НПМГ - Тема 10

• 66 717
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, момичета. Моят седмокласник се изложил на Областният кръг 147 от 200 точки. Доста изненадани бяхме всички вкъщи Sad Плаче и не искал да кандидатсва с География.
Състезанието предполагам е на същия материал така да се каже, или e по разширено ? Не знам какво ще правим и аз съм объркана.

Чак пък изложил. Малко пресолявате манджата.

Като не иска с география, просто не иска.
Да си гледа БЕЛ и математика, пък ще го мислите като дойде време за редене на желанията.
Много водо до тогава ще изтече.

Не виждам за какво да си объркана.

# 541
Здравейте, моят син е в 6 клас, но също заглеждаме тази паралелка. Не съм виждала олимпиадата, но какво е състезанието може да се види от книжката по география с минали теми. Има и въпрос за развиване на състезанието Чакалов. Така че не е точно същия формат. В Сиела в подлеза на СУ преди месец имаше налични бройки.
Viola, още нищо не е свършило. Ако паралелката му харесва, се съсредоточава за състезанието и гледа само напред.
Един въпрос, свързан с олимпиадата по география. Според сина ми, е било забранено да се поправят отговори. Някой може ли да потвърди дали това е така. Стори ми се странно. Би следвало да имаш възможност да коригираш нещо при проверка. Обикновено в указанията пише по какъв начин става това. Благодаря!

Да така е не могло да се поправя и аз бях много озадачена. Имали листове за чернова и после на белова.

@Hope for Two Чак "пък изложил. Малко пресолявате манджата". - ами така се чувства и той, а и като гледах статистиката над 200 деца са с по-глям резултат от него. Географията си я харесва и иска, сега казва, че не иска по скоро  от страха от провал и на състезанието, затова съм объркана и аз да го напъвам ли да ходи, да чете и по география това се чудя. А пък отказа да не отиде при първия "неуспех", както той смята, също не мисля, че е за толериране. Искам да се научи, че трябва да се бори и в живота няма нищо даром и без борба (поне в моя).

Та затова и аз съм объркана и споделям с Вас.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 14:42 от vioila

# 542
Моят също очакваше доста по-висок резултат, от това, което излезе, ама каквото, такова....
Който иска, ще пробва и на състезанието Чакалов и после ще се вземе по-добрата възможност.
Не знам дали ще иска да се пробва като вариант, но, ако реши, едва ли ще се готви нещо кой знае какво.

# 543
@Hope for Two Чак "пък изложил. Малко пресолявате манджата". - ами така се чувства и той, а и като гледах статистиката над 200 деца са с по-глям резултат от него. Географията си я харесва и иска, сега казва, че не иска по скоро  от страха от провал и на състезанието, затова съм объркана и аз да го напъвам ли да ходи, да чете и по география това се чудя. А пък отказа да не отиде при първия "неуспех", както той смята, също не мисля, че е за толериране. Искам да се научи, че трябва да се бори и в живота няма нищо даром и без борба (поне в моя).

Та затова и аз съм объркана и споделям с Вас.

За децата всеки неуспех е важен. От него учат много повече от успеха.
До състезанието има време. И голяма част от децата се явяват за спорта. Никога не са учили допълнително по география.
Моя син в 7 клас, един месец преди състезанието реши че ще се явява. За три съботи и недели преговори три години. Изкара някакви 72 точки.

После пообмисли нещата и дружно (семейно) решихме, че това ранно профилиране не е за него. Географията пак си я харесва, но има и други неща които го влекат.

Ако вие лично (не детето) считате, че точно в тази паралелка е неговото място. Бавно и спокойно му съдействайте да реши да се яви на изпита. Ако мислите, че други неща са по-важни за детето - просто не го бутайте на там.

"Искам да се научи, че трябва да се бори и в живота няма нищо даром и без борба (поне в моя)" -  точно в 7 клас, на цялата лудница и истерия на родители и деца, това би било последно смислено нещо.

И да оспамя темата Simple Smile за мен този соц лозунг е безумен. Живота е нещо прекрасно, което със сигурност не е борба Simple Smile
Успех в избора!

# 544
  • Sofia
Тази година резултатите от олимпиадата са по-ниски от тези в годината, когато кандидаства сина ми. Така че 147 не е толкова зле. Някъде над 76 точки ли излизат спрямо най-високия? Сметнахте ли вече? Просто ще трябва да изкара по-хубав резултат по математика. При положение, че тя се удвоява (предполагам още е така), наистина не виждам чак такава драма. За мен състезанието е много по-трудно, тъй като се развиват два въпроса. Някак не си представям, че може да се научат всички уроци подробно, така че да се изкарат над 90 т.  Малцина ги имат и им се възхищавам. Аз категорично бих заложила на повече усилия по математика , а на състезанието да отиде просто така, без да учи и без напрежение.
 Моят син от олимпиадата беше с 90, а от състезанието, за което не се е готвил изобщо - със 72, което си беше нелош резултат спрямо останалите. С него обаче нямаше как да влезе, въпреки че беше около 30-40-ти резултат от явилите се. Накрая се издъни на математиката, та  и ние си преживяхме голямо разочарование и стрес, така че ви разбирам.

# 545
  • София
Подкрепете децата си, за да се справят на НВОто на максимума.
Има време да подреждате желания.
Вече ми извън полезрението, но за мен беше по-разумно  състезанието да след НВО.

Със сигурност много от децата с по-високи резултати имат и други планове за избор.
При моето любимата Географията бе план Г.
Скрит текст:
Моето избра ЕГ - план А и Б, Географията и беше много силна, но ако се бе явила на Физика със сигурност щеше да я подредим преди Географията (не отиде на състезанието, за да не си пропусне урока от школата по БЕЛ)
Математическите паралелки на НПМГ - план В
(за които й стигаше бала), бяха преди Географията - план Г.

# 546
И повод за гордост за всички българи и в частност за възпитаниците на НПМГ! България има първия си световен шампион в зимните спортове - Тервел Замфиров!

"Най-добрата гимназия в България. Отново да съм 7-и клас пак ще кандидатствам там": https://bntnews.bg/news/rodeni-za-shampioni-tervel-i-malena-zamf … -1330369news.html

Последна редакция: сб, 22 мар 2025, 17:47 от Гарганела

# 547
Страхотни млади хора, респект!

# 548
Здравейте! Може ли някой да даде малко повече информация за прогимназията в НПМГ. Приемат 2 паралелки, като и двете ли са математически? Как е нивото на обучение ?

# 549
  • София
Да, двете паралелки, които приемат ученици в 5-ти клас са математически. Нивото на обучение е отлично. Допълнителните часове математика идват от ИУЧ и ФУЧ, плюс школа. Част от допълнителните часове в 7-ми клас при нашите се пренасочи за БЕЛ, за да се подсили подготовката за НВО. Предполагам, че ще се запази тази практика.

# 550
А по природните науки как е подготовката?

# 551
  • София
Ами, запалиха ги и по тях. Също - отлична подготовка. Някои тръгнаха на школи по науките, които харесаха и се справиха доста добре. Сериозно и постоянно натоварване.

# 552
А тези две паралелки в прогимназията остават ли си математически и след 7- ми клас. Как се постъпва, ако дете иска да се прехвърли в друг вид паралелка- например- биология?

# 553
А тези две паралелки в прогимназията остават ли си математически и след 7- ми клас. Как се постъпва, ако дете иска да се прехвърли в друг вид паралелка- например- биология?
За гимназията се кандидатства отделно. Където те приемат.
Там има 2 математически, 1 физика, 1 химия, 1 химия и биология и 1 география.

# 554
За гимназията се кандидатства отделно. Където те приемат.
Там има 2 математически, 1 физика, 1 химия, 1 химия и биология и 1 география.
А  нали щяха да приемат някакво решение (може да не съм разбрала) и да може да продължат децата от прогимназията, без да кандидатстват наново след 7-ми клас?

Общи условия

Активация на акаунт