Какво прави хората атеисти? Празнуват ли атеистите Коледа и Великден?

• 28 470
  • 1 445
  •   1
Отговори
# 1 410
Прочетете книгата "Великият дизайнер", математически се доказва, че зад сътворението на вселената стои интелект.

Теорията за Големия взрив е много по-голяма фантасмагория в сравнения със Сътворението на света от Бог.
А защо учените от ЦЕРН казват,че търсят "божията искра"?
Само дето за Големия взрив има доказателства, които могат да бъдат видяни, измерени, изследвани, проверени. А за "Бог създаде света" освен една гола вяра няма друго.

А в ЦЕРН търсят хигс бозона, божествената частица си е журналистическа измислица.

A този интелект кой го е сътворил?

И ако е самовъзникнал, то е нормално и вселента да е самовъзникнала и всичко в нея.

# 1 411
vl, какъв въпрос?! Ще отговорят - не е добър денят пък, защото аз така съм решил.

# 1 412
Поздравът на Великден е специфичен и отразява вярата на християните, ме техния бог е умрял и възкръснал. Тези, които не са кръщавани формално не са приели християнството и не са християни. Защо да е невъзпитано да не използват християнски поздрав? Честит Великден или Весел празник е неутрално и все пак уважително. В детските ми години родителите ми и те се опитваха да ме накарат да използвам християнския поздрав, защото "така е прието", ама на мен езикът ми не се обръща да го изрека, вътрешна съпротива. Като голяма е както ми дойде - понякога го казвам по инерция, не влагам нищо, за мен не означава нищо. Ако да не използваш този поздрав е невъзпитано, то да го използваш, без да влагаш смисъл, щото така се прави е лицемерно. За разлика от него "Добър ден" е пожелателен поздрав. И все пак, има случаи, когато е неподходящо за кажем "Добър ден" на човека срещу нас. Как да кажеш "Добър ден", ако човекът е загубил близък, работата си или е получил лоша новина?

# 1 413
Това са хора, които беснеят против всичко, което не им допада. Никаква толерантност, никаква умереност.......Ако денят им е твърде лош и ги поздравят с "Добър ден!" как ще отговорят???
Интересно е как желанието някой да не бъде натискан с религиозен поздрав се тълкува като "беснеене", но желанието да му бъде натрапен същият поздрав — като "нормално възпитание". Това е доста избирателна дефиниция на толерантност.

# 1 414
Ако човек е загубил близък, работата си или е получил лоша новина, предлагам да го поздравяме с "Ах, колко лош ден". После може да добавим и "винаги така ще е лош денят."

# 1 415
Това са хора, които беснеят против всичко, което не им допада. Никаква толерантност, никаква умереност.......Ако денят им е твърде лош и ги поздравят с "Добър ден!" как ще отговорят???
Интересно е как желанието някой да не бъде натискан с религиозен поздрав се тълкува като "беснеене", но желанието да му бъде натрапен същият поздрав — като "нормално възпитание". Това е доста избирателна дефиниция на толерантност.

Нищо интересно няма. Берем плодовете на комунистическото възпитание и останалите народи ни се чудят.......Сега е в ход неомарксизмът. Какво ще ни донесе той?
Зададох въпрос за "Добър ден!"
Когато някой е загубил близък, пак възпитанието ни диктува какво да му кажем. Въпросът е доколко е налично?

# 1 416
"Моите съболезнования" е по-удачно в първия случай. "Здравей" или "Здравей. Как си?" - в другия.

# 1 417
Нищо интересно няма. Берем плодовете на комунистическото възпитание и останалите народи ни се чудят.......Сега е в ход неомарксизмът. Какво ще ни донесе той?
Когато някой е загубил близък, пак възпитанието ни диктува какво да му кажем. Въпроса е доколко е налично?
В "Добър ден" няма нищо специално и няма изискване как да отговориш.

# 1 418
Губила съм близки и пак поздравът е бил "Добър ден". Във всеки случай няма да се почувствам добре, ако ме поздравяват със съболезнования

# 1 419
Когато някой е загубил близък, пак възпитанието ни диктува какво да му кажем. Въпроса е доколко е налично?
В "Добър ден" няма нищо специално и няма изискване как да отговориш.

О, напротив, има! Липсата на отговор пак е отсъствие на елементарно възпитание!

# 1 420
А, добър ден било различно от здравей. Добре....

# 1 421
"моите съболезнования" са казва или нещо в този смисъл
вие все едно от гората са ви хванали
и "честита Баба Марта" казвам, въпреки че не вярвам в никаква Баба Марта. (персонажът всъщност е бога на войната Марс)

# 1 422
В конкретния смисъл отговарям на това какво се казва, ако денят ти не е добър. Ами "Добър ден" се казва, не всеки, който те срещне и поздрави знае какво ти е на главата. И този, който знае, какво да ти каже? Това е поздравът у нас.

# 1 423
vl, като те чета, няма как да не се сетя за класната ми от първи до трети клас, приличате си повече, отколкото сигурно ти се иска. Ще ти разкажа.
Малко преди първия учебен ден си играех навън, когато нашите ме повикаха — дошла била класната да се запознае с мен. Усмивки, ръкостискане и изведнъж ме пита: „Кажи синоними на родина.“ Аз дори не знаех какво значи синоним, та я гледах като теле. Тя се обърна към родителите ми и изсъска: „Това дете е с лошо патриотично възпитание.“
После три години ме възпитаваше патриотично, което значеше любов към партията и Съветския съюз. Постигна обратния ефект.
И сега като чета как някой трябва да бъде укорен, задето не поздравява по "правилния" начин, пак усещам същата фанатична нотка — друг идеал, същият натиск. Когато възпитанието се използва, за да се налагат идеологии, то престава да възпитава и започва да дресира, било с червено знаме, било с религиозна символика.

# 1 424
vl, като те чета, няма как да не се сетя за класната ми от първи до трети клас, приличате си повече, отколкото сигурно ти се иска. Ще ти разкажа.
Малко преди първия учебен ден си играех навън, когато нашите ме повикаха — дошла била класната да се запознае с мен. Усмивки, ръкостискане и изведнъж ме пита: „Кажи синоними на родина.“ Аз дори не знаех какво значи синоним, та я гледах като теле. Тя се обърна към родителите ми и изсъска: „Това дете е с лошо патриотично възпитание.“
После три години ме възпитаваше патриотично, което значеше любов към партията и Съветския съюз. Постигна обратния ефект.
И сега като чета как някой трябва да бъде укорен, задето не поздравява по "правилния" начин, пак усещам същата фанатична нотка — друг идеал, същият натиск. Когато възпитанието се използва, за да се налагат идеологии, то престава да възпитава и започва да дресира, било с червено знаме, било с религиозна символика.

Написаното от теб за пореден път показва, че нищо не си разбрал! Кой тук натрапва идеология и патриотизъм?! Или непременна религиозност?! Класната ти е по-недодялана даже от моята и не виждам да си приличаме по нещо. Такива бяха.......Събрани от селата, слабообразовани, обаче верни до крайност на майката партия и на СССР! А знаещите и образовани учители са ги изпратили по селата след 9.09.1944г.
Явно, че при теб марксистко-ленинското възпитание е на високо ниво. Приличаш си с моята учителка по география. Слабообразована, но с високо самочувствие и отхвърляща всякакви религиозни поздрави!
Преди няколко години я попитах дали сме учили по география, че Канада, Австралия и Нова Зеландия са към Нейно Величество Елизабет Втора. Тя ме застреля с отговора "Ама как така?" Дори сега не знае......Отговорих и "Така е Гицке, провери."
Аз пък се чудя дали някои от нашите мюсюлмани не са се научили да казват "Христос възкресе!"? Това е уважение към празника и към другите. Не зная дали те имат някакви специални поздрави за байрям и дали някои християни не са ги научили.
Неслучайно дадох примера с моята приятелка еврейка. И с момчетата от кръжока по астрономия не сме дискутирали кой в какво вярва, а много по важни неща, свързани с астрономията.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 13:56 от vl

Общи условия

Активация на акаунт