Бързи здравословни въпроси и отговори – 48

• 27 588
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
Имам въпрос за Таласемията. Не намерих нова тема да си задам въпроса. Не ми се прави цяла нова тема. Исках да си направя изследване за Таласемия преди 1 седмица. В лабораторията ми обясниха, че когато желязото е ниско, се касае за желязодефицитна анемия. И при Таласемията се прави при нормални или високи нива на желязото. Казаха, че не е необходимо да се прави това изследване, щом имам желязодеэицитна анемия.  Но сега още имам съмнения дали нямам Таласемия. При ПКК ми показа нормални нива на желязото. Да си пусна ли утре това изследване? Да допълня, до преди 2 месеца приключих с приемането на желязо по схема от хематолог. Нормализираха се всички показатели за анемията ми.
Не знам къде да търся причината за това безсилие при мен. Утре ще си направя изследване за кортизол, както ми беше препоръчано тук, калций и ревматоиден фактор. Прочетох, че има кортизол на две фази - сутрин и 16.00. Еднократен коризол ли да пусна или двуфазовия?
Благодаря предварително за оказаната помощ.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 15:04 от Анонимен_7

# 151
  • Бургас
Какво имате предвид под безсилие?
Изследвания на щитовидна жреза или инсулинова резистентност правили ли сте?

# 152
  • В страната на мечтите.
На обяд получих много силна крампа на прасеца, много болезнена и вече 4 часа не може да ми се отпусне мускула и не мога да си стъпвам на крака изобщо. Някакъв съвет как да го развижа или разтривам, за да се отпусне скоро?

# 153
Аз се мажа с Индометацин. Отпуска ме веднага. Може с всички подобни за ставни болки - Фелоран, Фастум гел, каквото имаш.

# 154
Какво имате предвид под безсилие?
Изследвания на щитовидна жреза или инсулинова резистентност правили ли сте?
Описала съм за проблема си преди 1 седмица. Не желая да се повтарям и досаждам. Препоръчаха ми да си изследвам кортизола. Инсулинът ми е в норма. Не мисля, че имам ИР. Чела съм за нея. Аз съм 40 кг. Щитовидната жлеза не съм я проверявала. Тази седмима ще ходя на хематолог. Той не е по НЗОК. И затова трябва да направя всички изследвания. Затова утре ще пусна тези 3 допълнителни показатели. За Таласемия ще говоря с него дали има вероятност да имам и ако се съмнява, ще пусна това изследване.

# 155
ЩЖ е много важна. Може всичко да е от нея.

# 156
Не съм решила още дали да ходя при личния лекар, но от може би 2-3-4 седмици забелязвам, че паметта ми е много зле. Елементарни неща не помня, а преди не е било така. Налага се да си ги припомням по косвен начин. Най-пресният пример, който ме фрапира много и заради който реших поне в темата да пиша е, че не можах да се сетя колко дена има в годината. Наложи се да сметна 12 месеца по 30 дена грубо, за да стигна до 365/366 дена. Въртеше ми се 256 преди това, като знаех, че не е това верният отговор, но правилният така и не изплува. Каква може да е причината? Да ходя ли на лекар изобщо се чудя...

В края на август бяхме на море, след това бяхме две седмици на гости при родителите ми. Прибрахме се вкъщи и малко след това махнахме третата сливица на дъщеря ми. Сякаш дългото отсъствие от къщи и откъсването от познатото ежедневие, плюс стресът покрай операцията доведоха до това "зануляване"

# 157
Не съм решила още дали да ходя при личния лекар, но от може би 2-3-4 седмици забелязвам, че паметта ми е много зле. Елементарни неща не помня, а преди не е било така. Налага се да си ги припомням по косвен начин. Най-пресният пример, който ме фрапира много и заради който реших поне в темата да пиша е, че не можах да се сетя колко дена има в годината. Наложи се да сметна 12 месеца по 30 дена грубо, за да стигна до 365/366 дена. Въртеше ми се 256 преди това, като знаех, че не е това верният отговор, но правилният така и не изплува. Каква може да е причината? Да ходя ли на лекар изобщо се чудя...

В края на август бяхме на море, след това бяхме две седмици на гости при родителите ми. Прибрахме се вкъщи и малко след това махнахме третата сливица на дъщеря ми. Сякаш дългото отсъствие от къщи и откъсването от познатото ежедневие, плюс стресът покрай операцията доведоха до това "зануляване"
Според мен трябва да потърсите помощ. Ако на ваше място да не помня и забравям всичко, щях да се притесня и депресирам много. Това човек да не помни, е много лошо. То като не помни и забравя, нищо не може да прави човек. Не знам при какъв доктор се ходи. Може би на невролог.

# 158
Ако сте изкарали ковид, може от нго да забравяте.

# 159
  • Варна
Някой има ли мнение за следното.

На скоро купувах нещо от аптека, и между другото питах фармацевта - какво е личното ви мнение, според вас кой е най-усвояемият витамин D..
Отговорът беше Ойлесен/Oilesen.
Има го и като 400 и като 1000 единици.
На въпрос защо така мисли, отговори защото бил със зехтин.
Да знам го това за зехтина,
и тук се е говорило за това,
но дали така продаваната комбинация е по добра от другите предлагани форми на витамин D.., където нали допълнително може да се приеме зехтин..

Ако някой го е ползвал или има мнение.....

Последна редакция: пн, 07 окт 2024, 06:51 от VassiLea

# 160
Барбалена аз лично бих изследвала щитовидна жлеза, дефицити на В12, желязо и Д . Както и бих посетила невролог. Възможно е и да е от стрес, при психическо претоварване понякога мозъкът изключва, но е хубаво да се изключат физиологични причини.

VassiLea аз лично предпочитам вит. Д под течна форма - Вигантол, спрей на БетерЮ. Също така зависи за какво ще се приема - профилактика или попълване на дефицит. Ако е за дефицит, тези дози от 400 и 1000 са нищожни. Иначе като мастноразтворим витамин се препоръчва да се приема с по-мазно хранене, та вероятно от тази гледна точка е изказването за зехтина.А от личен опит да кажа - фармацевтите често препоръчват нещо, което ще им донесе бонуси в края на месеца, не казвам, че в този случай е така, но аз винаги го имам в предвид!

# 161
Всичките които не са твърди таблетки са в мазнина - капки или меки капсули, все е маслен разтвор. Всъщност, не съм заглеждала спрейовете с витамин Д дали са маслени но другите разтвори със сигурност.
Някои източници казват че течен е по-лесен за усвояване от капсула, на това съм по-склонна да вярвам. На това че точно в този има някакви нищожни количества зехтин в доза не бих вярвала че с нещо го прави по-добър.

# 162
Барбалена, това със забравянето колко са дните в годината, наистина звучи леко плашещо. Simple Smile Но и аз имам проблеми с паметта последните години, въпреки че приемам всевъзможни добавки. Честно казано, за момента не съм намерила задоволително решение. Откривам, че и при мен стресът допринася значително за влошаване на паметта и концентрацията. Колкото по-отпусната съм, сякаш, толкова по-услужлива е и паметта ми.
Но така, както го описваш, според мен, при теб не става въпрос за стрес в класическия смисъл на думата. А по-скоро - за някаква липса на организация, напрегнатост и забързан начин на живот, което ми се струва малко по-различно. Вероятно си преуморена и трябва да намериш начин да релаксираш повече.

# 163
  • Бургас
Всичките които не са твърди таблетки са в мазнина - капки или меки капсули, все е маслен разтвор. Всъщност, не съм заглеждала спрейовете с витамин Д дали са маслени но другите разтвори със сигурност.
Някои източници казват че течен е по-лесен за усвояване от капсула, на това съм по-склонна да вярвам. На това че точно в този има някакви нищожни количества зехтин в доза не бих вярвала че с нещо го прави по-добър.

Разликата идва от там, че при другите произхода е предимно от рибено масло, а този е от зехтин. Но кой е по-добър и се усвоява по-лесно не зная.

# 164
  • Planet Earth 🌏
Разликата идва от там, че при другите произхода е предимно от рибено масло, а този е от зехтин. Но кой е по-добър и се усвоява по-лесно не зная.

По принцип има научна статия от NIH през 2016 г. , че полифенолите в зехтина намалят леко абсорбцията на витамина. По-добре са добавките с рибеното масло.

Общи условия

Активация на акаунт