Нови изисквания за лична карта

• 4 870
  • 69
  •   1
Отговори
# 15
  • Далечният изток
Има Правилник за издаване на българските лични документи. Приложение 5 касае изискванията за снимките.
Т. 12. Лицата върху снимките да са без шапки и забрадки.
     Разрешават се снимки на лица с шапка или забрадка, ако се виждат двете уши и най-малко 1 см от косата на сниманото лице.

# 16
  • Beyond the stars
Не се харесва на снимката

Не мисля, че има правно основание "не се харесвам как съм излязла".

Никой не са харесва на тези снимки, с малки изключения.
В крайна сметка не ги качваме в социалните медии, та не знам какво е голямото значение.

# 17
Аз досега не съм срещнала някой дето да е толкова фотогеничен че дори на документите си да изглежда добре Grinning
Имам чувството че е незаконно снимката на личните документи да е свястна, всички ни снимат да изглеждаме като изтървани от някое заключено място...
Изненадаха ме и мен последния път (преди година и нещо) с предложение да си махна очилата че имало отблясъци, преди не беше ли задължително да си с тях щом ги носиш постоянно?

# 18
  • Далечният изток
За очилата -  ето отново от правилника:
13. Лицата върху снимките да са без очила. Разрешават се снимки на лица с очила, ако те се носят постоянно и стъклата не са затъмнени и в тях няма отблясъци, които влошават качеството на изображението на очите.

# 19
Т.е. не е задължително да ги махам а просто ги мързи на направим повече опити докато стане снимка без отблясъци...
Проблем си ми е защото съм доста късогледа и без тях аз реално не виждам на екрана дали изобщо съм се наместила добре в очертанието, та това не спестява време хич накрая ако трябва те да ми дават инструкции да мръдна малко натам или насам.

# 20
  • Далечният изток
В нашето паспортно машината ни намества Simple Smile

# 21
Е, то като те снима с машината веднага виждаш що за плашило излизаш. Като излезе вече документа ще е "след дъжд качулка" да спориш, че не се харесваш. Аз до сега винаги съм се харесвала на снимките за лична карта, на старият паспорт също. Сега вече ме е страх като дойде време да сменям и личната карта какво ще излезе на смиката.

# 22
  • Beyond the stars
Т.е. не е задължително да ги махам а просто ги мързи на направим повече опити докато стане снимка без отблясъци...
Проблем си ми е защото съм доста късогледа и без тях аз реално не виждам на екрана дали изобщо съм се наместила добре в очертанието, та това не спестява време хич накрая ако трябва те да ми дават инструкции да мръдна малко натам или насам.

Аз на международния паспорт съм с си с очила. Не помня да е имало въпроси за отблясъци.

# 23
Причината е, че ушите ми са леко клепнали особено като си прибера косата назад.
В крайна сметка, ще използвам тези документи години наред и не искам да се чувствам некомфортно всеки път като извадя лична карта.
Дори служителката настоя да ме снима отново защото не ми се виждало достатъчно добре ухото… аз имах чувството, че не й е ден и като видя че съм малко по-суетна, реши да си направи гавра. Почувствах се леко унизена, дори и да ви се струва преувеличено.

# 24
Аз моите махна ли ги, ще има да мижам и да присвивам очите... по-лесно е да ме снимат с тях отколкото без тях, ами не ми вярват като им кажа Grinning Голям диоптър са, аз без тях не се и опитвам да гледам нормално, никакъв шанс да фокусирам нещо без да ми е точно пред носа.

# 25
Нося очила от 30+ години. Проблемът с отблясъците и фотографите едно време, и в паспортното днес го решават със съвсем лек наклон на брадичката и това съм сигурна, че го знае всеки, който е виждал снимаща техника.
За първи път чувам да се махат постоянни диоптрични очила, защото нещо си.

# 26
Аз много се харесвам на снимките - и на предишните документи, и на сегашните, а не съм много фотогенична като цяло.

# 27
  • на село
А и аз се харесвах на старата ми ЛК от 2010, на сегашната- пак става.
Ама последно смених шоф. книжка, снимаха ме, машината удобри и служителката ме пита- Харесваш ли се Joy
То за нищо не ставаше, ама хич не ми пука, да се стряскат КАТаджиите Joy

За очилата, не е само поради отблясъци,  които се получават винаги от насрещното осветление, освен при антирефлексни стъкла, а не всеки е с такива.
Другото е, че се изменя лицето с очила, без тях изглежда по друг начин, само една смяна на форма на рамките, променя визията, затова се снима без очила,  когато ви проверяват, на граница например, просто се свалят.
Иначе във фотостудио може да се нагласи осветлението и да няма отблясъци, но тези автомати снимат централно и няма как.
Дори за американските визи също е упоменато- без очила.

# 28
Аз само да питам....
Какво значение има каква ви е снимката на личната карта?
Не е профилна за инстаграм или там каквото ползвате.

# 29
  • на село
И аз съм на това мнение, каквото застанало, това излязло Joy

Общи условия

Активация на акаунт