Бързи здравословни въпроси и отговори – 48

• 26 667
  • 753
  •   1
Отговори
# 735
Благодаря Ви!
Здравейте. Имам следния случай.....
От 3 години имам от едната страна подут (напипвам го и не е болезнен) ингвинален лимфен възел 17мм, от другата стран 12мм (не го напипвам, устано ви се на преглед).
Посетих Хематолог - обясни, че не са опасни, с допир.
Правих много пъти пълна кръвна картина - за момента е добре, само холестерола ми е висок.
Посетих няколко пъти специалисти вътрешни органи-видяха възлите, замериха ги и по прегледа на ехограф казаха, че са лимфни възли, но не са опасни...
Посетих гинеколог - отново ги видя и замери, думите му бяга, не са опасни...
Това 3 години, но аз все още имам притеснения... Да не е нещо раково да се развива бавно или друга опасна болест... Ако е онкологично не би ли следвало да има промяна и в кръвната картина? Дайте съвет и ако трябва съвет за изследвания или преглед придоктор...
Да добавя имам 2 раждания секцио...
Относно изследванията... Докторът на мен ми каза, че трябва да е засегнат вече костния мозък, за да не са хубави изследванията, т.е. ако е нещо онкологично да е в напреднал стадий. А от друг доктор знам, че ако един лимфен възел е подут повече от 20 дни не е проста инфекция.

# 736
Може ли мнение, ако някой има опит?
Счупен зъб, умъртвен преди години. Счупи се на половина. Зъболекарката махна счупеното, сложи временна пломба, нямаше болка. След 3 дни изчисти здравото, изгради го, сложи щифт в единия канал. Оттогава имам постоянна болка в областта (горе вляво), боли ме и долу вляво (никне мъдрец) и от 2 дни при издухване на носа ме боли левия синус. Отделно сякаш ме боли и челюстта отляво, и врата. Пия нурофен постоянно, мажа с Елугел, ползвам Елудрил, но нищо не помага.
Правих рентгенова снимка, каза че е наред всичко и ако не мине до четвъртък, ще разбива изграденото, за да махне щифта и ще правим кореново лечение.
Въпросът ми е - възможно ли е болката да е комбинация от венец, мъдрец, синус, врат или  по-вероятно да е предизвикана от счупения зъб? И на умъртвен зъб, дори да не са чистени канали, може ли да боли от това?

# 737
Momicheto_3, лимфният възел трябва да се разкара с медикаменти. Ако ли това не се получава, той се биопсира. И тогава се види, какво е това и защо е подут, подбира се лечение, което пак цели да не са увеличени лимфните възли, да дойдат в нормата.

# 738
Здравейте! От години получавам обриви по тялото (дори скалпа) и ми се струва като алергия. Понеже трудно се идентифицират точно алергените, чудех се някой правил ли си е от тези панели които се предлагат в лабораториите като Лина например и какво мисли?
Нямам съмнения за конкретен алерген, изглежда че се появяват просто от нищото тези обриви. Така че просто не зная откъде да започна.

Получавам петна които направо си се подуват, като пъпки, но по-скоро не единични, а като участък - примерно на ръцете, краката, дори скалп. Парене на очите и зачервяване.

# 739
Моят племенник я кара само с увеличени лимфни възли, нищо друго.
Пуснаха освен ПКК, ДКК, CRP и СУЕ, антитела IgM за епщайн-бар и за паротид.
Много са му извън референтни граници показателите. Завишени левкоцити, моноцити, лимфоцити и др. Други пък надолу. Не с много, но не са в норма. CRP му е 49.8, СУЕ- 49. Антителата за мононуклеоза са ниски, т.е. отрицателни. Само за паротида още липсват. Честно казано съм адски притеснена. Ако не е нито едното, нито другото, защо е така отекъл. ЛЛ направи бегло предположение за токсоплазмоза. Аз си мисля за най-страшното.

# 740
Алерголог посещавали ли сте? Какво мисли,какво сте правили до момента?
На мен от първо посещение тествахме 19 алергена, 1 реагира тежко, няколко леко, но генерално ми предложи да пробвам десенсибилизация. Панел съм пускала на детето заради АД. Нищо не показа, а екземите продължиха. В същото време други показатели за генерално наличие на алергии бяха завишени. Не разбрах не нацелихме панела или заради това, че е дете не показа точно, но не останах очарована от достоверността му. Предпочитам, а и се препоръчват повече, прик тестовете. Реално на 2-3 ходения до кабинет спокойно могат да тестват над 200 алергена и да видите какво реагира.
И все пак - изключете боя за коса, перилен препарат, махнете омекотител, пробвайте почистване на матрак за акари, регулирайте влажността и избягвайте силно алергенни храни на първо време (риба, мекотели, черупчести, ядки, особено фъстъци, шоколад)

# 741
Моят племенник я кара само с увеличени лимфни възли, нищо друго.
Пуснаха освен ПКК, ДКК, CRP и СУЕ, антитела IgM за епщайн-бар и за паротид.
Много са му извън референтни граници показателите. Завишени левкоцити, моноцити, лимфоцити и др. Други пък надолу. Не с много, но не са в норма. CRP му е 49.8, СУЕ- 49. Антителата за мононуклеоза са ниски, т.е. отрицателни. Само за паротида още липсват. Честно казано съм адски притеснена. Ако не е нито едното, нито другото, защо е така отекъл. ЛЛ направи бегло предположение за токсоплазмоза. Аз си мисля за най-страшното.
Аз имах подутини по сгъвката на ръката и под мишницата, бързо излязоха и доста боляха. Обиколих хематолози, кръвни пусках, онкоехограф, имунолози абе не знам хиляда човека. Мислеха и за заболяването от одраскване от котка, сега забравих как се казва. Бях и на АБ, венозно. В крайна сметка единия от хематолозите, с когото работех ми спомена, че е възможно и да е от сухожилията, нещо като хипертрофия. При напрягане се възпаляват и образуват топчета. Аз се сетих, че около тези дни вдигах тежести вкъщи. Реших да спра да обръщам внимание, да не се вторачвам и те спаднаха. В един момент реших да тренирам пак у дома и се активираха, така че вече внимавам с това.
За ингвиналните бих казала и едни полово-преносими да се пуснат. Иначе разказах историята с цел да не се филмираме чак толкова. Аз също имах мисли за онкозаболяване, защото подмишниците топчета си ме водеше натам.

Редактирам се, цитирала съм грешния цитат, беше относно ингвиналните възли.

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 17:16 от Азара.

# 742
Благодаря ти. Още се бавят изследванията за заушка. Педиатъра има съмнения за възпален лимфен възел. Но и ухото е зачервено отвътре. Насочи ни към детски хематолог и УнГ. Можело да се наложи и да се махне, ако не спадне. Но първо да се видим с хематолог. Сега издирвам телефон на доц.д-р Спасова от Пловдив. Някой ако има неин актуален, ще се му бъда много благодарна да ми го сподели.

# 743
  • София
Herbotheca, ето отзив за скъпия, модерен панел за алергии ALEX  - в нашия случай показа пълна нула.  И по вид, и в показателя Ig total.
Пълна нула! После направихме обикновен, немодерен, непълен, евтин тест за 50лв и там излязоха резултати, които съвпаднаха с резултатите от кожните тестове.

Здравната каса покрива ли премахването на доброкачествени кожни образувания? А премахване с лазер? Засега не съм намерила. Като чуя 2 отрицателни отговора и губя ориентация.

Последна редакция: вт, 26 ное 2024, 09:30 от ЗаСлон

# 744
  • зад кестените
Моля препоръчайте ми нещо за главоболие,но да не дразни стомаха.В момента не мога да ида до личния си лекар.А трябва да се обадя за да ми ги донесат.

# 745
Моля препоръчайте ми нещо за главоболие,но да не дразни стомаха.В момента не мога да ида до личния си лекар.А трябва да се обадя за да ми ги донесат.
Нурофен нямаш ли да пиеш.

# 746
  • Бургас
Нурофена го дават, че дразни стомаха. Аз съм забелязала, че във вариант на сироп за деца не ми действа дразнещо.

# 747
  • зад кестените
Нурофена го дават, че дразни стомаха. Аз съм забелязала, че във вариант на сироп за деца не ми действа дразнещо.
Благодаря за информацията!А какво друго пиеш за главоболие,при мен обикновено е от умора и претесние.

# 748
  • Бургас
Каквото дойде - Парацетамол, Аналгин, Нурофен. Има хиляди препарати с тези съставки под различно наименование и в различни комбинации.

# 749
Аз за главоболие пия Беналгин, но ако съм нямала и Нурофен съм пила и Парацетамол също, но на мен лично никое не ми дразни.

Общи условия

Активация на акаунт