Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 335
  • 744
  •   1
Отговори
# 135
  • София
jof, тогава защо е нужен договор? Wink

# 136
  • Балчик
Може ли да се сключи граждански договор, но без възнаграждение?
Примерно да пише - за извършената консултация не се дължи възнаграждение?
Тогава няма да е граждански договора....всичко може, но внимавайте с тия "безплатни" услуги.

# 137
  • София
Гражданският договор може да бъде, както възмезден, така и безвъзмезден, докато трудовият договор е задължително възмезден.
https://ruskov-law.eu/sofia/article/grazhdanski-dogovor.html

как обаче ще се погледне ... дали няма да се търси упражняване на дейност и осигуровки ... ила ако са свързани лицата

# 138
Благодаря! Много ми помогнахте!

# 139
Добър вечер, момичета!
Моля,  да ми обясните начина и стъпките една фирма да издава купони за храна на служителите си.
Благодаря 💫

# 140
Добър вечер, момичета!
Моля,  да ми обясните начина и стъпките една фирма да издава купони за храна на служителите си.
Благодаря 💫

С две думи - избирате фирма доставчик на ваучери, сключвате договор, регистрирате се в платформата им. Заявявате необходим  брой карти, раздават се на служителите и им ги зареждате. Те от своя страна имат приложение на телефона, с което да си следят баланса.

# 141
Езикова школа иска да преподавам почасово, уж на граждански договор (казвам уж, защото такъв няма да ми пратят май) и ми обясниха, че щяли на края на месеца да ми издават някакъв документ за деклариране на получено възнаграждение. Въпросното възнаграждение е договорена сума, която трябвало да се обложи с данък. Питам какъв е данъкът. Не знаят. Зависело от заплатата ми по трудов договор. Има ли такова нещо? Rolling Eyes За първи път чувам за подобна практика. Искат ми сега декларация за трудовото ми възнаграждение от работата ми на трудов договор. Какво общо има гражданския с трудовия ми договор?

# 142
Така е, не съм счетоводител, но съм работила едновременно на трудов и граждански договор. Там, където работех на граждански, представях декларация за дохода от трудовия договор. Смисълът е, че ако при трудовия договор достигаш максимален осигурителен праг, не ти правят допълнителни удръжки от сумата по гражданския договор.
Как така няма да ти пратят договор? Аз без подписан такъв не бих работила.

# 143
  • София
Да, трябва дохода от трудовия договор - според сумата се удържат осигуровките по гражданския договор.

# 144
  • София
За осигуровките е ясно - има таван.
Но потребителката пита за данъка - предполагам ДОД.

# 145
C CloudyLady - много Ви благодаря! 🌺
Днес придвижихме документите.

# 146

ДОД винаги е 10 %. Има в интернет калкулатори. Давам пример:

1   Възнаграждение      1000
2   Брутно възнаграждение      1000.00
3   Нормативно признати разходи 25 %      250.00
4   Осигурителен доход      750.00

За сметка на изпълнителя:      
5   фондовете на ДОО   6.580 %   49.35
6   фонд ДЗПО   2.200 %   16.50
7   фонд "Здравно осигуряване"   3.200 %   24.00
8   Общо осигуровки за сметка на изпълнителя   11.980 %   89.85

9   Данък (ДДФЛ)   10 %   66.02  / изчислява се върху сумата на разликата между т.4 и т.8/

10   Чиста сума за получаване      844.13  / изчислява се като от т.1- 1000 лв извадим т.8- 89,85 лв  и т.9- 66,02 лв /

# 147
  • София
Да, наясно съм с ДОД.
Надявам се питащата да направи разлика между данък и дължими осигуровки. И да си изчака договора - за нейно добро.
Но тя си знае.

# 148

Питам за данъка върху допълните доходи на физическите лица. А защо въобще трябва да ми плащат осигуровки по гражданския договор? Rolling Eyes

# 149
  • София
Данъкът върху всички доходи на физически лица и основни и допълнителни е 10%, като са приспаднати нормативно признатите разходи. Осигуровки се плащат върху всеки получен доход до максималния за месец, който в момента е 3750 лв. Над тази сума се дължи единствено данък.

Общи условия

Активация на акаунт