Пубертетът при момичетата до 14 години

• 23 108
  • 464
  •   1
Отговори
# 390
Не е нормално и никога не е било. Дъщеря ми имаше такава "приятелка" и в момента в които моята заяви, че няма да и ходи по свирката, всичко приключи. Тази нейна съученичка, намери друга жертва за сега се разбират, но по думите на дъщеря ми, другото момиче е унижавано и манипулирано с цел да е най-добра приятелка на въпросната.

# 391
Нещо подобно имаше на тази възраст. Детето беше в групичка с други момичета. Едно от децата се оказа доста точно токсично е думата: казваше им какво да правят, определяше къде ще ходят, кой какво ще носи и други неща. Когато някой се възпротивеше беше изключван от чата и другите бяха настройвани срещу него. Точно обвинения за егоизъм имаше срещу моето дете и понеже е едно беше му натяквано, че действа като само дете. При нас обаче детето си споделяше с нас и не се е карало и обиждало другите, а си го преживяваше. Отначало и аз бях скептична, че няма как само едната страна да е виновна. Разрових се и детето ми обясни. Тарторката на групата иска през големите междучасия да ходят в хранителния магазин наблизо и да си купуват чипсове и енергийни напитки, които да ядат общо. Моето дете отказва, защото не иска да яде и да пие такива неща и не иска да си харчи джобните пари за джънк. Освен това се държали безобразно в магазина - бягат, викат, вземат колички и ги изнасят извън района. И защото не иска да участва в това я обижда на егоистична и настройва другите срещу нея. След това друга майка ми сподели, че нейното дете има същия проблем - ако излиза с други приятелки от групата, а не само с въпросното бива обиждано, изключвано от чата и подобни.
Така вече разбрахме, какъв е истинския проблем. Моето искаше така или иначе да сменя училището, второто реши да смени и то и двете деца смениха училището и проблема престана. С времето разбраха, че много момичета са настроени срещу тях, а момичета от старата групичка са се махнал също и са разбрали, че е много токсична, манипулира ги, обижда ги, но им е отнело доста повече време. В момента момичето пуши, събира се с лоша компания за пиене само предполагам.
Моят съвет е да опиташ да поговориш и да разбереш. Караниците и сдърпавния между приятелки са нещо нормално, но чак пък екстремно викане и обиди не е нормално.

# 392
В моя случай,дъщеря ми(11) е както казвате-токсична. Десетки пъти съм и казвала,че така не се прави и,че така не се поддържа приятелство,но тя си знае нейното. Много деца се отказаха,да излизат с нея и тя никога не е виновна..И тя е била в позицията на "жертва",на такова отношение преди време и явно това я е научило на подобно поведение. Избира по-кротки деца и ако отсрещното дете не постави граница,тя започва да го командва и манипулира. Сега играе с едно момиче от известно време и няма такива работи,но ще видим по нататък.

# 393
И при нас имаше подобен случай, само че не с обаждания, а чрез вайбър комуникация. Бях забелязала промяна в детето си, криеше се в стаята си, стана разсеяна, дори беше започнала несъзнателно да се чопли по лицето и да си прави рани. Това ме провокира да проверя телефона и направо се отвратих. Другото дете дори й се сърдеше ако не й отговаря веднага, моето се опрадвава през цялото време и чак се извинявала, че е била при нас да вечеря. Говорих много с нея, включително, че трябва да си нареди приоритетите, а нейният тогава беше поддържане на висок успех и успешно кандидатстване и казах, че не давам да си говорят на вайбър, в училище може да общуват, но не и във вайбър по цяла вечер. Казах й, че нямам против детето Х, но имам против начинът, по който се държи. Тя казала в училище, че не разрешавам да си пишат, онази се разсърди и веднага си намери нови "приятелки", а у нас нещата още от първия ден видимо се промениха към добро, детето ми си стана каквото си беше преди. Дойде лятната ваканция и моето видя, че онази не се и сеща за нея. Сега след 4ти клас смени и училището и вече окончателно няма какво да ги свързва. Надявам се да си е взела урока и да се пази повече от фалшиви и токсични приятелства.

Последна редакция: нд, 28 сеп 2025, 18:25 от Ven4e444

# 394
  • София
Аз много говоря и обяснявам, и двете ми дъщери  (12)са имали подобни приятелки, като едната е от тези кротките, които се подвеждат, а другата по принцип добре подбира, дори понякога ми изглежда като тя да е "токсична", въпреки че не съм присъствала на конкретни случки, но определно иска да е тартор, и все пак попадна на момиче, което беше на иди ми дойди ми, особено ако имаше и други приятелки около дъщеря ми. Та, обяснявам, говоря, гледам да е, когато е подходящ момента, често им напомням какво се е случило, ако пак тръгнат към тези деца, но в крайна сметка им казвам, че изборът си е техен. За съжаление няма как да ги предпази в живота от тези деца, и ако не е едното, ще е следващото.

# 395
Здравейте, присъединявам се към вас. Имам дъщеря на 9 години, от 2-3 месеца забелязвам, че има пъпчици по лицето, по-точно на челото. Появи й се и малко по-обилно окосмяване в интимната зона, каза също, че и гърдичките я боляли при натиск и видимо бяха леко подути и повече едната сякаш. Аз имам спомен, че като растяха и мен ме боляха, но при мен беше на по-късен етап сякаш. Малка ми се вижда, но пък е висока почти колкото мен вече.Аз не че съм висока топка, 152 см съм. Носи обувки 37-38 номер, което за мен е уау, понеже аз нося 35 Laughing Дано да спре малко, че жена не е много окей с голям крак. С какво може да мажа пъпките по лицето, видях, че сте коментирали Пижо и Пенда, не съм запозната с марката, но ще разгледам.

# 396
  • София
МОите на 10 носеха 40, сега на 12-42 Wink мъка е, ма кво да правиш... Отдавна са над 160. Не сравнявай наше и тяхно време, сега са мега мутирали. Едната е с акне от 9 годишн. Водя я редовно на козметик, но добър, да не и направи белези, и лека козметика- тя се кефи на корейската, така че от популярните марки в Lilly взима, но не е редовна, не ме слуша, маца си боклуци, куува си зад гърба ми, макар че и обяснявам колко е важно да си пази кожата и порите. Не че аз не съм мацала боклуци, но не съм имала и акне.

# 397
Отдавна не е писано. Да раздвижа темата. Моята дъщеря тренира от 6 годишна баскетбол. Винаги е влизала с нетърпение в залата. Тази есен смениха втори треньор, и мислех че свикна вече с нея. Но вчера ми заяви, че не иска да играе вече баскет. Не иска въобще да влиза в залата. Разочарована е, според нея не я оценяват. Отделно, не се разбира с част от отбора.
Мъчно ми е и ми е свито сърцето, защото това е нейният спорт. Тя може да играе с часове, без да почувства умора. И тази коренна промяна.
Разбрахме се да говори с тренера.
Притеснено ми е дали ми казва всичко, дали няма да съжалява след време.
Иначе много промени се случиха. Смени училище, разочарование от приятелка, и сега това ми дойде като гръм.

# 398
Може да е нейният спорт, но не и нейният отбор.
Аз също смених няколко формации, за да намеря Моята си. Екипът винаги е много важен.

# 399
Да, предложих и да се запише в другия отбор. Тя не иска, щяла да е предателка. Е да де, ама сега не я ли предават те нея?
Ще говорим още, то е ясно, но не знам как да я накарам поне да отиде да види другата треньорка.

# 400
  • Варна
Моето дете тренираше боен спорт в един и същи клуб в продължение на 5 години. Заради отровната обстановка която се появи през последната година и половина, се премести със същия спорт в нов клуб. И не само моето, а и други също се преместиха. Много бързо взехме решението у дома. Сега е щастливо и доволно дете Simple Smile

# 401
  • София
Щом не иска да стъпи в тази зала, единствената алтернатива да продължи със спорта е друг клуб. В клубовете на сина ми и дъщеря ми често има идващи и тръгващи си деца.

# 402
  • Бургас
mmm_st, същото го преживяхме и се чувствах точно като теб с единствената разлика, че не е спорт, ами класически балет. Даже упреци получих от темата как детето не щяло, пък аз едва ли не съм го натискала, щото съм "амбициозна майка", щото нали "шест години на вятъра". Да, ама като казах, че ще я подкрепя, ако иска да напуска, но държа на друг вид спорт или танци, за да остане в добра кондиция, поразмисли, поразмисли, па реши да продължи.

Скрит текст:
Причината се оказа такава - цяло лято ваканция се омързели и после като влезе в залата, й дойде нанагорно. Отделно госпожата не се държеше много добре с тях. После госпожата напусна, дойде друга госпожа, тя пък успя да ги сплоти и вече и дума не казва за отказване. Даже съм питала няколко пъти какво смята - не смятала да се отказва. Вече вътрешно съм приела, че в един момент това отказване ще дойде, няма да става професионална балерина, но пък докато мога, ще държа да ходи на някакъв спорт.

Та не винаги трябва да се съобразяваме сто процента с това, което децата искат, особено в тази възраст, щото те днес искат едно, утре - друго. Ти я подкрепяй, но настоявай да има спорт, да намери друга треньорка, друга зала...
Сега например ходи на плуване заради гръбначно изкривяване, макар че мрази да плува и никога не е искала. Но не подлежи на коментар. Това е част от лечебна програма, трябва да ходи и толкова. Мърмори, обаче ходи.

# 403
Момичета, някоя от вас слагала ли е ваксина за ЧПВ на дъщеря си? Колебая се, клоня да сложа, но ще се радвам някой да сподели какво е чел или пък личен опит. Обикновено съм настроена скептично към ваксините.

# 404
Много благодаря за гледните точки.Аз съм казала, без спорт няма да остане.Няма шанс да лежи в къщи нон стоп.

Аз слагах ваксина за ЧПВ, първата доза лятото, втората предстои. Четох, мислих, говорих с лекари и реших, че ако мога да я предпазя, ще го направя.Имам близки сложиха и на момчетата си и на момичетата. Реакции не е имала.

Общи условия

Активация на акаунт