За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 25 131
  • 760
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте кулинари,
Пропуснах предната тема, но в тази се включвам с въпроси:
1) какво да приготвя с 200 гр (половин пакет) бишкоти, освен тирамису?
2) за какво да използвам половин консерва дулсе де лече (ако е живо още)?
3) искат ми се някакви вкусни бисквити или сладки, ама по-лесни и бързи, и с малко продукти. Имам брашно, захар, масло, яйца. Каквото трябва още ще купя.

# 46
  • Русе
Скрит текст:
Здравейте кулинари,
1) какво да приготвя с 200 гр (половин пакет) бишкоти, освен тирамису?
2) за какво да използвам половин консерва дулсе де лече (ако е живо още)?
3) искат ми се някакви вкусни бисквити или сладки, ама по-лесни и бързи, и с малко продукти. Имам брашно, захар, масло, яйца. Каквото трябва още ще купя.

Можеш да вложиш бишкотите и кондензираното мляко в тази рецепта.
https://ipeychev9.blogspot.com/2023/03/blog-post_31.html

Лесни бисквити с наличните ти продукти.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/12/blog-post_8.html

# 47
  • София
Здравейте кулинари,

Коледни сладки със стафиди

Виенски ванилени сладки

Сладки с моркови

# 48
Защо стават като плескун моите кексове? 😦😦😦
Спазвам рецептите, сея брашното, фурната нормално работи... Внимавам да не бъркам много сместа за да останат балончетата. И винаги се получава някаква степен.. Плескун.
Благодаря предварително за отговорите.

# 49
Според мен (ако с всички кексове се получава, а не само с една рецепта) точно фурната не работи нормално - ако е с механичен термостат, вероятно температурата е по-висока от зададената или нещо друго има. Каква е фурната и как печеш? 

# 50
  • София
Спазвам рецептите, сея брашното, фурната нормално работи... Внимавам да не бъркам много сместа за да останат балончетата. И винаги се получава някаква степен.. Плескун.

Сместа за кекс трябва да е разбита перфектно!
Ако искаш да сме ти полезни, не е лошо да дадеш някоя от рецептите по които работиш. Може би така ще успеем да ти помогнем.

# 51
  • Sofia
И за формата си сподели...  кексова ли е? И рецептата дай...  Брашното какво е? Бакпулверът?
Сместа не трябва да е с балончета, не се бърка дълго, за да не се равива глутена, който би направил гумено печивото. и може да се остави да почине 15мин. и тогава да се пече, точно за да се отпусне глутенът.

# 52
  • In transit
Ваня, права си за сместа, но не винаги е задължително условие за да се получи добър кекс, защото съдържа бакпулвер, което е механичен набухвател, не като при пандишпана сместа да разчита само и единствено на добре разбитите яйца за да се получи лек и въздушен пандишпан.

От видното на снимката, за мен също проблемът е във фурната, много е силна, кексът се е препекъл доста отгоре и отдолу, съответно не е успял да се надигне. Но все пак е хубаво да видим рецептата, наистина.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 21:05 от Mikkey

# 53
В т.нар. "американски сладкиш" всичко просто се смесва, дори яйцата не се разбиват със захарта и се получава екстра. Вероятно пече на високи градуси и хваща бързо кора отгоре и отдолу.

# 54
  • Русе
Придържам се към мнението на Mikkey. Според мен кексът е печен на силна фурна. Отвън препечен, вътре стои недопечен /леко клисав/ и не е успял да бухне. Но, все пак е хубаво да се види рецептата и действията по изпичането му.

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 21:48 от peych

# 55
  • София
Сплескан кейк е, защото са много високи градусите1  кейковете никога не ги пека на 180 градуса, но пък винаги ползвам вентилатор, въпрос на навик ми е станало, а и си зная фурната,  но не  е проблем да се пече без вентилатор, повечето  домакини така пекат. Вкарвам  формата на 160 - 165 градуса и го чакам да се изпече до суха клечка или както ми е зададено времето  в рецептата, но винаги се съобразявам с моето си виждане за готово печиво.

# 56
Благодаря ви за мненията!
Фурната е настроена на 180 градуса, без вентилатор. Но е възможно да е прекалено гореща и да не е точен термостата.
Срам ме е до известна степен, че един кекс не мога да опека правилно при наличие на всички съвременни удобства, а баба ми всичко правеше на ръка и ги печеше в печка на дърва.
Приятелка обеща, че ще дойде да проследи процеса и ще стане ясно какво не правя както трябва.
Рецептата е тази
https://recepti.gotvach.bg/r-175652-%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%85%D1 … 0%BE?l=1,3,4#prep

# 57
  • Русе
Аз също изпичам кексовете на 180 градуса предварително загрята фурна, без вентилатор  .
Но, разбивам яйцата със захарта до пухкава смес, която трябва най-малко да удвои обема си.
Слагам на средно ниво във фурната да се пече. Първо само на долен реотан около 15-18 минути докато се надигне. После включвам и горния. До 25 минута не отварям вратата на фурната да не спадне тестото. След това покривам със ал. фолио докато се изпече. След 30-35 мин. започвам да проверявам с дървена клечка за готовност.
Кексовата ми форма е с диаметър на дъното 22 см.

# 58
  • София
За всяка рецепта за кекс размерът на формата е различен, според количеството на продуктите.
Начина на печене също всеки си го нагласява според неговата си фурна. Аз например моите кексове в повечето случаи ги пека на 180 градуса, само на долен реотан през цялото време и само последните 5-10 мин. включвам и горния, за да хване коричка кексът.

# 59
  • In transit
Винаги пека кексове на 180С, горен и долен реотан, и се изпичат идеално. Но това си е на моята фурна.
По дадената рецепта, изглежда нормална кексова рецепта. Доста захар има за моя вкус, но това е друга тема.

Amareto, бих ти препоръчала, ако ще правиш пак нея, да не слагаш шоколад първия път, само тестото да изпечеш, да намалиш градусите на твоята фурна, примерно на 160-165С без вентилатор и да го печеш по-дълго време, около 40-45минути.
Обърни внимание какъв бакпулвер ползваш, не всеки е хубав. Вземи си на д-р Йоткер, примерно или бакпулера от ДМ, той е много хубав. Брашното трябва да е тип 500, т.е обикновено. Може  вместо 240г брашно, да сложиш 180г брашно и 60г нишесте (царевично или картофено), ще намалят глутена в тестото и ще направят кекса по-пухкав, като консистенция.
След като разбиеш яйцата добре със захарта, добавяш олиото, киселото мляко и накрая пресятото брашно с бакпулвера и нишестето(ако слагаш). Тях само леко ги разбираш на най-ниска скорост с миксера, колкото да се смесят с течната част и да не станат бучки или разбъркваш на ръка със силиконова шпатула или метална бъркалка.

Общи условия

Активация на акаунт