Как да постъпя без да обидя никого?

• 4 997
  • 131
  •   1
Отговори
# 105
Дени ако работите в големи екипи и фирмата организира разни извънслужебни инициативи - например футболни игри, тимаутинги и подобни - да , питат за хобита и интереси. А и нищо чудно да питат за лични интереси и начини за разтоварване. При толкова скъпи анти бърнаут програми.

# 106
Е, извинявай, ама не е нужно да си футболист или да изкачваш Черни връх всяка седмица, за да се включиш в тийм билдинг, който обикновено не е повече от веднъж годишно....

# 107
bella,

Аз работя в голяма организация. Участвам с кеф във всички тимбилдинги, общи празници и т.н. Те  обикновено са 1-2 пъти в годината, та много време не отнемат. За хобитата си говоря още в началото като се представям: Аз съм Дени-Мени, родена съм там, завършила съм това и това, работила съм тук и там, имам 2 деца, обичам да правя това и това. После следват професионални въпроси. Питали са ме и за слаби и силни страни,  дали познавам дейността на фирмата и т.н., но дали харесвам котки или зайци и на кое цвете/дърво или розичка-фиданка се оприличавам - не.
За мен най-омразно е като ми предлагат кафета и води. Разбирам, че е куртоазия и не-знам-какъв си психологически метод за оценка, но аз не съм такъв човек. Щом съм дошла на интервюто, значи вече съм пила вода, кафе, чай, яла, спала и т.н. и искам да вършим работата.

# 108
Аз пък е имало случаи да съм доволна на една вода.
А цветята и дърветата и пр. май също са с цел разтоварване. Не съм сигурна, но не биха ми пречили такива определения.
И без това вече от всякъде ни идентифицират, следят и клсифицират ... вече му изпуснах нишката .

# 109
Вода винаги искам.
Тръгнах да търся описание на дърветата, които се очаква да съм, и намерих този абсурд. Освен че въпросите са мила моя майно льо, явно е предвиден за не особено умни работодатели, защото трябва и верните отговори да им се обяснят и непременно всеки път да се напомня да очакват мяу-мяу точно за тяхната компания.

# 110
Да, да, за дъба....където писах....хахахаха

# 111
Въпросът е, дали искате вода, защото ви се пие (вероятно при вас е така) или защото отговорът на този "тест" е да поискаш вода. Не трябва да отказваш, нито да си поръчваш кафе.

Същата дивотия е и с оприличаването на дървета или защо харесвам кучета, а не котки. Зайците ги ям, мишки не понасям, със змиите си имаме уважението. Tе си живеят в дивото и не ми пречат и аз не ходя да ги дразня.

# 112
Водата не я искам, защото ми се пие - имам си бутилка в чантата.
Интересно ми е, че на последните 3, мисля, интервюта ми предлагат вода/кафе/чай и са много видимо учудени, когато поискам вода. Не мога да преценя дали са учудени от избора, или че изобщо искам нещо.

# 113
Но Дени , като си помислиш , ако една фирма се занимава с такива тестове за служителите си ... ти искаш ли да работиш в тази фирма? Ти мислиш ли че го прави само при назначаването ? Та аз лично не бих искала целия мениджмънт и колегите да са настроени на тема да се тестват за дървета и пчелички и дали ядат месо или пият кафе . Ами значи и ти и те се разпознавате на интервюто и се оттървавате благополучно един от друг ако не си допадате. Така го разбирам аз и ми е по-лесно така.

# 114
Винаги предлагат вода и понякога кафе. Приемем, за да не ги обидя. Не мисля, че има уловка. После, ако разговорът ме издразни и знам, че не искам да работя за тези хора, обръщам твърдо темата към финансовата част. Ако и там се провалят ставам и им казвам довиждане.

# 115
  • София
Не е особено ок да пиеш вода от бутилка на интервю, среща, презентация и въобще служебен ангажимент.

# 116
Обикновено предлагат бутилка вода с чаша.

# 117
  • София
Коментирах постът на съфорумката, че "водата не им я искам, имам си бутилка". Просто казвам, че подобно нещо също прави впечатление.

# 118
Съфорумката в двата си последни поста каза точно обратното, и то го каза три пъти Simple Smile Единият беше диалог с Дени-мени, че причината съфорумката да иска вода не е предположената от Дени-мени.
Добре, че само си драскаме у форума, но все пак - да, доста неща правят впечатление.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 15:38 от Нарцùса

# 119
И защо трябва да се приема водата, като предложат? Какво показва? Аз никога не съм приемала. По принцип кафе мога да пийна и 3-4, не ми пречи, че вече съм пила, ама какво да ги занимавам.

Общи условия

Активация на акаунт