Счетоводител в нужда се познава 22

• 29 302
  • 744
  •   1
Отговори
# 105
1. КТ нищо не е казал по отношение механизма на изплащане на обезщетението, а само че се дължи. След като не е специално забранено и предприятието го прилага за всички работници, никой и копче не може да каже на работодателя защо изисква разпореждане за пенсиониране.
2.  Да поискаш въпросното разпореждане не представлява "отказ" от изплащане. Дори и в момента лицето да бе може да го предостави.
3. Броя заплати се определя според стажа във фирмата към момента на придобиване право на пенсия. Има внесена добавка "към придобиване право на ранно пенсиониране", което е 1 г. преди навършване на възрастта, ако всичко със стажа е наред. Независимо колко ще стои на работа лицето, ако няма 10 г. в предприятието към датата - една година по-рано от възрастта за пенсиониране - обезщетението е само 2 заплати.

# 106
Здравейте, къде мога да прочета ,за кои дейности СУПТО- то остана задължително. Преди въвеждането отговаряхме на изискванията и го въведохме, сега  колежка каза,че не ни било необходимо.

# 107
  • София
Здравейте! Бих искала да ви попитам, какъв е срока за постъпване за социални осигуровки в НОИ? От разпореждането им, до постъпването им по сметката (или не знам как се нарича) на осигуреното лице?
Също така, по отношение на почивки (без обедните) в работно време, какво се има предвид под това, да са не повече от две и да са не по-кратки от по 1 час?

# 108
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, къде мога да прочета ,за кои дейности СУПТО- то остана задължително. Преди въвеждането отговаряхме на изискванията и го въведохме, сега  колежка каза,че не ни било необходимо.

В Наредба Н-18 трябва да се провери.

Здравейте! Бих искала да ви попитам, какъв е срока за постъпване за социални осигуровки в НОИ? От разпореждането им, до постъпването им по сметката (или не знам как се нарича) на осигуреното лице?
Също така, по отношение на почивки (без обедните) в работно време, какво се има предвид под това, да са не повече от две и да са не по-кратки от по 1 час?

Осигуровките се превеждат до 25то число на месеца следващ този, за който се отнасят. След това с ПИК на НАП могат да се видят лично от лицето.

Това за почивките не го разбрах.

# 109
  • София
Това го знам, но веднага ли се виждат или се бавят? Защото като си поглеждам справката, все още ги няма за предния месец, а има и стари, които очаквам да бъдат преведени.
Имам предвид почивките по време на работния ден.

# 110
Няма такъв текст "почивките да са не повече от две и да са не по-кратки от един час". Не знам къде го прометохте, цитирайте, моля.

По време на работния ден има задължителна почивка за хранене, която е минимум 30 минути и по правило НЕ е част от работното време.
Може да е и 45 минути, може да е и един час. Зависи от много неща - от вътрешната организация във фирмата, от вида на дейността, която се извършва и т.н.
Физиологичните почивки (обикновено в 8 часов работен ден са две на брой) са между 5 и 15 минути и са част от работното време. При 12 часов работен ден са поне 3 физиологичните почивки.

# 111
  • София
Това го знам, но веднага ли се виждат или се бавят? Защото като си поглеждам справката, все още ги няма за предния месец…
Ако бяха преведени в срок до 25.10., трябва да ги виждате.

# 112
  • Балчик
Това го знам, но веднага ли се виждат или се бавят? Защото като си поглеждам справката, все още ги няма за предния месец, а има и стари, които очаквам да бъдат преведени.
Имам предвид почивките по време на работния ден.
Проблем с Д1 и Д6 може би? За да виждате осиг.вноски трябва да са обвързани с осигурителните декларации.

# 113
Ако сте наемен работник и си гледате профила в НОИ данните за осигуряването през предходен месец би следвало да се виждат вече към 27 до 30 то число. Примерно днес трябва да виждате, че сте осигурена за м.09  предходните.
За месец октомври осигуряването си ще го виждате към края на ноември.
Ако има проблем с данните за месеци преди септември ви съветвам да се обърнете към работодателя. Най-честата причина е, че не подава данни за осигурените лица, за да не му се води че дължи осигурителни вноски. Това се прави когат оработодателя не ги плаща редовно към държавата.
Вие не губите правата си, но трябва да бъде подадена информация с декларация 1.
Ако сте самоосигуряваща се - вариантите са други, но няма да разтягам локуми, за да не ви объркам. Ако желаете - напишете по-подробно какъв ви е случая.

# 114
Здравейте!
Ако съм на трудов договор по заместване и титуляра не се върне, подписвам нов договор  със срок на изпитване или има начин този по заместване да бъде продължен като постоянен?

# 115
Здравейте!
Ако съм на трудов договор по заместване и титуляра не се върне, подписвам нов договор  със срок на изпитване или има начин този по заместване да бъде продължен като постоянен?
Първоначално вероятно сте били на изпитателен срок. Няма как да подпишете нов пак за изпитване за същата длъжност. Вероятно трябва допълнително споразумение за отпадането на срока “до завръщане на титуляра”, и съответно преминаване на безсрочен.

# 116
Здравейте, интересува ме информация по даден въпрос. Ще съм благодарна, ако ми обясните.
1 Какви удръжки се правят ( от работника), ако сумата получена за месеца ( по трудов договор) надвишава максималния осигурителен доход.? ( Например 6000 лв).
2. Има ли разлика в удръжките, ако тази сума (6000лв) се изплати за 3 месеца по 2000лв, а не за един месец?

# 117
  • Балчик
Здравейте, интересува ме информация по даден въпрос. Ще съм благодарна, ако ми обясните.
1 Какви удръжки се правят ( от работника), ако сумата получена за месеца ( по трудов договор) надвишава максималния осигурителен доход.? ( Например 6000 лв).- удръжка до размера на макисим.од - 3750.00 лв. / 13.78 %/ + данък 10 % от данъчна основа след осиг.вноски
2. Има ли разлика в удръжките, ако тази сума (6000лв) се изплати за 3 месеца по 2000лв, а не за един месец?- - да има, сумата от 2000 лв. е под макс.осиг доход и се облага цялата.

# 118
Благодаря много за отговора. Правилно ли съм разбрала, че ако се изплати сумата за един месец, работникът ще получи по-голяма нетна сума, отколкото, ако се плати за три месеца?

# 119
  • Русе
Да, ако 6000лв. се платят за 1 мес. работникът ще получи повече пари отколкото ако се плати за 3 мес по 2000 лв. Но все пак зависи дали трудът е полаган 1 мес или 3 мес., защото ако сумата е за тримесечен труд, тогава трябва да се раздели на 3.

Общи условия

Активация на акаунт