НПМГ - Тема 10

• 66 729
  • 752
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Лично аз записах моят син лятото, тогава беше само от октомври до януари курсът. Сега чувам от приятел, че от тази година са пуснали още един курс, но дали това е същия или са разтеглили лекциите, не знам.
Колкото по-рано, толкова по-добре.

# 511
  • София
Здавейте,
понеже детето иска в 7 клас /другата година/ да кандидатства с география в НПМГ, може ли да ме посъветвате кога да го запиша за курсовете в НПМГ.
Чета, че бързо се изчерпват местата, знаете ли от кога мога да заявя желание и да запазя място?
Благодаря!
Нека детето да се яви на Оли География, интересът към нея не е голям, така че там конкуренцията е малка. Ако това е интереса на детето, ще се справи.
Регалия имат страхотни сборници, потърсете в книжарницата в безистена на Славейков и стари сборници + https://geograf.bg/bg. До колкото видях има и сборник от състезанието на НПМГ.
Детето ни #2 обожава предмета и към днешна дата, но въпреки това не избра да го учи на два пъти - първият в НПМГ (имаше бал за паралелката по-висок от максималния на 1во класиране), вторият път и като профил.

За мен няма смисъл от курс, за който и да е от предметите - имам опит и с 4те, покрай дете си деца.  И двете се справиха с училищна подготовка, интерес към съответните науки и малко помощ от моя стана - събирах им материали/сборници, обсъждахме въпроси, общо взето в 7клас материалът за  4те науки не са космически (професионално не се занимавам с никоя от тях), само по Биология обемът е космически (Оли Био беше 10-12 стр. с въпроси от растения през едноклетъчни до животни)
Общо взето детето трябва много да харесва предмета, с който ще кандидатства, защото може после да "прегори", а смяна няма.
Като родител "минал" през ранно профилиране (дете #1, профил Био+Х), твърдя, че е тежко, а детето може да загуби интерес и да не продължи в посоката избрана в 8 клас (около 1/3 от класа), но ако го запази е 100% успеваемостта. Е, не всичко не цветя и рози през 5те години, от 8клас се налагаше курс по нещо, но детето не съжалява, а аз почвам да забравям горчивината.

# 512
Здавейте,
понеже детето иска в 7 клас /другата година/ да кандидатства с география в НПМГ, може ли да ме посъветвате кога да го запиша за курсовете в НПМГ.
Чета, че бързо се изчерпват местата, знаете ли от кога мога да заявя желание и да запазя място?
Благодаря!
Нека детето да се яви на Оли География, интересът към нея не е голям, така че там конкуренцията е малка. Ако това е интереса на детето, ще се справи.
Регалия имат страхотни сборници, потърсете в книжарницата в безистена на Славейков и стари сборници + https://geograf.bg/bg. До колкото видях има и сборник от състезанието на НПМГ.
Детето ни #2 обожава предмета и към днешна дата, но въпреки това не избра да го учи на два пъти - първият в НПМГ (имаше бал за паралелката по-висок от максималния на 1во класиране), вторият път и като профил.

За мен няма смисъл от курс, за който и да е от предметите - имам опит и с 4те, покрай дете си деца.  И двете се справиха с училищна подготовка, интерес към съответните науки и малко помощ от моя стана - събирах им материали/сборници, обсъждахме въпроси, общо взето в 7клас материалът за  4те науки не са космически (професионално не се занимавам с никоя от тях), само по Биология обемът е космически (Оли Био беше 10-12 стр. с въпроси от растения през едноклетъчни до животни)
Общо взето детето трябва много да харесва предмета, с който ще кандидатства, защото може после да "прегори", а смяна няма.
Като родител "минал" през ранно профилиране (дете #1, профил Био+Х), твърдя, че е тежко, а детето може да загуби интерес и да не продължи в посоката избрана в 8 клас (около 1/3 от класа), но ако го запази е 100% успеваемостта. Е, не всичко не цветя и рози през 5те години, от 8клас се налагаше курс по нещо, но детето не съжалява, а аз почвам да забравям горчивината.

Няма нужда от курс по география, само олимпиада е ок. По скоро да наблегне на математиката покрай НВО - паралелката е профилирана с математика и география от тази година.

# 513
  • София
От опита на дъщеря ми - миналата година олимпиадата по география беше по-лесна от състезанието на НПМГ, докато при биология и химия беше обратното. Тя постигна високи точки и на трите без курсове, но в крайна сметка избра друго училище. Но имаше страхотни преподаватели по биология и химия. Ако учителят ви в училище е добър, може да се мине и без курс, само си вземете книжките с тестовете за състезанията на НПМГ.

# 514
  • София
Колкото по-рано, толкова по-добре.
И аз съм на това мнение.
Всички изказвания от рода на "може и без курс" са относителни. Моето нямаше нужда и не е ходило на курс по математика, но на курс по БЕЛ ходи две години и пак резултатът му по БЕЛ беше по-нисък. На курсовете в НПМГ ходи, защото в неговото училище не учеха химия и физика (на нужното ниво), а и защото курсовете в НПМГ му бяха интересни. Другото дете ходи на курс по биология, пак защото му беше интересно. А и тези курсове се оказаха много добра основа за обучението след това.
Зная, че курсовете не са без пари, но са интересни и полезни. Може и шестокласник да ги посещава и ще има много добра основа за седми клас.

# 515
  • София
Вампирче, говорим за деца, които имат интерес, а олимпиадата ще е тест за това до колко той и възможностите отговарят на нивото, което се изисква.

От опит, нужно е да се проучи какво обхваща съответния кръг (независимо за коя олимпиада). Не всички училища организират олимпиади и за съжаление деца не успяват да се явяват, заради учителска незаинтересованост. Защо да си дават труд за 1-2 деца и дори не ги насочват към други училища или пък не дават пълната информация какъв е обхвата от материала Angry
Може да има изоставяне с материала поради лошо стечение на обстоятелствата - често отсъстващ учител или защото предметът се изучава 1вия срок 1 уч. час.
Най-лошото е комбинация от двете, но нещата са постижими и със самостоятелни занимания и правилно планиране.

В никакъв случай училищната подготовка за голямото ми дете в 7клас, възпитаникът на НПМГ, не е била топ ниво или целенасочена подготовката за олимпиада.
При малкото ми дете Географията бе/е увлечение (гореше/гори за нея) и нещата се случиха естествено, без целенасочена училищна подготовка, а дори да е имало нещо е било по-скоро напътствия (и възможности за изява, че и пред публика)
Училищна подготовка, която да отговори на Състезанието на НПМГ/Оли бе по Физика, сборникът на Максимов бе част от всеки урок, което доведе до това около 30% от паралелката да са й съученици (от няколко класа). В гимназията си поръча да й взема сборник по Физика, навик.
Реално при голямото схемата за подготовка бе подобна, но домашна, т.е. сборниците бяха "определени" от мама, приключила с Химията и Биологията в 8 клас, каквото  намери в книжарница за втора употреба учебни помагала.

# 516
  • София
Здравейте, дали тези дни в НПМГ се учи нормално или са онлайн? Питам във връзка с аварията на Топлофикация.  Детето има курс днес в сградата,  не са ни предупредили за промяна от Междучасие,  но то се и очакваше да го пуснат днес. Обаче за Лозенец удължиха до утре.

# 517
  • София
Здравейте, дали тези дни в НПМГ се учи нормално или са онлайн? Питам във връзка с аварията на Топлофикация.  Детето има курс днес в сградата,  не са ни предупредили за промяна от Междучасие,  но то се и очакваше да го пуснат днес. Обаче за Лозенец удължиха до утре.
Утре ще учат онлайн.

# 518
  • Mars Hotel
На мен малко ми се губи логиката утре да се учи онлайн, а в 9:30 да има присъствена репетиция за патронния празник с 50-60 деца в същата сграда.

# 519
  • София
На мен малко ми се губи логиката утре да се учи онлайн, а в 9:30 да има присъствена репетиция за патронния празник с 50-60 деца в същата сграда.
За репетицията може да успеят да стоплят едно помещение, дори да е голямо, но цялото училище няма как.

# 520
  • София
Благодаря,  Mrs. Jan.
Явно имат възможност да отопляват малко стаи. Курсът се проведе и не е било студено. Дано и с репетицията всичко е наред! А дано от утре имаме и парно вече, че връщането към онлайн не им се отразява добре на децата.

# 521
"Има ги в книжарниците, но изданията са без последните две години"
"Не е изчерпано навсякъде. Има ги в една книжарничка.

Здравейте,
от месец търся книжката с тестовете по химия, но уви - в нито една книжарница не мога да я открия, същото и онлайн. Спряна е от тираж, а и предполагам че задачите последните години са една идея по-различни.
Не успяхме да запишем дъщеря ми на курса към НПМГ (семейни причини: ходи само на този по биология) и се чудя от къде да видя или взема някакви примерни задачи, въррху които да я подготвям в къщи.
Моля ако някой е ходил предишни години на курса или знае от къде да закупя сборника със задачите по химия, да ми пише - 1-2 задачи за ориентир ще са дори достатъчни. Благодаря ви много!

# 522
От 2018 насам са по един и същи учебен план и задачите са същите... Преди нямаше книжка, децата се готвеха само по олимпиадите Hands V
И аз търся книжката за приятелско дете, но нашата е предадена нататък и даже след година ѝ се губят дирите...

# 523
"Има ги в книжарниците, но изданията са без последните две години"
"Не е изчерпано навсякъде. Има ги в една книжарничка.

Здравейте,
от месец търся книжката с тестовете по химия, но уви - в нито една книжарница не мога да я открия, същото и онлайн. Спряна е от тираж, а и предполагам че задачите последните години са една идея по-различни.
Не успяхме да запишем дъщеря ми на курса към НПМГ (семейни причини: ходи само на този по биология) и се чудя от къде да видя или взема някакви примерни задачи, въррху които да я подготвям в къщи.
Моля ако някой е ходил предишни години на курса или знае от къде да закупя сборника със задачите по химия, да ми пише - 1-2 задачи за ориентир ще са дори достатъчни. Благодаря ви много!

Химията правят ускорен курс през пролетната ваканция.
Ако имате възможност можете да я запишете за тогава.

# 524
  • София
От 2018 насам са по един и същи учебен план и задачите са същите... Преди нямаше книжка, децата се готвеха само по олимпиадите Hands V
И аз търся книжката за приятелско дете, но нашата е предадена нататък и даже след година ѝ се губят дирите...
http://www.prirodninauki.bg/

Общи условия

Активация на акаунт