🌷ИСТАНБУЛ🌷 [тема 66]

• 51 174
  • 765
  •   1
Отговори
# 660
Няма как да си стоиш на спирка в Истанбул, щото ако първо не платиш, не можеш да влезеш!

Никак не обичам да давам този съвет ,но.....хайде да прочетем  информацията от първата страница. Всичко е описано много подробно и систематизирано. Самата аз си закупих втората карта благодарение на 1-ва страница (старата ми беше купена от едно магазинче за вода преди 8-9години сигурно)

# 661
Здравейте, върнахме се преди 10 дни, накратко да споделя впечатленията - явно имах по-големи очаквания и останах разочарована. Твърде ориенталско, на моменти циганията ми идваше в повече. Мръсно, скъпо. Бяхме отседнали в района на Таксим. Обичам животните, но миризмата на котешка урина още ме преследва.

# 662
Като всеки голям град Истанбул има много ,,лица,, и ако е за мен, то може би не е за вас😀 Аз имам такъв проблем с Лондон ( много скапан град😬)
Какво успяхте да видите и какви бяха очакванията?

# 663
  • Варна
старо правило - с колкото по голяма кошница тръгнеш толкова по голяма е вероятноста да се разочароваш. Ако не знаеш че Истанбул е столица на ориенталско азиатска ислямска държава и че Лондон като столица в малко по старо колониално време на Индия , Пакистан , Бангладеш , Шри Ланка , Непал ........е съответно наводнен от ''съграждани'' от бившите си колонии - сега вече към 2 млрд. - направо хапчица е 10 млнния Лондон . Не случайно миналата седмица споменаваха ЗА ГАРАЖ в Лондон за 157 000  ПАУНДА ???

# 664
Точно така, многолик Лондон, многолик Истанбул. Всеки един квартал на тези два мегаполиса може да се нарече отделен град, със своя главна улица, със свой живот.  Да, @ForgetMeNotBg, има райони с доста циганийка и шум. Но например в европейската част на Истанбул щеше да ви хареса... да речем район Левент, Бебек... богаташки квартали, почти без туристи, спокойно, чисто, приятно. В азиатската част това е кв. Мода, тих, спокоен, малко аристократичен. В съседния Кадъкьой е доста по-голяма лудница. Също хубав е и дългият бул. Баадат в азиатската част, с всичките му преки... малки улички...  Вие сте били около пл. Таксим, баш в туристическата част..
Ако бяхте взели от Таксим метрото (М2) до последната спирка Хаджъосман, щяхте да се озовете в много тих и спокоен район. Там започва градската гора Ататюрк, а отвъд големия булевард започва огромната Белградска гора. Ченгелкьой също е много красиво място. ... Next time Wink

# 665
diziler и аз това имах предвид....нека прочетем какво са видяли/посетили така знаем само къде да били отседнали.
На мен хич не ми е много ориенталско в Истанбул🤭😁 като ми се изпречат тези небостъргачи пред погледа направо се обърквам къде съм. И по принцип смятам,че е доста чисто за толкова милионен град без да броя туристите и преминаващите през града. Но както казах, ако за мен е едно то за друг е друго.

# 666
Привет и моля за съвет дали има някакъв вариант да се запази посещение в двореца Долмабахче за 4 възрастни и дете на 7г на поносима цена. В букинг и сайтовете изриза по 70лв на човек. Има ли вякакво актуално инфо. Четох темата, но не успях да видя мнение за това. Благодаря предварително

# 667
Като всеки голям град Истанбул има много ,,лица,, и ако е за мен, то може би не е за вас😀 Аз имам такъв проблем с Лондон ( много скапан град😬)
Какво успяхте да видите и какви бяха очакванията?

От известните забележителности май само до аквариума не стигнахме. Е, вероятно има много интересни места, които не са включени в пътеводителите, но като цяло видяхме всички по-известни места (не навсякъде влязохме). Цялостното ми усещане по улиците беше такова. Сигурна съм, че има и лъскави места, но най-известните ми се видяха супер мизерни. И понеже хванахме и хладни дни, направо ме уби това, че 90% от заведенията са буквално на открито, и даже в мола на скъпарската Истиклял няма отопление и е страшен ветрилник.

# 668
  • Карлово
И понеже хванахме и хладни дни, направо ме уби това, че 90% от заведенията са буквално на открито, и даже в мола на скъпарската Истиклял няма отопление и е страшен ветрилник.
E , от времето трябваше да почнеш. То ви е убило цялото изживяване. Съжалявам за което. Дай му шанс на Истанбул в по-топло време.

# 669
За Долмабахче виждам на място ако се плати излиза около 375лв за 5 души. Явно няма как по евтино. Преди 10г бях и цената беше 1/10 от това и това подбуди въпроси в мен дали нямя грешка, но нормално цените се менят.

# 670
  • София
И понеже хванахме и хладни дни, направо ме уби това, че 90% от заведенията са буквално на открито, и даже в мола на скъпарската Истиклял няма отопление и е страшен ветрилник.
E , от времето трябваше да почнеш. То ви е убило цялото изживяване. Съжалявам за което. Дай му шанс на Истанбул в по-топло време.
Да, на мен и през април ми е некомфортно, а какво остава за зимата... Най-голямото ми удоволствие е да седна на открито и да се наслаждавам на гледките или да се возя на корабче отново със същата цел. Това на студеното време не се получава.

Meao7, всички музеи са скъпи. Дори са по-скъпи от тези в другите големи европейски градове. Не мисля, че и преди бяха евтини, защото си спомням като плащахме входни билети за четирима през 2010г. как бях в ценови шок Joy, но напоследък се забравиха. Но щом има плащащи, дори се чака на опашки, явно цените са поносими за голяма част от туристите.

# 671
  • с трима мъже :)
За Долмабахче виждам ...

Мeао7, къде гледаш? Може ли линк?
Ние на 21 ще обикаляме дворците с ММ, а пък на 22 - Света София (молитвен дом и музей) и Синята джамия, после Галата малко.
На следващото ходене - с роднините в Бурса.

Искам много добре да си уплътня петъка - 21 март, когато ще гледаме дворците. Ако трябва да купя билети предварително, за да стане по-бързо ...?  (skip the line) ...

# 672
Ходила съм в двореца Долмабахче през 2012 мисля беше. Тогава платихме само около 10лв. Затова ми е скъпо сега и ще се откажа.
Тогава за 2 вечери ни беше платено абсолютно всичко. Някаква супер яка оферта беше с автобус за 2 човека за 400лв храна 3 пъти, какво ли не, и разходка с автобус вечер. Дервиш бар с вечеря, синя джамия, лодка, двореца и света София и в мола аквариума.

Сега ще ходим на 18ти април. И запазих хубав хотел. Утре реших да запазя разходка с корабче па Босфора. Даже не ти трябва да влизаш в двореца, защото виждаш не само него отвън а и всички други сгради отстрани, включително и една красива къща, в която снимат турски сериали.

Цени гледах тук.. за местни 20лв. За туристи 75.
https://www.millisaraylar.gov.tr/Lokasyon/3/Dolmabahce-Sarayi

Последна редакция: ср, 05 мар 2025, 18:21 от Meao7

# 673
  • София
Скрит текст:
Ходила съм в двореца Долмабахче през 2012 мисля беше. Тогава платихме само около 10лв. Затова ми е скъпо сега и ще се откажа.
Тогава за 2 вечери ни беше платено абсолютно всичко. Някаква супер яка оферта беше с автобус за 2 човека за 400лв храна 3 пъти, какво ли не, и разходка с автобус вечер. Дервиш бар с вечеря, синя джамия, лодка, двореца и света София и в мола аквариума.

Сега ще ходим на 18ти април. И запазих хубав хотел.
Утре реших да запазя разходка с корабче па Босфора.
Скрит текст:
Даже не ти трябва да влизаш в двореца, защото виждаш не само него отвън а и всички други сгради отстрани, включително и една красива къща, в която снимат турски сериали.

Цени гледах тук.. за местни 20лв. За туристи 75.
https://www.millisaraylar.gov.tr/Lokasyon/3/Dolmabahce-Sarayi
Не се занимавай да запазваш разходка по Босфора. Няма смисъл да се обвързваш предварително. Корабчетата на TURYOL (12 лв) са на всеки час. Фериботите на цена на 1 билетче (2,20 лв) също са на всеки час. Отиваш на място и се качваш. Или ще резервираш нещо с вечеря, танци и т.н.?

Моят спомен от 2010 г. е, че навсякъде плащахме по около 20 евро на човек. И нямаше намаление за ученици. Само водохранилището беше по-евтино. После отидохме към Кападокия, която все още не беше прекалено туристическа. Там учениците бяха с половин билет.

# 674
Много полезно инфо. Мерси много

Общи условия

Активация на акаунт