Какво прави хората атеисти? Празнуват ли атеистите Коледа и Великден?

• 28 447
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 15
В това число влиза ли да не се интересуваш от религия, празници, пости, поверия?

# 16
Религия/религиозност и вяра от друга страна не са едно и също.

# 17
Естествено, че знам какво е атеизъм и помня как го пропагандираха по комсомолските събрания.

Ясно е, че много неща са условни и едва ли някой вярва в беловласия старец, който седи в облаците и наблюдава дали си си изпил млякото и знае, ако си го изсипал в мивката. Едва ли и масовият човек на днешното време е в течение на всяка тънкост в религията - затова, който има интерес учи в Богословския факултет. За мен е трудно да проумея много неща от религията и да намеря смисъл в тях. Същевременно и не бих отрекла категорично религията, която я има откак свят светува.

Не мисля, че знаеш, защото атеист означава да не вярваш в божества, а не да не вярваш в нищо, което не виждаш Simple Smile
Казвам го като убеден атеист, който вярва в много неща, които не се виждат. Просто не в измислени богове;)

# 18
Аз се лутам между пълния атеизъм и агностицизма. Вярвам в някаква по-висша сила, но изобщо не си я представям по начина както го правят и описват официалните религии. Аз го наричам природа, Вселена, физични закони, енергия... Но то пък и самите ние сме част от всички тези неща, така че защо те да са по-висши? Изобщо има ли по-висши и по-нисши или всичко е/сме едно?
Празници като Коледа и Великден ги празнувам, защото са красиви, интересни, в тях има символика, древни традиции, история, култура, сплотяват хората, разпалват въображението, разнообразяват ежедневието и трапезата, децата се радват, проявяват творчество... мога още да изброявам.
Poni69, не съм съвсем съгласна с това, че трябва да приемаме сляпо всичко, което не можем да докажем и по някакъв начин лично да се уверим. По тази логика трябва да вярваме и в леприкони и във феята на зъбките и в Чупакабра, Баба Яга, защото това, че не сме ги виждали, не означава, че не съществуват? И изобщо във всяко нещо, което някой пропагандира? Това, че не вярвам в Торбалан например прави ли ме неинтелигентна? Защото той действително би могъл да съществува, никой не може да докаже обратното.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 22:29 от Мила Атова

# 19
Не вярвам в Бог. Той, естествено е мъж, как иначе. А жената нещо си там, създадено от ненужно ребро, за да му служи вярно... В храмовете има какви ли е ограничния за жените, в някои религии пък въобще не се гледа с добро око да влизат. Всичко си е измислено от хората и нищо досега не ме е накарало да повярвам в него.

Но празнувам де що има празник. Като дете и в Дядо Мраз не вярвах, но подаръци не връщах Bowtie

За мен всичко е случайност, нищо повече.

# 20
Latyka, бъркаш двата щата. Оставаш си вярващ щом вярваш с някакви божества, не е нужно да си християнин, мюсюлмани, будист и етц. Езичниците са тези, които не вярват в определена религия, ама това не ги прави атеисти.

Иначе, с две ръце за мнението на Черна страница.

# 21
  • София
Аз съм атеист. Не уважавам сляпата вяра. Предпочитам логиката, здравия разум, фактите...
Все по-рядко празнувам по задължение, все по-често празнувам, ако имам желание към момента. Това важи и за личните ми празници.

Последна редакция: сб, 28 сеп 2024, 23:25 от milenaka

# 22
Latyka, не знам как не разбираш, че вяра в божества и атеизъм са оскиморони. Няма значение 1 или 100 са божествата.

# 23
Latyka, не знам как не разбираш, че вяра в божества и атеизъм са оскиморони. Няма значение 1 или 100 са божествата.

Според мен и текста който извадих от Уикипедия са сраната на едно и също нещо и не са противоположности.

# 24
  • По света и у нас
Какви са тези странни теми, все едно някой пише статия и иска да му дадем всички гледни точки. Все едно Американец задава въпроси… нали в БГ е имало комунизъм 45 години, и това е създало атеизма в бг? Ти от Марс ли падаш?

# 25
Какви са тези странни теми, все едно някой пише статия и иска да му дадем всички гледни точки. Все едно Американец задава въпроси… нали в БГ е имало комунизъм 45 години, и това е създало атеизма в бг? Ти от Марс ли падаш?

Може да е имало комунизъм, но аз съм с впечатление, че повечето са вярващи, поне хората около мен повечето са вярващи. Искам да видя и други гледни точки.

# 26
  • По света и у нас
Аз въобще нямам такова усещане, никой българин не се моли преди лягане, не ходи на църква седмично дори и на задушници. Има много по религиозни народи - сърби, гърци, американци, турци. БГ- тата са минали покрай вярата. Той Ботев е писал навремето като атеист, така че ние сме си атеисти по наследство. Ето чети тук:

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 00:02 от PriMadonna

# 27
Като значение на думата атеист,  думата езичник е оксиморон, с тази разлика , че атеиста като значение се определя без бог, а не езичника... от там идва объркването.

Както е писал  Ботев и така поставен въпроса са страна на едно и също нещо.

Точно това, че като цяло народа ни не спазва разни  “християнски”догми и не практикува ходене на църква  и не са религиозни ни доближава до истинското до създателя на разума и ни благославя като нация...

Истинския Бог не е в религията, някои Го търсят на грешни места, а онези които му се покланят се покланят с дух и истина, защото Господ е Дух!
Звучи абсурдно за някои, но като започне човек да търси истината я намира.

# 28
  • По света и у нас
За атеиста Бога е разума - твоят, моят, колективният. Всеки го има и носи, всеки първо измисля и после осъществява мисълта си в материални неща, така сме създадени така създаваме и ние. За мен - аз отговарям за всичко около мен, което е по силите ми. За религиозния, той/тя трябва да е добър защото иначе ще иде в ада… ми аз не оперирам от страх, оперирам от разум и отговорност към себе си и към другите.

И - да, чествам си Коледа и Великден. Аз съм ортодоксална християнка - атеистка. Не вярвам, но имам принадлежност към тази традиция и ми харесва, паля си свещи като вляза в църква защото обичам църкви и икони и святи места, тамян, спиритуални работи. Интересни са ми религиите - те обясняват народопсихологии. Вярвам в святи работи, и Никола Тесла е бил свят човек, също като Иван Рилски. Не мога да изключа заслугите на единия за сметка на другия, а и не искам. Това не е математика, че да има теорема по този въпрос която да доказва, че няма разни по спиритуални неща или разни невидими сили.

# 29
  • София
Ето че и ти го каза - Коледа и Великден, а не Рождество и Възкресение.
Аз съм много интересно положение - вярвам в някакви висши сили, но не и в ... каквото там представлява християнския бог.
В същото време митовете за Рождеството и Възкресението са ми много интересни и мили. Мисля, че всеки човек преживява някакво Възкресение някога в живота си.

Последна редакция: нд, 29 сеп 2024, 08:44 от Rockstar

Общи условия

Активация на акаунт