Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 883
  • 744
  •   1
Отговори
# 210
Здравейте. Ако едно лице е на граждански догоров, но в същото време има сключен и трудов договор, отчитат ли се неработни дни, когато е в отпуск или болничен? Или гражданския договор е за пълен месец?

# 211
По граждански договор няма работни дни. Ако искате да свършите нещо по гражданския договор и заради това си пускате отпуск по трудовия договор, то ви се води само отпуск по ТД.

# 212
Сега видях 409 "Други разчети с доставчици", защото издателите на ваучерите са си вид доставчици. Може да се направи 409/401 и когато разпечатам протокола, че са платени - 421/409
409 е добър вариант.
А НАП винаги и за всичко могат да не са съгласни.

# 213
Сега видях 409 "Други разчети с доставчици", защото издателите на ваучерите са си вид доставчици. Може да се направи 409/401 и когато разпечатам протокола, че са платени - 421/409
409 е добър вариант.
А НАП винаги и за всичко могат да не са съгласни.

509 / 401
421 / 509
609 / 421

# 214
  • София
Аз продължавам да използвам 509 за електронните ваучери. Не е най-прецизният вариант, но така или иначе плащането към доставчика, издаването на фактурата и зареждането на ваучерите по картите се случва в един ден, максимум два, та затова реших да не правя промени в счетоводните сметки.

# 215
Здравейте. От скоро продавам картини, бих искала да се регистрирам в НАП като самоосигуряващо лице на свободна професия.
1.Освен диплома от завършено образование какво друго ще ми трябва?
2. Ако се осигурявам на минимална заплата, а прихода е повече в определен месец трябва ли да внасям повече за осигуряване?
3. Процента от приход веднъж годишно ли се внася или всеки месец?
4. Повечето продажби ще са чрез куриерски фирми с наложен платеж - съответно НАП ще виждат колко получавам, но ако продавам директно на човек как да докажа този приход като нямам касов апарат?
5. Трябва ли ми счетоводител?

# 216
Здравейте. От скоро продавам картини, бих искала да се регистрирам в НАП като самоосигуряващо лице на свободна професия.
1.Освен диплома от завършено образование какво друго ще ми трябва?
2. Ако се осигурявам на минимална заплата, а прихода е повече в определен месец трябва ли да внасям повече за осигуряване?
3. Процента от приход веднъж годишно ли се внася или всеки месец?
4. Повечето продажби ще са чрез куриерски фирми с наложен платеж - съответно НАП ще виждат колко получавам, но ако продавам директно на човек как да докажа този приход като нямам касов апарат?
5. Трябва ли ми счетоводител?
От зад на пред
5. Трябва ви счетоводител, който ще отговори много подробно на въпросите от 1 до 4. Твърде дълго е за обясняване във форум.
1. Регистрацията първоначално е в Регистър Булстат. Прилага се изложение свободен текст в стил каква творческа натура сте и как имате намерения да създавате и продавате творчеството си. На база на това изложение и без да представяте диплома от математическа гимназия, напр. сигурно ще ви регистрират.
След което се връщаме на отговора на въпрос 5.

# 217
  • София
1.Освен диплома от завършено образование какво друго ще ми трябва? ОК е дипломата
2. Ако се осигурявам на минимална заплата, а прихода е повече в определен месец трябва ли да внасям повече за осигуряване? имате и нормативно признати разходи. Само ако Приход - НРП е над минималната заплата тогава се довнася. Прави се изравняване на края на годината.
3. Процента от приход веднъж годишно ли се внася или всеки месец? На 3 месеца и после годишно.
4. Повечето продажби ще са чрез куриерски фирми с наложен платеж - съответно НАП ще виждат колко получавам, но ако продавам директно на човек как да докажа този приход като нямам касов апарат? може да издавате бележки от кочан
5. Трябва ли ми счетоводител? Вие сама си решавата дали ще се справите и как ще Ви е по-лесно и по-спокойно.

# 218
Аз не съм счетоводител, но искам да попитам има ли някаква "врътка" в назначаването на хора и освобождаването им след месец, два? Печели ли нещо работодателя? Назначиха мен и още няколко човека, уж на думи им трябваха хора дългосрочно, уж се справяхме добре, а след два месеца ни заявиха, че нямат нужда от толкова хора и дотам.

# 219
  • София
“Врътката” е, че вероятно ви назначават с пробен период в полза на работодателя, съответно на по-ниска (стартова) заплата. Работникът, ако е сериозен се стреми да се представи максимално добре като за новото място, а по време на срочния период го освобождават без никакви предизвестия и обезщетения и т.н. Има и програми на бюрата по труда, които дават субсидия за месец-два на работодател, който е назначил хора, които са регистрирани при тях.

# 220
Я кажете кои са тия програми на БТ, които плащат за назначаване по за две-три месеца или само така сте чели в интернет?
Към потребителката - предприятието може да е очаквало поръчка, която после не се е случила. Може да са имали за изпълняване нещо срочно и са ви подвели. Нали не мислите, че някой би ви казал на интервюто - трябва те ни за два месеца. Нямаше да започнете изобщо. Но със сигурност мога да ви кажа, че не е заради някакви суми, които работодателя ще получи от държавата. Зависи в кой бранш е предприятието. Хубаво е да се ослушвате и проучвате как вървят делата на фирмата, за да се ориентирате какви са перспективите.
Ако не са освободени всички новозапочнали може да става въпрос и за не много почтен начин за отсядане на най-добрите служители.

# 221
Назначиха трима и трима махнаха. Другите са там отдавна.

# 222
Или са имали спешно за свършване или се е провалил някоя бъдеща поръчка. Пак зависи и от бранша.
Ще се повторя - със сигурност не е заради облаги по някоя програма. Те са дългосрочни, назначаваните работници се насочват специално за програмата, т.е информирани са.

# 223
  • София
Най-вероятно са чакали някой проект/клиент, но той се е отказал.
В ИТ сектора в момента е така - клиентите от чужбина се отказват и свиват разходите.

# 224
Имам познат,който работи в хотелиерския бранш. От 8 часа го направиха на 4 часа на мин. работна заплата. Сега е в процес на смяна на работата и искаше да знае колко ще му изплати за неползваната отпуска на 4 часа. Аз проверях, но намерих само че отпуската му е като на 8часа - 20 дена. Ще се радвам на помощ.

Общи условия

Активация на акаунт