Наднормено тегло и киста, как да се справя?

• 1 219
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте! Момиче съм на 19 години и сериозно се притеснявам за здравето си ,но честно казано не знам накъде да поема. Напълнях доста последните 2/3 години и тежа срамните 115 килограма. Ходила съм при двама ендокринолози- В Александровска и в София Мед. И двата пъти ми се предписва метфогамма ,като втория път обясних ,че тя не ми влияе добре на стомаха и не мога да се справя да я пия. Относно тези неща с килограмите си търся добър ендокринолог в София ,като проблемите не приключват до тук. Ходих и на гинеколог, като се оказа ,че имам малка киста в десния яйчник, закъсняващ цикъл, който успях да регулирам за около 6 месеца ,като сега отново закъснява, излезе ми сериозно акне ,чувствам се отвратително в тялото си и не знам какво да правя... Моля за съвети и препоръки! Хубав ден!

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 18:49 от Не се сърди, човече

# 1
Ето тази тема е за теб: https://www.bg-mamma.com/?topic=1688401 Иска много четене обаче. Simple Smile
Но пък си млада и ако се вземеш сериозно в ръце, ще успееш да се пребориш с проблема.
Успех!

# 2
А колко ядеш? Хормони или не, в Освиенцим никой не е бил дебел. Звучи грубо, но ако искаш гледай по TLC предавнето "Моето 300 килограмово тяло". Там специалисти с многогодишен опит казват на всички затлъстели, че няма вълшебно средство, ако не спрат да ядат. И чудно, щом вкарат някой в болницата на контролирана диета, той веднага сваля десетки килограми. А докато са навън носят от девет дерета вода за да обяснят с какво ли не как хич не ядат, ама дебелеят от въздуха.

Та щом си млада, и ако наистина искаш, ограничи храната и спортувай. Бих препоръчала плуване, защото там теглото няма да се усеща и няма да си увредиш ставите, както може да стане с тичане и други. Отделно у дома коремни преси и нещо за горна половина. Гребен тренажор също е отлично.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 18:36 от Черна станция

# 3
А колко ядеш? Хормони или не, в Освиенцим никой не е бил дебел.
Факт, но хормоналното лечение нормализира апетита и други неща като умора, депресия и т.н. Тогава се отслабва без големи лишения и усилия. Има различни лекарства, ако не ѝ понася едно, ще пие друго.
Повечето хора в това предаване са с тежки травми в детството или други подобни. Ако има такъв, трябва да се работи успоредно и с психолог.

Зори Каменова 767395, препоръчвам ти една млада ендокриноложка, която работи в Окръжна болница и приема в поликлиниката в Гео Милев. Д-р Габриела Найденова се казва.
Изследвана ли е щитовидната? Витамин B12 и D?

За цикъла, ако ИР е провокирала синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ), много е вероятно да се регулира като отслабнеш.

# 4
Препоръчвам ти да влезеш в групата на Рей Пийт във фейсбук и да четеш там.
Като за начало е хубаво да си изследваш всички щитовидни хормони, тат и мат.
Щом са ти изписали метфогама, явно си правила обременяване с глюкоза и имаш ИР.
Тук освен метморфин може да ти помогне тип диета и движение в определено време-след хранене бързо ходене, клякане, за да научиш мускулите да горят глюкозата.
Някои храни също са много подходящи за ИР като магданоз по връзка на ден, гъби, фибри, но не от плодове, и др. Влез в темата за ИР тук. Не залитай към ВМНВ хранене за дълго, защото ще си прецакаш ЩЖ. В началото даже нямаш нужда от много мазнини, тъй като имаш достатъчно складирани в тялото. Премахни всякакви олиа от менюто, ядки също. Ползвай малко зехтин, краве или кокосово масло.

Много е важно да оправиш кортизола, защото най-вероятно и той е разбутан. Съответно правиш си режим на сън, по-малко стрес по възможност и без големи периоди на гладуване.
Другото е да си попълниш дефицити, които най-вероятно също имаш. Писали са вече за Д и Б12. Също да чистиш черния дроб, за да може да изкарва излишния естроген. Може да ползваш добавки, прецени кое. Тудка, екстракт от глухарче са добри. Също за целта всеки ден яж по 1 салата от сурови моркови, лимон и зехтин/кокосово масло.
Няма да стане изведнъж, но лека-полека може да правиш промени.

Последна редакция: пт, 27 сеп 2024, 21:38 от Дъждец

# 5
Препоръчвам ти да влезеш в групата на Рей Пийт във фейсбук и да четеш там.
Като за начало е хубаво да си изследваш всички щитовидни хормони, тат и мат.
Щом са ти изписали метфогама, явно си правила обременяване с глюкоза и имаш ИР.
Тук освен метморфин може да ти помогне тип диета и движение в определено време-след хранене бързо ходене, клякане, за да научиш мускулите да горят глюкозата.
Някои храни също са много подходящи за ИР като магданоз по връзка на ден, гъби, фибри, но не от плодове, и др. Влез в темата за ИР тук. Не залитай към ВМНВ хранене за дълго, защото ще си прецакаш ЩЖ. В началото даже нямаш нужда от много мазнини, тъй като имаш достатъчно складирани в тялото. Премахни всякакви олиа от менюто, ядки също. Ползвай малко зехтин, краве или кокосово масло.

Много е важно да оправиш кортизола, защото най-вероятно и той е разбутан. Съответно правиш си режим на сън, по-малко стрес по възможност и без големи периоди на гладуване.
Другото е да си попълниш дефицити, които най-вероятно също имаш. Писали са вече за Д и Б12. Също да чистиш черния дроб, за да може да изкарва излишния естроген. Може да ползваш добавки, прецени кое. Тудка, екстракт от глухарче са добри. Също за целта всеки ден яж по 1 салата от сурови моркови, лимон и зехтин/кокосово масло.
Няма да стане изведнъж, но лека-полека може да правиш промени.
А вие лично справихте ли се с тези стъпки и колко килограма свалихте? Питам всички дами,които са отговорили тук на запитването.

# 6
За съжаление всичко идва от теглото което си натрупала.
Преди години и аз имах ИР /гранични стойности/ но пих -метформин. Неприятно е тичането до тоалетната но бавно и полека тялото ти свиква с него.
За да се избавиш от всички болежки трябва да отслабнеш. Хранителен режим и движение е най-добрият вариант. Какво ще избереш е твое решение. Аз лично тренирам много с треньор във фитнеса. Така си позволявам са ям и разни забранени храни.

# 7
Велислава, това не е диета за сваляне на кг, а насоки за регулиране на хормоните.
Кг може да свалиш и с гладуване, моно диета, броене на калории и т.н.

# 8
Тя няма нужда от диета – прекалено млада е, за да си досъсипе здравето с диети.
Има нужда от коренна промяна в храненето и то за дълъг период от време. Трябва ѝ разумен режим, който не само да помогне, но и да не навреди. Все пак някой ден и майка ще иска да става...
Трябва ѝ просто мотивация, воля и някой, който да ѝ състави подходящ за нея режим на хранене и спорт.
Не че не може и сама, но иска много четене и има голям риск да се увлече по неподходящи за нея диети или „чудодейни“ хапчета, които могат да я съсипят окончателно.

# 9
А вие лично справихте ли се с тези стъпки и колко килограма свалихте? Питам всички дами,които са отговорили тук на запитването.
Аз свалих дотук 23 кг. и продължавам надолу. Но и се чувствам добре. С безвъглехидратен режим свалях, но не издържах дълго, защото се чувствах зле. Не успявах да задържа хормоните на щитовидната, също ми скочи холестерола, който преди това беше нормален.

Ям месо/риба, пълнозърнест хляб (2 филии на ден), плодове (такива с нисък гликемичен индекс, умерено, след хранене), кисело мляко, сирене, кашкавал, не много често, но са част от режима сладки картофи, кафяв ориз, боб, леща, зелен боб, пълнозърнести спагети. Ако ми дояде сладко - разни неща от щанда за диабетици или шоколадов мус, панакота, палачинки с бадемово брашно. На празници ям всичко. Алкохол не пия, само по повод. Той при мен се оказа много решаващ фактор. Дори в малки количества, ако е редовно ми пречи да вървя надолу. Не качвам, но и не свалям с него.
Физическата активност ми поддържа тонуса, но не ми влияе решаващо на отслабването.

# 10
  • София
Това е толкова дълга тема, че има да четеш, да четеш, и пак няма да си напълно наясно. Вече са писали преди мен. Изследвания на хормони, ЩЗ и АГ ехограф, ИР, липси на витамини, и се започва въртене из лабиринта. Вероятно ще ти открият ИР, кортизолът също оказва огромно влияние, движение му е майката, спокойствие, режим на хранене. Абе, млада си, да речем, че нещата ще станат по-бързо.
Зависи и от ендокринолозите- сега изписването на Оз@мпик, Майсимб@ и производните, е мода, но слушам, че при някои хора страничните ефекти са големи.
И хранителните добавки не са за подценяване, ама и там едно четене пада. За съжаление няма кой да даде точна формула. Ти трябва да я намериш за твоя организъм. Но с диети трудно става, по-скоро промяна на начина на живот и хранене.
Успех!
Скрит текст:
За кистата прочети за турта и бял равнец, и питай АГ-то.

# 11
  • София
Калориен дефицит е единствения начин за отслабване.
Ако знаете организмът ви колко калории гори дневно, трябва да приемате по-малко. Това е Simple Smile

Вариантите са много това да се случи:
Или яжте по-малко и запазете начина си на живот или се сцепвайте от тренировки и може да си позволите повече ( но умерено - не става с пастички и шоколади ) храна.

# 12
Мда, чудесен съвет... мъж обяснява на жена с хормонален проблем че стига да се "сцепва от тренировки" и да е редовно недохранена, всичко ще е наред, направо чудесна логика Grinning
Изобщо не е въпрос само на пастички и шоколади обаче.

# 13
  • София
Мда, чудесен съвет... мъж обяснява на жена с хормонален проблем че стига да се "сцепва от тренировки" и да е редовно недохранена, всичко ще е наред, направо чудесна логика Grinning
Изобщо не е въпрос само на пастички и шоколади обаче.

Без значение какъв е проблемът, искате да ми кажете, че няма значение колко папа.

# 14
Проблемът тук не е колко, а какво.
За определени заболявания някои храни са отрова, колкото и да са здравословни по принцип..., ама за здравите хора.
Отделен въпрос е как влияе недостигът на храна върху репродуктивните функции при жените...

Общи условия

Активация на акаунт