Как да постъпя без да обидя никого?

• 4 986
  • 131
  •   1
Отговори
# 120
Сега това са мои спомени от един обучителен семинар за кандидатстване за работа в Германия. Семинарът е в Германия: не трябва да се отказва, защото не било учтиво и "домакините" се чувствали неудобно, те пият нещо, ти не; кафе - по-добре не, защото не си дошъл на приказка, а кандидатстваш за работа, затова най-добре да се приеме водата. Иначе и аз на този семинар чух за разни въпроси, свързани с хобита и свободно време. Но наистина на интервюта не са ме питали чак толкова страни въпроси.
Толкова от мен.

# 121
  • София
Предлагат вода, казваш, да, благодаря. Не е нужно да я пиеш. По принцип и при дебати и тв. Интервюта винаги има. Случва се да пресъхне гърлото, къде от стрес, къде от интензивно говорене. Протоколно е.

# 122
Аз пък се чудя защо я предлагат , а не оставят малка бутилка с чаша до нея и не кажат - моля. За кафето да попитат, може да ми се пие, но може и да не ми се пие. Ако ми се пие ще си взема.

# 123
  • София
По принцип е нормално да е оставена пълна чаша вода. Кафе, чай и други ми е странно да се предлагат.

# 124
А защо да не е подходящо ако имаш своя бутилка вода да я ползваш? В смисъл как мислите ще го тълкуват? Обидно че си им отказал или какво? Аз не мога да знам като ходя на интервю дали ще ми предложат. Отделно почти винаги навън ходя с вода в себе си особено ако съм обикаляла повече време, а ако е лято задължително, имам го за съобразителност лично аз. Дали ще приемеш предложено кафе/чай ми е по-щекотливо.

# 125
Ако имаш само бутилка пий достатъчно преди и след това . Или искай една чаша ако нямат пълна - то празна.

# 126
  • София
Просто не е особено изискано да лочим от бутилка.
Вода винаги има/предлага се, защото помага за стрес, ако ти пресъхне гърлото или просто искаш да направиш пауза.
Чак не мога да повярвам, че обсъждаме елементарен етикет.

# 127
Предпочитам да се фокусирам върху интервюто - темата и хората с които говоря. Останалото за мен са излишни подробности ако човек е точен, добре подготвен и прилично изглеждащ.

# 128
Аз интервюто не го приемам като изпит, а като опознавателен разговор с бъдещите ми колеги, ако ме спечелят да работя за тях. И не се притеснявам, и вода пия, и кафе пия. И задавам въпроси с голямо удоволствие.

# 129
Божичко, не знаех, че това с вода и кафето било тест. Мислех си, че е елементарна култура.
Почти винаги приемам, но вода.
Някак си не ми е удобно да си вадя шишето от чантата. А щом ми предлагат, защо не.
Случвало се е да не ми предлагат и да си вадя шишето от чантата.
Не помня за дървета да са ме питали Grinning

# 130
  • Melmak
Аз мисля, че да предложиш вода е най-нормалното нещо на света. Миналото лято бях на интервю в най-горещите дни от годината, донесоха цяла кана с 3 чаши - за мен и двете интервюиращи.

Канили са ме и с кафе и чай, но съм отказвала. Първо- те не пиеха. Второ - не сме дошли на раздумка, вода е достатъчна.

Дори да имам в себе си (а аз имам винаги) не бих си извадила да пия от бутилката си. И другото е, че съм с някакъв хроничен фарингит примерно и гърлото редовно ми съхне. Преди да вляза мога да пийна вода и да не съм жадна, но пресъхне ли ми, трябват 1-2 глътки.

# 131
На мен не ми съхне често устата, ама съхне, особено пък на интервю и се притеснявам малко. А и от самото говорене също ожаднявам.

Общи условия

Активация на акаунт