Детективи

• 1 511
  • 23
  •   1
Отговори
Има ли почитатели на детективи?

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 15:45 от youknow

# 1
  • Пловдив
Аз, аз!

# 2
Какви детективи предпочитате - класически (Шерлок, Мегре, Марлоу и др.) или по-съвременни? Или всякакви?

# 3
Не се ли казва детективски романи? Аз съм им фен.

# 4
  • София
Детективски се казват, да.
Аз съм върл фен.
Обожавам Мис Марпъл, агент Пендъргаст и Хари Хуле.
В момента чета "Зовът на кукувицата".

# 5
Мис Марпъл ми е любимият герой. Фандорин, Гамаш също (Г. предимно първите книги, от "Природата на звяра" нататък ми върви все по-трудно, отдавам го на старанието на авторката за политическа коректност.)

# 6
  • Пловдив
Аз чета всякакви, и стари, и съвременни, стига да не са трилъри или някакви дълбоко психологически, а от типа "cosy".
Последно чета на заспиване "Убийство в театъра", авторът е испанец, действието се развива през 1909 г. в Барселона, но самата книга е съвременна.
Харесва ми заради многото детайли за хората и града от онова време.

# 7
Може би се има предвид на самите детективи в книгите като персонажи?
Аз съм отчаяно и безнадеждно влюбена в Шерлок Холмс, от както за първи път се срещнах с него. Падам си малко тщеславна в това отношение - обичам да има достатъчно мистерия, че да се разкрие трудно, но не толкова, че да се окаже, че през цялото време са се случвали тайни и скрити неща, които правят невъзможно разкритието (както е в повечето случаи с Агата).
Коузито не ми е най-любимото, може би защото не съм попадала често на хубави, повечето напоследък са малко чик-лит в стил "Хм, този човек, когото виждам за първи път не иска да обсъжда личните си драми с мен и за това го подозирам."

# 8
  • Пловдив
Точно при Агата няма никакви скрити неща според мен, всичко се споменава в хода на действието, дори да е мимоходом.
Това е класическо правило, което тя го спазва според мен.

# 9
Някои - да. Ако някой каже, че е разгадал "Убийство на игрището за голф" или "Убийство в Ориент Експрес" в хода на нещата шапка свалям Simple Smile Макар че всъщност съм ги чела като тийнейджър, преди да натрупам много детективски опит и може някои неща да са ми убягвали Simple Smile С "Десет малки негърчета" обаче нямах проблем Simple Smile Томи и Тапънс също ми бяха много приятни за четене.

Мога да препоръчам "Кутийка за енфие" от по-малко популярните Simple Smile Много ме измъчи, а е нищо и никаква брошурка Simple Smile Хубаво се сетих, трябва да потърся още от автора Simple Smile

# 10
Агата Кристи е велика, а "Десет малки негърчета" ми е една от любимите книги евър. "Пет малки прасенца" също. Там има голяма подсказка в един момент. "Азбучните убийства", "Трагедия в три действия" и те са много добри. Последната - леко предсказуема.

Елъри Куин (те са двама писатели под този псевдоним) също имат много интересни криминални романи от подобен тип.

# 11
  • София
Може би се има предвид на самите детективи в книгите като персонажи?

Първоначалното заглавие беше "Детективни романи", затова бяха коментарите по-горе.

Всъщност точно в класическите детективски романи е задължително в хода на действието да се разкриват подсказки и при внимателно четене да се усети кой е убиецът. Вкл. в Ориент експрес. Всички са посочени като виновни много по-рано, просто читателят първия път не може да предположи заговор и търси един извършител.
Сетих се за Марлоу. Отдавна не съм чела нищо с него и е време да се поправя.
За любителите на криминални разкази препоръчвам един сборник "Н като нож".

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 11:21 от Fever Ray

# 12
Сега заглавието на темата навежда на мисълта за реални детективи, а не за детективски романи.

И аз много обичам жанра, електронният ми четец е натъпкан с такива книги. Свалила съм всичко на Агата Кристи, Дороти Сейърс, Лий Чайлд и още много други автори, стари, съвременни, всякакви. Разбира се, чета не само такива книги, разнообразявам с пътеписи, сериозни, както и всяка хубава книга на добър автор.
И като ги подкарам по автор... Laughing

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 12:42 от Diorela

# 13
Привет!
Книгите на Агата Кристи следват ли някаква последователност, както е при Луиз Пени и инспектор Гамаш?

# 14
  • Пловдив
Точна - не, но някакви периоди има и героите понякога споменават минали събития от други книги.

П.П. За Луиз Пени - в една от книгите убиец се оказа един от постоянните жители на селото (да не правя повече спойлери), а сега го гледам в някаква новоизлязла у нас.
Не им знам последователността на написване, де.

Общи условия

Активация на акаунт