Професия учител - 20 (юбилейна тема)

• 43 196
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
Много добре си се ориентирала, според мен. Действай смело и успех!

# 601
Здравейте и от мен. Обмислям цялостна смяна на професията и към момента обмислям професията учител по музика. Имам нужната квалификация, но не съм го практикувала никога, след завършването се насочих в друга сфера.
Видях, че има търсене и съм в голям размисъл. Каква сума средно получава учител по музика в София, в обявите никъде не пише.. ? А като работно време, предполагам, че зависи от училището - първа или втора смяна? Ще съм благодарна за всякакви съвети.

# 602
tooclose, няма значение по кой предмет преподавате - основната заплата зависи от трудовия стаж най-общо. Ако започнете като учител и нямате трудов стаж, стартовата ви заплата към момента ще е 1850 лева (чисти под 1500). Допълнителни пари бихте получили по различни пера - % за трудов стаж, ПКС, ако имате лекторски, ако сте класен, ако работите по проекти.
Музика се учи до 10 клас в СУ, годишния ви норматив мисля че е 700 часа, а това коя смяна ще сте или ще сте и в двете смени - зависи от училището.
Ако има конкретно място обявено, обадете се и разпитайте каквото ви интересува, така ще прецените най-добре.

# 603
Здравейте, предстои ми от новата учебна година да започна като учител по математика в езикова гимназия. Не съм преподавала в училище досега и не знам какво да очаквам. Може ли някой да сподели един примерен работен ден,извън часовете. Смисъл откъм административен труд, странични неща свързани пак с работата.Каква ви е седмичната заетост в едносменен режим, кога подготвяте плановете,как са ви разпределени през седмицата като нови знания упражнения и т.н. Въобще всичко, което ми кажете откъм организация на работния ден ще ми е от полза. Абсолютен новак съм и се чудя ще смогвам ли с работата,детето, лично време и т.н или е мит това, че учителят свършва работа рано в сравнение с другите. От основните мотиви ми беше именно, че досега работех до 18.00 и докато се прибера става 19.00 съответно се чудя кое по - напред. Мога ли да се надявам на повече свободно време или съм се излъгала?

# 604
Bella_Donna аз преди да стана учител бях в  банковия сектор . Основната причина за промяната беше работното време. Сега съжалявам единствено, че не съм го направила по-рано. Харесва ми, има смисъл, има много будни деца, има и такива пуснати по течението. Три дни в седмицата се прибирам към 16ч, другите по-рано, но в къщи отново работя уроците за следващия ден, домашните да реша. Детето порасна, работното време вече не ми е приоритет, но това да научиш някого на нещо ми носи по-голямо удовлетворение, отколкото да "прибирам" пари за банкови такси.
С две думи не е лесно, но е хубаво 🙂

# 605
  • European Union
Ако училището е само първа смяна и започва в 8, седмият час свършва в 14,25. Някои дни може и да нямаш седми час. Един ден трябва да оставаш задължително след седмия час - тогава се определя ден за консултации. Ако си класен ръководител - още един час след часовете за допълнителния час на класа. Ако имаш някакъв клуб, пак е след 14,25 . Педагогическите съвети са след часовете и са с продължителност от 1 до 101 часа. Шегувам се, но се е случвало да свършим и след 19 часа.
И след това започват малките уловки, които никой не споменава - квестор на ученици в самостоятелна форма, квестор на поправителни изпити, квестор на изпити за определяне на срочна оценка, квестор на олимпиади, квестор на матури, квестор на НВО и т.н и т.н. Нищо от изброените не се заплаща, но ти отнема два часа от деня. Може и да си член на изпитната комисия. Тогава трябва да подготвиш билети и после да провериш изпитните работи.
Ако се объркаш и оставиш двойка за срока, трябва да дадеш до 10 часа консултация на ученика, извън редовните ти консултации. Ако оставиш повече двойки, смятай ги. Ако двойката е годишна, консултациите са най-малко 40 часа.
Ако в училището има някакво събитие, цялата подготовка и организация се извършва от учителите извън учебните часове.
Ако поискаш отпуск в учебно време - в повечето случаи не се разрешава.
И има многобройни комисии, в които членуваш "доброзорно" и се съвещават след учебните часове. Тук натовареността е различна, но е на принципа "колкото по-ставаш, си по-зает".
Предполагам, че има и още, тези са абсолютно задължителните. Обърни внимание, че никъде не споменах нещото, заради което сме в училище - уроците. Кога си ги подготвяш, кога правиш контролни и ги проверяваш, кога проверяваш тетрадки - това никой не го интересува, а за обществото - това не е работа.

И въпреки всичко изброено не бих сменила учителската професия с осемчасова работа на бюро.

# 606
Мдааа, най-големият мит в обществото, че учителите работят до обяд и цяло лято си почиват.

# 607
  • България, София
Мдааа, най-големият мит в обществото, че учителите работят до обяд и цяло лято си почиват.
Не забравяйте и третото - взимат големи заплати и непрекъснато им ги увеличават.

# 608
Какви големи заплати… Шефката ще ни маха от заплатата % прослужено време . Това законно ли е изобщо??

# 609
Какви големи заплати… Шефката ще ни маха от заплатата % прослужено време . Това законно ли е изобщо??
Обърнете се към синдикат!

# 610
Толкова са големи заплатите, че едва избутвам от дата до дата.

# 611
Толкова са големи заплатите, че едва избутвам от дата до дата.
По същия начин! То като ги разпределя 1/3 са за сметки. Но нали обществото е настроено срещу нас. Явно това трябва да ни топли в мразовитите дни.

# 612
Здравейте!
Имам следното питане:
В КТД е записано, че право на безплатна храна имат непедагогическия персонал и работниците в кухнята. Огняр и шофьор в детската градина също са непедагогически персонал, за тях отнася ли се?
А педагозите,  които нямат право на безплатна храна, имат ли право да се хранят, но срещу заплащане?
Благодаря!

# 613
Здравейте!
Имам следното питане:
В КТД е записано, че право на безплатна храна имат непедагогическия персонал и работниците в кухнята. Огняр и шофьор в детската градина също са непедагогически персонал, за тях отнася ли се?
А педагозите,  които нямат право на безплатна храна, имат ли право да се хранят, но срещу заплащане?
Благодаря!
Не, няма такава опция

# 614
Здравейте. Как е уредено заместването на отсъстващ колега в обратна смяна на вашите работни места? Става въпрос за начален етап. Колегата от занималня поема часовете на класния в обратна смяна. Присъства от поемането на учениците. Заплащат му се само тези до началото на неговото собствено работно време. Тоест е с учениците от 7.30 до обяд, но му се заплащат само часовете до 11 часа.
 Не намирам член или алинея, който да ми дава яснота по темата. Коментира се, че учителите в ЦОД нямат норматив с ученици, а са просто с работно време.
 Искам да чуя и дроги мнения, за да разбера навсякъде ли е така
Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт