🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 51 187
  • 765
  •   1
Отговори
# 645
Много красиво Wink

(Да знаеш само, че е Йълдъз,  Yıldız. - звезда)
Благодаря, дворецът е много красив. Нямаше слънце , та снимах в облачно време.
Зная за звездата  , както и помня когато ( беше преди години) ми каза , че се изговаря Халкалъ, а не Халкали.

# 646
Еееми ето, все полезни неща Wink

А за Топкапъ и Долмабахче нека някой обясни на Смайл, че аз съм доста назад с материала, срам ме е да кажа откога не съм ходил

# 647
Здравейте, предстои ни да присъстваме на моминско парти в Истанбул, но никоя от нас не е ходила и не разбира езика.
Имаме идея да изненадаме момичето с парти ден в хамам. Знаем, че ще сме отседнали в Nişantaşi - Şişli. Някой може ли да ни съдейства с предложение за хамам в близост?

# 648
Здравейте!

Скоро ще бъда в района на Тузла, Истанбул, с две малки деца (1 г. и 4 г.) и бих се радвала на препоръки за семейно-ориентирани места за посещение и хапване. Била съм няколко пъти в Истанбул, но никога в тази част. Посетила съм основните забележителности и пътуването ми този път е с цел да помагам на близки за няколко дни с гледането на децата. Хотелът ни е на 10 км от летище Сабиха Гьокчен.
Интересувам се от забавления и атракции, подходящи за малки деца (паркове, детски площадки, зоологически градини и др.), както и приятни ресторанти или кафенета с удобства за семейства.

Благодаря предварително! Green Heart

# 649
Да знаете защо мостът на Босфора не свети?

# 650
Здравейте!

Скоро ще бъда в района на Тузла, Истанбул, с две малки деца (1 г. и 4 г.) и бих се радвала на препоръки за семейно-ориентирани места за посещение и хапване. Била съм няколко пъти в Истанбул, но никога в тази част. Посетила съм основните забележителности и пътуването ми този път е с цел да помагам на близки за няколко дни с гледането на децата. Хотелът ни е на 10 км от летище Сабиха Гьокчен.
Интересувам се от забавления и атракции, подходящи за малки деца (паркове, детски площадки, зоологически градини и др.), както и приятни ресторанти или кафенета с удобства за семейства.

Благодаря предварително! Green Heart

В Тузла Зоопарк с котки. Аслан парк се казва.

# 651
Еееми ето, все полезни неща Wink

А за Топкапъ и Долмабахче нека някой обясни на Смайл, че аз съм доста назад с материала, срам ме е да кажа откога не съм ходил
Аз ще се изкажа по въпроса с дворците🤭 През моята камбанария Топкапъ е абсолютен фаворит (избягвам да мисля,колко е оригинално или реставрирано) това е живата история на Османската империя. Място на което са взимани важни решения за живота на милиони хора. Място на официални визити и скрити интриги и номера. Самата организация на дворцовият комплекс, как е възможно да прекараш целият си живот зад тези стени и нито веднъж да не видиш султанското семейство. Нищо общо с Европейските дворци но ужасно пленяващо и интригуващо.....Абе нямам думи🥰 вземете си екскурзовод или в краен случай аудио гид и влезте,вижте,усетете. Отделете си 3-4 часа.

Долмабахче на мен ми прилича на изплетена на една кука дантела

Пишен,помпозен,златен,мраморен. Стремежа да покажат,че Османската империя не отстъпва на другите. Как да кажа.... ,,поевропейченото,, лице на империята. Да вкараш шадраван/басейн  в двореца...😁 си е висока заявка за величие. Градината е прекрасна

# 652
  • София
Благодаря за мненията, определено са ми много полезни! Достъпът до градините и на двата свободен ли е?

# 653
За разходка с корабче по Босфора коя фирма ще препоръчате и от къде се качва?

# 654
  • София
Благодаря за мненията, определено са ми много полезни! Достъпът до градините и на двата свободен ли е?
Не. Само в Бейлербей и Ъхламур могат да се видят градините срещу символична сума. За другите дворци се плаща пълен билет. Всъщност за двореца Йълдъз не знам, защото не съм влизала, но в Шалето Йълдъз мостчетата и градинките бяха след касите. Предполагам, че и в двореца е така.

За разходка с корабче по Босфора коя фирма ще препоръчате и от къде се качва?
Ако държите да е туристическо корабче, най-добре е TURYOL. Корабчетата тръгват на всеки кръгъл час от Еминьоню. Ако сте с гръб към Египетския пазар и с лице към моста Галата, вляво от моста, веднага след шарените лодки с риба. Можете да си направите разходка и с корабчетата по редовните линии. Те са от дясно на моста. Гледа се терминала, на който пише Босфор. Крайното пристанище е Rumeli Kavagi. Можете да се повозите докъдето искате на цената на 1 билетче за градски транспорт и още едно за връщане. Ако отидете до предпоследното пристанище Саръйер, ще сте обходили почти целия Босфор. Туристическите корабчета стигат до втория мост и се връщат.

# 655
Имам отново въпрос , този път за обществения транспорт. Малко се обърках от четенето - да разбирам че има автомати за билети но те не връщат ресто, и е по- изгодно с Истанбулкард? Таксуването за билет на една цена ли е и в двата случая?

# 656
  • София
Имам отново въпрос , този път за обществения транспорт. Малко се обърках от четенето - да разбирам че има автомати за билети но те не връщат ресто, и е по- изгодно с Истанбулкард? Таксуването за билет на една цена ли е и в двата случая?
Автоматите са за зареждане на Истанбулкарт. Не знам да има за билети. Но вместо Истанбулкарт може да се използва обикновена банкова карта като в софийския транспорт. Просто ще е малко по-скъпо. При малко хора и рядко използване на обществен транспорт може да е по-изгодно, тъй като и пластиката се купува.

# 657
Скрит текст:
Автоматите са за зареждане на Истанбулкарт. Не знам да има за билети. Но вместо Истанбулкарт може да се използва обикновена банкова карта като в софийския транспорт. Просто ще е малко по-скъпо. При малко хора и рядко използване на обществен транспорт може да е по-изгодно, тъй като и пластиката се купува.
Може ли малко по - подробно : стоя си на спирка в Истанбул , от къде да си взема билет , как с банкова карта?

# 658
  • София
До колкото разбирам, понеже не съм ходила и аз, няма хартиени билети - или купуваш пластика, която зареждаш с пари и от там ти дърпа парите за билет, или купуваш с кредитна/дебитна карта.

Благодаря за разяснението за градините, определено не очаквах да са платени, та ще си променя маршрута леко.

# 659
  • София
Скрит текст:
Може ли малко по - подробно : стоя си на спирка в Истанбул , от къде да си взема билет , как с банкова карта?
Стоиш си на спирката само на автобуса. Wink Качваш се само от първата врата до шофьора. Там има машинка за чекиране. Доближава се картата, чува се звук, който потвърждава, че си се чекирал и в картата (банкова или Истанбулкарт) сумата е намаляла с 1 билетче. Wink

На другите спирки се влиза през турникет. За да се отвори, трябва да доближиш картата до мястото за чекиране. Пак е същото. Чува се звук и сумата намалява. Ако е Истанбулкарт, изписва и какъв е остатъка в картата. Така е и за трамвая, и за фериботите, и за лифтовете, и за метрото, и за метробусите, и за тоалетните. Simple Smile

Със сигурност има клипчета в Ютуб. Вижте някое от тях!

Общи условия

Активация на акаунт