Какво прави хората атеисти? Празнуват ли атеистите Коледа и Великден?

• 28 548
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 1 290
Плашенето с наказания може да има ефект само върху вярващите. Върху мен действа толкова, колкото заплахата, че ако не слушам, дядо Коледа няма да ми донесе подарък.

Но звучи дръзко и глупаво човек толкова сигурен да се бие в гърдите, че Бог нямало. Вярва само на това, което вижда, жалко.
Ти как мислиш, дали ако Зевс ти се ядоса може да те тресне с някоя мълния?

# 1 291
Аз не мога да разбера защо са тези яростни спорове. Не живеем в Средновековието, в днешно време всеки може да избере в какво да вярва и да не вярва. Освен това, за мен вярата е нещо много лично и интимно и не е нужно да се обяснява и пояснява на всеки срещнат. Който има интерес ще я открие. Който иска да не е обвързан с религия има пълната възможност за това. Защо трябва да се караме дали има или няма Бог, след като нищо не можем да докажем черно на бяло. В даден момент всички ще го разберем.

# 1 292
  • Пловдив
Моят Бог не се казва Зевс, но ако е решил да ме тресне мълния, е възможно.
Плашенето с наказания може да има ефект само върху вярващите. Върху мен действа толкова, колкото заплахата, че ако не слушам, дядо Коледа няма да ми донесе подарък.

Но звучи дръзко и глупаво човек толкова сигурен да се бие в гърдите, че Бог нямало. Вярва само на това, което вижда, жалко.
Ти как мислиш, дали ако Зевс ти се ядоса може да те тресне с някоя мълния?

# 1 293
  • София
Аз да ви кажа, твърдо си вярвам, че има Бог. Обаче определено не е някой от ония там трима ли са, четирима, петима.... Аз си я наричам Вселената. Имам си някакви моя логика и разни малки чудеса, които ме карат да вярвам, че има нещо, което ръси малко повече вяра, надежда и любов, отколкото лоши случки на тоя свят.

# 1 294
Като чета тая тема и констатирам колко безкрайно ни липсват часове по вероучение. Най-малкото, за да не бъркаме вярата в бог с "има някаква сила".
Не е страшно да си атеист, страшно е да си неориентиран суевярващ (суеверие - „празноверие”, т.е. празна, безмислена, безполезна вяра)

# 1 295
А защо вярата трябва да е непременно християнска или мюсюлманска? Не може ли човек да е езичник, суеверен, атеист, агностик?

# 1 296
  • Пловдив
Това е първата стъпка. Разбрали са, че има някаква сила, но не са мислили, не са се я опознали. Все пак са на прав път и не би трябвало да е по-страшно от атеизма, или отричането.
Всяка религия си твърди, че Бог е точно такъв, какъвто тя казва, и тук не съм съгласна с тесногръдието и налагането, по-точно с тясното тълкуване от водещите в съответната религия. Аз принадлежа към християнската религия, но тълкувателите й се оправдават със Словото да отрекат учението на Дънов, например. Моето мнение е, че ако един духовен водач наставлява хората да търсят Бога, да следват доброто, основните постулати човек да живее в мир със себе си и с другите, то тази информация е била именно свише от Бог.
Като чета тая тема и констатирам колко безкрайно ни липсват часове по вероучение. Най-малкото, за да не бъркаме вярата в бог с "има някаква сила".

# 1 297
Това е първата стъпка. Разбрали са, че има някаква сила, но не са мислили, не са се я опознали. Все пак са на прав път и не би трябвало да е по-страшно от атеизма, или отричането.
Всяка религия си твърди, че Бог е точно такъв, какъвто тя казва, и тук не съм съгласна с тесногръдието и налагането, по-точно с тясното тълкуване от водещите в съответната религия. Аз принадлежа към християнската религия, но тълкувателите й се оправдават със Словото да отрекат учението на Дънов, например. Моето мнение е, че
Без да съм особено запозната, но това не е ли учението на богомилите?
Аз определям себе си като атеист, интересни са ми езическите религии, не съм кръщавана и нямам такива намерения.

# 1 298
Не е страшно да си атеист, страшно е да си неориентиран суевярващ (суеверие - „празноверие”, т.е. празна, безмислена, безполезна вяра)

За протокола, аз съм от атеистите. Ама може ли по-леко с определенията коя вяра е безполезна. Повече от половинта свят мисли вашата за безполезна, ама вие си вярвате, нали.

Изглежда като да трябва да се наблегне на часовете по история.

# 1 299
Точно тази тесногръда, ограничена и егоцентрична доктрина на фанатично вярващите само в техния вариант, в тяхната интерпретация и строго в тяхната църква, не се връзва никак със обясненията за Бог, при това те са агресивни, опитващи се да налагат тези си виждания и обвиняващи другите че не са в правата вяра, като така отблъскват много хора , да не говорим за разрушителните въздействия през вековете.

# 1 300
  • София
За протокола, по принцип съм кръстена католичка, минала катехизис.
Свободната ми воля ми дава право да отхвърля всичко научено и да си приемам божественото както ми харесва. Каква е моята вяра, си определям само аз.

# 1 301
Моят Бог не се казва Зевс, но ако е решил да ме тресне мълния, е възможно.
Не те питах как се казва твоят бог, а те питах конкретно ако Зевс реши дали може да те тресне? Защо на конкретен въпрос ми отговаряш с нещо за което не съм те питал?

# 1 302
  • Пловдив

Не те питах как се казва твоят бог, а те питах конкретно ако Зевс реши дали може да те тресне? Защо на конкретен въпрос ми отговаряш с нещо за което не съм те питал?
[/quote]

Да, принципно някой, който се казва Зевс, има правото да ме тресне, ако има власт над мене, стига да може. И аз бих била потърпевша на нещастния случай. Удовлетворен ли си от отговора?

# 1 303
Удовлетворен съм донякъде. Сега остава да уточним дали Зевс има или няма власт над теб?

# 1 304
Въпрос на семантика. Аз наричам вяра всяко систематизирано учение , поставящо бог в основата. Без значение християнство, ислям, будизъм. Няма правилно или неправилно, стига да се следват основните постулати.
"Има там нещо", "Вселената", "Космоса", "Извънземния разум", учението на Дънов за "Божия закон" - без Бога и църквата и всякакви други подобни   - не са вяра (за мен), а някаква форма на лични убеждения и идеи за света.
Времената са такива сега, че всеки е сам на себе си бог, цар и господар. Индивидуализма и абсолютната свобода без принципи и правила са издигнати в култ. Така да е, но оглеждайки се около себе си не виждам тази свобода да е донесла нещо по-добро на човеците от това, което им носеха религиите. (На много места по света все още хората са религиозни в класическия смисъл, разбира се)

Общи условия

Активация на акаунт