МЪЖКИ ФАКТОР - спермограма, витамини, съвети - Тема 20

• 23 446
  • 487
  •   1
Отговори
# 435
Само морфологията ли е проблем? Ако да - не е нищо страшно.
Ние имахме успех с количеството около 7млн/мл, обща подвижност ~15% средно, морфология между 1 и 3%, най-често 2% и ДНК фрагментация 41%. Отделно и моите яйцеклетки не бяха цветущи заради СПКЯ и ИР. Използвахме ИКСИ и ChipBaby (аналог на Zymot, заради фрагментацията). Успех!

# 436
  • Sofia
Здравейте! Имам един въпрос, който доста ме тревожи и ще се радвам, ако някой сподели опит.При партньора морфологията е 1% и сега ни предстои инвитро. Има ли някой от вас, който е успял да забременее с подобни показатели?
Какъв е реалният шанс според вашия опит – и при какъв метод (ИКСИ, класическо инвитро и т.н.) се получи? Благодаря предварително на всички, които ще споделят. Знам, че всеки случай е различен, но ми се иска да чуя реални истории, защото малко се притеснявам…

Зависи 1% при кой метод на тестване на спермограмата.
Ние по време на нашият цикъл бяхме 5% класическо, което се равнява мисля на 1.5-2% по Крюгер, ако не се лъжа. Нещо такова бяха обяснили андролозите. Имаме и висока DNK фрагментация.
Изкарахме само една читава яйцеклетка, която беше годна за оплождане и я оплодиха с ICSI + MACS селекцията. При нас имаше успех, имайки в предвид, че беше само една и изкара до 5 дневен хубав ембрион.

# 437
Здравейте, преди пункция и даване на материал от страна на мъжа, какви са най-добрите практики за стимулиране на спермогенезата? По-честа еякулация дали би подобрила нещо (преди задължителните 3-5 дни въздържание преди самата пункция)

# 438
Да, определено би се подобрила. Има различни схеми, които се спрягат из научните среди, като единият вариант е да се започне около 7-8 дни преди пункция изпразване всеки ден в продължение на 4-5 дни, после един- два дни въздържание и даване на материал за оплождане.

Няма задължителни 3-5 дни, това е стандарт на въздържание при пускане на спермограма и инвитро, но не и специално при мъжки фактор. Ако се гони качество, а при инвитро винаги се гони качество за сметка на количество, въздържанието трябва да е минимално. Съвременните ембриолози дори препоръчват 2 - максимум 3 дни, а в нашия случай дори бяха само 12 часа въздържание преди пункция при успешния ни опит. Има редица научни изследвания, които доказват, че минималното въздържание води до максимално качество, така че колкото по-малко дни е въздържанието преди пункция, толкова по-добре.

# 439
Благодаря Simple Smile Ще последваме съвета ти.
Да, определено би се подобрила. Има различни схеми, които се спрягат из научните среди, като единият вариант е да се започне около 7-8 дни преди пункция изпразване всеки ден в продължение на 4-5 дни, после един- два дни въздържание и даване на материал за оплождане.

Няма задължителни 3-5 дни, това е стандарт на въздържание при пускане на спермограма и инвитро, но не и специално при мъжки фактор. Ако се гони качество, а при инвитро винаги се гони качество за сметка на количество, въздържанието трябва да е минимално. Съвременните ембриолози дори препоръчват 2 - максимум 3 дни, а в нашия случай дори бяха само 12 часа въздържание преди пункция при успешния ни опит. Има редица научни изследвания, които доказват, че минималното въздържание води до максимално качество, така че колкото по-малко дни е въздържанието преди пункция, толкова по-добре.

# 440
Здравейте, дами!
Може ли да коментирате следната спермограма

# 441
Хубава е сперморамата, пише го и в заключението. Няма проблем.

# 442
Здравейте, момичета. Първо искам да ви благодаря за всичката информация, която съм получила от вас, макар да не съм се включвала, но съм чела. 6 месеца след операция за варикоцеле пуснахме нова спермограма. Яд ме е, че на другите две, които правихме преди това за фонда не направихме копия, но нещата там със сигурност бяха много зле и, ако не се лъжа диагнозата беше Олигоастенотератозооспермия и със сигурност ни казаха, че няма шанс за естествено забременяване. Новата спермограма със сигурност има подобрение, но има ли шанс според вас за естествено забременяване или отново трябва инвитро? И има ли добавки, които да подпомогнат специално концентрацията?

# 443
Здравейте ,
Пиша тук защото днес се стреснах малко от резултата на ММ.
Опитваме за бебе от февруари 2023, една биохимична бременност за 1 година и през април 2024 започнахме да търсим репродуктивен. Първата ни спермограма в Бургас показа около 68 милиона в мл, общо 100 млн за пробата и морфология 1%. Стреснахме се почна добавки съпруга ми и след няколко месеца повторихме в Солун. Резултата беше подобен, но морфологията беше 2% (там гледа човек, а не апарат) като там пуснахме и ДНК фрагментация която беше 12% и ни казаха че е добре. Няколко месеца по- късно започнахме инсеминации и имаме 3 до сега, защото дебнем за дясна проходима тръба. Този месец решихме да направим нова спермограма, понеже не сме правили от 1 година и ни предстои ин витро и се стреснах. Морфология 0% Sad
От 4 месеца взимаме едни турски добавки и аз и той proceive F и М. Има удвояване в броя на сперматозоидите , но това качество ме притеснява … защо се изследват само 100 броя от 177 милиона? И другото което ме притеснява е обема. Никога не е имал повече от 2 мл, а четох че това е проблем ..

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 17:47 от Vasiliki06

# 444
Като за този намален обем от 1,5 мл има доста добра бройка и количество, но за съжаление тази морфология говори за голям проблем. Както виждам, освен че 100 от 100 са с деформации, самите деформации са на главичката, а тя е най-важната за оплождане. В главата на сперматозоида се състои цялата ДНК , която предава. Пускали ли сте ДНК фрагментация или често срещо като SDI тест? Предполагам че ще е висока, а това обикновено е свързано с някакви инфекции, диабет, бактерии.
Моят съвет е да пуснете Андрофлор в Геника и да се търсят остри и хронични инфекции, които са довели до това състояние. В Андрофлор, ако не се лъжа, че го правихме отдавна има и полово предавани болести - хламидия, уреаплазма, микоплазма, сифилис, трихомони. Вие също си пуснете ФЕмофлор, защото може да имате болести, които си предавате без да знаете.
Само с добавки няма да стане. Задължително на уролог, да му пусне хормони и да направите Андрофлор и Фемофлор.

П.С. С този мъжки фактор сте си направо за инвитро, не знам защо правите инсеминации, освен ако не е за Фонда. Първо решете проблема, после действайте, в момента стреляте в тъмното. На колко години сте двамата?

Последна редакция: ср, 05 ное 2025, 18:02 от Salsera

# 445
Като за този намален обем от 1,5 мл има доста добра бройка и количество, но за съжаление тази морфология говори за голям проблем. Както виждам, освен че 100 от 100 са с деформации, самите деформации са на главичката, а тя е най-важната за оплождане. В главата на сперматозоида се състои цялата ДНК , която предава. Пускали ли сте ДНК фрагментация или често срещо като SDI тест? Предполагам че ще е висока, а това обикновено е свързано с някакви инфекции, диабет, бактерии.
Моят съвет е да пуснете Андрофлор в Геника и да се търсят остри и хронични инфекции, които са довели до това състояние. В Андрофлор, ако не се лъжа, че го правихме отдавна има и полово предавани болести - хламидия, уреаплазма, микоплазма, сифилис, трихомони. Вие също си пуснете ФЕмофлор, защото може да имате болести, които си предавате без да знаете.
Само с добавки няма да стане. Задължително на уролог, да му пусне хормони и да направите Андрофлор и Фемофлор.

П.С. С този мъжки фактор сте си направо за инвитро, не знам защо правите инсеминации, освен ако не е за Фонда. Първо решете проблема, после действайте, в момента стреляте в тъмното. На колко години сте двамата?
Много благодаря за отговора , миналата година ДНК фрагментацията беше 12 % и ни казаха че е добре, сега не сме пускали, но другия месец ще направим нова спермограма в София с фрагментация. Правим ги за фонда инсеминациите, надявам се този месец да е последната 4та 🙏 При андролог също бяхме миналата година др Кацаров, каза че няма варикоцеле и според него тези спермограми с автоматичните апарати не са достоверни и той ни прати вкъщи за естествено зачеване . Хормони сме пускали, подробни изследвания също за полово предавани болести - всичко е в норма , без патология. Аз съм вече на 30, ММ на 32. Ще потърся за тези тестове андрофлор и фемифлор.

# 446
Здравейте ! Има ли от вас такива ,които са посетили Проф. Башар в Турция , ако може да споделите мнения

# 447
Здравейте!
За съжаление и ние със съпругa ми тръгваме по тази пътека. Спермограмата е със заключение severe oligoasthenoteratozoospermia (0.7 млн./ml, 100% неподвижни, 1% морфология). До сега сме направили вирусулогия и микробиология- и двете отрицателни. Има пуснати Y-микроделеции и кариотип (цитогинетичен анализ), за които все още очакваме резултат. Имаме запазен час при д-р Гергов, МБАЛ Надежда. Мисля да запиша и час при д-р Кацаров. И да видим от там накъде.
Изчаваме да минат 30 дни от първата спермограма и мисля директно да подготвяме документи за ЦАР.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 12:14 от Marena

# 448
Здравейте,

Пиша Ви относно казус с проблемна спермохрама със заключение - Олиготератозооспермия. След направата и посетих д-р Даскалова, която ми каза, че няма кой знае каква драма и ми каза да си пусна разни изследвания, като ми предписа и няколко витамина, от изследванията пролактина се оказа завишен, а витамин Д значително понижен, както и PCR, на който всичко е отрицателно, сега чакам крайния резултат от посявката на еякулат. Гинеколожката на жена ми обаче твърди, че е хубаво да мислим за инвитро с този мъжки фактор.

Последна редакция: вт, 18 ное 2025, 13:19 от PinHeaDi

# 449
Здравейте! Включвам се и аз в темата с въпрос към тези, които са кандидатствали за финансиране с мъжки фактор и диагноза тератозооспермия:
Правилно ли разбирам изискванията, че добрата морфология трябва да е по-малко от 3,9%, а добрата подвижност по-малко от 29%? И за добра подвижност коя се гледа - общата(която включва бързо подвижните, бавно подвижните и трептящите) или само тези с бързо прогресивните движения?

Въпросът ми може да ви се струва глупав, но си имам причината да го задам.
От една страна, мисля че имаме условие да кандидатстваме за финансиране, а следящият репродуктивен лекар или си затваря очите, или не е погледнал подробно резултатите.
Отделно на едни изследвания референтната стойност показваше изискване резултатът да е над определена стойност, за да бъде отрицателен - при което моят беше такъв и логично трябваше да е отрицателен, но не би и казаха - положителен е. Може би е някаква лабораторна грешка в резултата или задаване на референтните стойности - ще стане ясно с нови в друга лаборатория, но вече изпитвам съмнение дали правилно разчитам изискванията със знаци < и >.
Благодаря на отзовалите се!

Общи условия

Активация на акаунт