сме напред ей.

Невена и аз ако легна с леко влажна коса, настинката ми е гарантирана. Винаги.

# 263
  • Glasgow
Невена, в хотелите някои accessible стаи (вече е забранено инвалидни да се казват) са с ниска вана, но някои са без, wet rooms ги водим и ако случайно турист дето няма двигателни проблеми попадне в такава поради липса на друга изпада в истерия, започват пазарлъци, ужас.
Водопроводчикикът, който ми монтира душа, каза че е много трудно да взема разрешение да махна вана, дори хора с диагнози не одобряват, падала стойността на жилището 🤐😕

# 264
Напред сме, разбира се. Чувала съм, че вътрешния клозет в Арбанаси, в Констанцалиевата къща, е първият вътрешен такъв в Европа. Дори и във Версай не са имали.

# 265
Може всякакви да сме, но не и мърляви. Още по време оно, никой не е сядал на масата без да си измие ръцете до лактите, лицето и врата. Мъжете направо навън на кладенеце са се мили до кръста.
А в културна Европа не било важно дали си се измил, а да ли си подходящо облечен и с напудрен нос. Satisfied

# 266
  • Пловдив
Предполагам, че никъде преди век-два и повече не са се изтрепвали с миенето. Едва ли сме по-назад или по-напред генерално. И в Европа, и в Азия; дето у нас се твърди, че ислямът едва ли не изисквал и водел до по-голяма телесна чистота - вятър и мъгла, в по-бедните ислямски държави все още са си мърляви. Въпрос на условия за миене и пране и на времена. При пране на ръка и мъкнене на вода от селската чешма или кладенеца в двора ще се преобличаш по три пъти на ден друг път. От друга страна, повечето хора не обичат да са мръсни и да миришат на останалите, та с някаква варираща периодичност са се миели и перяли, миели ръце, крака, задници и прилежащи части. Важи и за Западна Европа, и за Източна, и за Азия, и за християнство, и за ислям.
В богаташките къщи у нас наистина тук-там е имало бани и преди 20-и век, но съм сигурна, че по същото време в западните богаташки къщи е имало още по-хубави бани. П.П. И за вътрешните клозети се отнася.

Последна редакция: нд, 22 сеп 2024, 12:01 от Магдена

# 267
Цитат
Чакайте сега.
На море ходите ли?
Водата е солена и никой не е умрял.
Всичко е в дозата. Една супена лъжица и оппп бебчо на курорт.
Ама ако наблъскате със сол вече е проблем.
Да. По принцип и аз си го представях с много сол, до щипане. По-солено от Черно море, за Мъртво не знам.
Лъжичка или щипка-две е възможно обяснение за някаква "масовост", при която и настоятелната свекърва доволна, и бебето цяло.

Няма как да влияе на потенето в зряла възраст, това ясно, не е установен такъв механизъм. Wink
Бебе на море не съм водила. Всъщност деца под 3г не трябва да стъпват на плаж, но това е според педиатрите. Бг мамите хукват на море много по- рано и децата им тичат голи или по памперс.

Никой не може да ме убеди, че при наличие на всякаква козметика, в 21 век трябва да осолявам бебе

# 268
  • Пловдив
А някой убеждава ли те?

# 269
Ох, Невена. Дъщеря ми беше на обмен във Франция. Първото нещо, което разказа като куриоз, беше как нямало мивки в тоалетните в къщите.

Общи условия

Активация на акаунт