За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 25 102
  • 760
  •   1
Отговори
# 60
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Благодаря ви за мненията!
Фурната е настроена на 180 градуса, без вентилатор. Но е възможно да е прекалено гореща и да не е точен термостата.
Срам ме е до известна степен, че един кекс не мога да опека правилно при наличие на всички съвременни удобства, а баба ми всичко правеше на ръка и ги печеше в печка на дърва.
Приятелка обеща, че ще дойде да проследи процеса и ще стане ясно какво не правя както трябва.
Рецептата е тази
https://recepti.gotvach.bg/r-175652-%D0%9D%D0%B0%D0%B9-%D1%85%D1 … 0%BE?l=1,3,4#prep
Рецептата е почти с наполовина  грамаж от моята, та формата  е важно да не е голяма. 
И фурната да се познава.   Аз пека на 2 от 5 степени (отдолу нагоре се броят) на 180градуса за около 40 мин. на "горен и долен реотан".  Слагам и го забравям за това време.
И няма нищо срамно, никой не се е родил  знаещ/научен. 

# 61
  • Мнения: 10 844
Ще ми развалите диетата Simple Smile Шегичка. Няма страшно. И на мен никога не ми се е получавал хубав кекс като тези на снимките ви. И аз все си мисля , че един обикн. кекс все ще се поучи някак ... но не става. Сега гледам какви съвети се дават.

# 62
  • Мнения: 963
Здравейте, иска ми се да направя зеленчукови крокети със сирене , но ако ги панирам днес, на другия ден дали ще са вкусни за хапване? Вашето мнение?

# 63
  • Мнения: 7 431
По принцип панираните храни рядко са хубави на следващ ден, защото се овлажнява панировката и губи хрупкавостта си (т.е. основното, заради което панираме) и даже може да се отлепи, но може да ги оформиш и оставиш в хладилника, а непосредствено преди сервиране да ги панираш. Някои по-сухи продукти и на следващ ден са прилични, но по-сочните не са особено подходящи.

# 64
  • Мнения: 522
Благодаря на всички експерти по кексовете 🍞🥮!
Аз правя малка порция 1/2 от количествата на рецептата и ги меря с везна, мисля че не идва от там проблема, ами от моята липса на умения за печене.
Формата ми е керамична от икеа, тип като за бананов хляб.
Нямам форма за кекс, защото рядко пека сладки неща, но имам тенджера тип НЛО от време оно, в която хляб много хубаво се получава, тя има допълнителна формичка за кекс. Ще направя опит и с нея.
Всъщност това е съвсем друга тема, но нлото ми е много полезно 😁

# 65
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Благодаря на всички експерти по кексовете 🍞🥮!
Аз правя малка порция 1/2 от количествата на рецептата и ги меря с везна, мисля че не идва от там проблема, ами от моята липса на умения за печене.
Формата ми е керамична от икеа, тип като за бананов хляб.
Нямам форма за кекс, защото рядко пека сладки неща, но имам тенджера тип НЛО от време оно, в която хляб много хубаво се получава, тя има допълнителна формичка за кекс. Ще направя опит и с нея.
Всъщност това е съвсем друга тема, но нлото ми е много полезно 😁
Скрит текст:
Кексовите кръгли форми са тесни долу, та и по малка доза ще се получи, няма да се разлива настрани сместа и да е ниско печивото.  Та в случая не е въпрос в точните мерки, а че общото количество е малко, а пък и ако  наполовина си го намалила....

# 66
  • Мнения: 24 606
Ако е малко количество сместа, аз бих предложила друга замяна на формата която да се пробва - не с тази електрическата, която си е за големичък кекс, а с форми за мъфини направо. Но и в тези прявоъгълните си става добре яко е подходящ размер за количеството, особено ако се пече първо само отдолу както писаха и други.
И докато сме на вълна мъфини, да напомня че кексови смеси се бъркат минимално след като се сложи брашното, това също е важно за бухването. Преди брашното го бъркай и бий колкото си искаш това нещо, но с брашното вече не че може да почнеш да развиваш глутена.

# 67
  • Мнения: 1 276
Здравейте, търся рецепта за нисковъглехидратен десерт с котич

# 68
  • Мнения: 8 425
amareto, според мен проблемът е, че намаляваш дозата по рецептата, а формата ти идва голяма.
Защо не пробваш да направиш цялата доза? Мисля, че тогава ще имаш хубав кекс.
В електрическата тенджера ще трябва да направиш двойна доза по тази рецепта.

# 69
  • In transit
  • Мнения: 14 206
Здравейте, търся рецепта за нисковъглехидратен десерт с котич

Тези котидж палачинки могат да минат за нисковъглехидратни, ако замениш брашното със смлени овесени ядки.

# 70
  • Благоевград
  • Мнения: 3 637
Винаги за кекс ползвам само брашно за кекс на Софимел.
Рецептата на майка ми е много простичка, с малко продукти и винаги се получава.
6 големи яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно за кекс
1/3 ч.ч. вода
ванилия
Портокалова или лимонова кора за аромат
Какао по избор
Яйцата се разбиват с миксер на висока степен до получаване на мехурчета и постепенно се добавя захарта до побеляване и удвояване на обема.
След това се слага постепенно брашното, ванилията и другите аромати, накрая олиото и водата.
В намазнена с олио форма се слага сместа. По желание малка част се смесва с какао и се добавя за украса към по-голямата част от тестото.
Пече се на студена фурна, средно ниво, горен и долен реотан на по-ниска температура. Аз пека на 160 градуса и така бухва равномерно и не се напуква отгоре. Това го чух от един готвач по 24 Kitchen и от тогава нямам напукан кекс. Той даже препоръчва да се пече на 150 градуса.

# 71
  • на последния етаж
  • Мнения: 9 898
Мъжът ми е купил една тарелка бланширани скариди от Лидл. Искам да направя ризото, но не знам как с тези скариди - варят ли се, задушават ли се?

# 72
  • Мнения: 9 455
Те са сварени. Почистваш, правиш си ризотото и ги слагаш към края за 2 мин.

# 73
  • Варна
  • Мнения: 2 144
  Може да ги добавиш към края, щом са бланширани, или да ги запържиш в масло и да ги сложиш отгоре.

# 74
  • При децата ми
  • Мнения: 7 303
Момичета, дайте моля рецепти за свинско месо с грах и телешко с грах?
Досега не съм готвила грах. Грахът е от буркан, ако това е от значение.

Общи условия

Активация на акаунт