Бързи здравословни въпроси и отговори – 48

• 26 685
  • 753
  •   1
Отговори
# 630
За странна кашлица - изследване за рефлукс. Това е един от симптомите.
Чела съм, че внезапна, непровокирана от заболяване кашлица, може да  е симптом за сърдечен проблем. Там има и други симптоми обаче.
Ако сте карали последния ковид се кашля поне няколко седмици след излекуване.
Ми то не е толкова кашлица …. По неприятно е дразненето в гърлото, все едно си прегракнал и ти е сухо гърлото и непрекъснато трябва да правиш хъ-хъъ… не знам дали се разбира това последното какво имам предвид и съответно на моменти откашлям сухо от това дразнене.

# 631
  • София
Maiamiii, аз имам нещо подобно като усещане, даже бях писала в темата. Някои сутрини се будя от суха кашлица, в други дни е просто като дразнене и желание да си прочистиш гърлото. Наложи се да отсъствам около 2-3 седмици от вкъщи и всичко това постепенно изчезна. Сега, като се върнах, пак започна. Явно има нещо, което го провокира, въпреки че направих основно почистване, дойдоха да минат матрака и дивана с Рейнбоу, смених възглавниците, не държа никакви прахосъбирачки върху мебелите и дори махнах килима. Също така пера завивките и проветрявам редовно, имаме пречиствател за въздуха и пускам често робота да минава. И от котката не е, защото по времето, когато бях по- добре, имаше доста котки около мен.

# 632
Maiamiii, аз имам нещо подобно като усещане, даже бях писала в темата. Някои сутрини се будя от суха кашлица, в други дни е просто като дразнене и желание да си прочистиш гърлото. Наложи се да отсъствам около 2-3 седмици от вкъщи и всичко това постепенно изчезна. Сега, като се върнах, пак започна. Явно има нещо, което го провокира, въпреки че направих основно почистване, дойдоха да минат матрака и дивана с Рейнбоу, смених възглавниците, не държа никакви прахосъбирачки върху мебелите и дори махнах килима. Също така пера завивките и проветрявам редовно, имаме пречиствател за въздуха и пускам често робота да минава. И от котката не е, защото по времето, когато бях по- добре, имаше доста котки около мен.
По принцип алергените от животни и др неща може да се проявят и след време. Моя приятелка направи алергия към кучета, а гледа куче от малка. Каква е влажността у дома?

# 633
  • София
Хм, не съм се сетила да проверявам влажността, но ще го направя. Иначе спим винаги на изключени уреди, дори и навън да е -20 градуса. Чудех се дали не е нещо от леглото, защото кашлям основно късно нощем или в ранните сутрешни часове. Помислих си и аз за рефлукс, понеже спя на ниска възглавница, но пък би трябвало да го имам и като ходя на други места. Иначе бях на преглед за щитовидната, поне това да изключа, защото знам, че и от нея има такива симптоми, като прочистване на гърлото и подкашляне. Когато отсъствах преди месец, при последните ми контакти с 4 котки, едното от които е много разглезено и непрекъснато ми се завираше в лицето, нямах никакви оплаквания. Даже там като правихме ремонт, чегъртах стари тапети, имаше доста шкурене и работа с бои, не съм кашляла изобщо.

# 634
С климатици ли се отоплявате?

# 635
  • София
Не сме с климатик. Ползваме един и същ конвектор от 5-6 години, а кашлицата ми се появи от няколко месеца, като не зависи от сезона или отоплението.

# 636
Значи нещо друго е което пак е в дома, евентуално някакъв вид плесен, те дори не всичките искат чак такава висока влага.
Другото е да преразгледате препаратите които използвате вкъщи, че те са другото което ви е фактор като се приберете. Почистващи, перилни и омекотители (тях не толкова че все пак с дрехите сте и навън но ако ползвате различни за дрехите и за чаршафи/кърпи), ароматизатори, всичко.

# 637
Здравейте, първоначално децата донесоха от училище и градина някакъв вирус, който лепнаха и на баба си. Първия ден започна с лека промяна в гласа, на следващия вече гласът беше променен, започна обилна водниста хрема, а на третия и суха кашлица. При децата отмина за 2-3 дни, но при майка ми тъй като е с хроничен бронхит, кашлицата се задълбочи и вече се притеснявам. Що за вирус е това? Личният лекар изписа АБ, Либексин, а до преди това я мъчех с Гринтус, без съществена полза...

# 638
КОВИД. Типична картина.

# 639
КОВИД. Типична картина.

Нямам представа как протичат новите щамове и какво е лечението. Адекватен ли е АБ в този случай?

# 640
Не знам дали изобщо е нужен АБ.

# 641
Личният лекар пусна ли посявка на гърлен секрет преди да назначи антибиотик? Или пак ей така, на сляпо, за здраве...

Направете си комбиниран тест за ковид/грип, иначе няма как да разберете дали е нещо сезонно.

# 642
Как се пиеха пробиотици. На гладно? Преди храна? С  храна? След храна? Сутрин, вечер? Какво беше, забравих?

# 643
  • Бургас
Как се пиеха пробиотици. На гладно? Преди храна? С  храна? След храна? Сутрин, вечер? Какво беше, забравих?
Всеки различно. Задължително прочетете листовката. Някои се пият веднага след храна заради дразненето на стомаха. Други се пият един час преди или два часа след хранене, защото рязко понижават кръвната захар. Ако пиете от втория вид и ги пиете веднага след хранене рискувате да си докарате проблеми с инсулина и кръвната захар.

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 11:04 от Irene Adler

# 644
Различни са както е казала и дамата преди мен. На сина ми давам един който е преди хранене, аз вземам друг, който е след хранене.

Общи условия

Активация на акаунт