Какво прави един човек алкохолик? Какво ви тласна към алкохола?

• 8 637
  • 165
  •   1
Отговори
# 150
  • Somewhere far away
Не се броя за алкохолик.
Пия често. Пия сама, пия и с компания.
Но, смятам, че нещата са под контрол.

Само едно мога да кажа. Абсолютно всеки алкохолих е напълно убеден и сигурен че, нещата при него с пиенето са "под контрол".
Ти пък кой си че да раздаваш така лесно диагнози?

# 151
Като крайности имам предвид такива свързани с пиенето и яденето, не наркотици (макар че в някои случаи наркотиците са лекарства) Морфин , Хероин, Метадон.. все в началото са били лекарства, към които се пристрастява човек и се превръщат в наркотици. Същото е и с тревата.

Относно храненето малоумните крайности са от една страна карнивор/кето диета от друга страна веганството.

# 152
Няма полезна доза алкохол, както няма и полезна доза цигари.

# 153
  • Somewhere far away
Никой не е казал, че е полезно. Каза се, че дозата прави отровата.

# 154
Не пия алкохол и не мисля, че тази ми крайност е вредна, дори не го считам за крайност.

Това не означава, че на събирания се правя на интересна и не ми сипват нещо като за наздраве или че мисля, че едно-две близвания от вино или нещо друго ще ме отровят. Но приятелите ми знаят, че алкохолът в чашата ми или ще се излее, или някой друг ще го изпие накрая, приели са го. Но и знаят, че на мен алкохол не ми трябва, за да се отпусна и да ми е весело.

А с мнението на Параход съм напълно съгласна. Алкохолът и в най-малки дози е вреден, както и цигарите. В по-малки дози просто вредят по-малко и са по-малко пристрастяващи.

# 155
Никой не е казал, че е полезно. Каза се, че дозата прави отровата.
Borosbg написа, цитирам, "абсолютната трезвеност е крайност и като така - вредна".

# 156
Аз съм силно пристрастена към кафето, и по-точно към кафето сутрин след събуждане. После мога и да не пия до вечерта, обаче сутрешното го търся като наследство. Ноември като правих скенера и не трябваше да пия кафе сутринта, изпаднах в депресия, буквално, от предния ден. Все едно ми взеха смисъла на живота. Само мога да предполагам как се чувства алкохолик, ако му кажат че от утре няма да пие. И абсистенцията не е за подценяване. Пробвах да спра кафето, умрях от главоболие. На шестия-седмия ден вече не просто ме болеше главата, а ми се виеше свят и ми се повръщаше. Направих си едно силно кафе и мъките свършиха. Сега дори не се хваля, че мога и без кафе. Не, не мога! Само мога да се надявам, че не е толкова увреждащо като алкохола.

# 157
Аз съм силно пристрастена към кафето, и по-точно към кафето сутрин след събуждане. После мога и да не пия до вечерта, обаче сутрешното го търся като наследство. Ноември като правих скенера и не трябваше да пия кафе сутринта, изпаднах в депресия, буквално, от предния ден. Все едно ми взеха смисъла на живота. Само мога да предполагам как се чувства алкохолик, ако му кажат че от утре няма да пие. И абсистенцията не е за подценяване. Пробвах да спра кафето, умрях от главоболие. На шестия-седмия ден вече не просто ме болеше главата, а ми се виеше свят и ми се повръщаше. Направих си едно силно кафе и мъките свършиха. Сега дори не се хваля, че мога и без кафе. Не, не мога! Само мога да се надявам, че не е толкова увреждащо като алкохола.

Vanne,
Кафето не се спира, а се намалява по малко, като с капкомер. 😉

За дни с изследвания, опитай вечерта парченце силен чист шоколад, може и парче тиква на фурна към вечерята.
Или и двете след вечерята.

# 158
Не е вярно че няма полезен алкохол за организмите. Към половината медицина ( фармацевтика ) е на спиртна основа. Буквално. Количествено. Все пак се използват различни видове алкохоли, не е само етиловия. И се ползват общо взето в относително малки дози. В някои случаи дори, алкохола е животоспасяващ ( в смисъл, нищо друго не може да го замести ).
Ето ви още примери от медицината - всеизвестно е че някои микроорганизми са антагонисти на други ( даже почти всички са така ); същите тези, попаднали едновременно в жив организъм подтискат или премахват конкурентите; и за това лечението от някои много опасни за човека болести се е извършвало със заразяването на пациента със друга болест, която също не е лека, но за нея има лекарство и е за предпочитане пред по-тежката.

# 159
И аз съм пристрастени към кафето. Заради кръвното съм го ограничила до две двойни кафета на ден. Не се опитвам да го спра, няма смисъл, никой не е казал, че е вредно. И все пак от нещо трябва да умрем, нали така?

# 160
Не е вярно че няма полезен алкохол за организмите. Към половината медицина ( фармацевтика ) е на спиртна основа. Буквално. Количествено. Все пак се използват различни видове алкохоли, не е само етиловия. И се ползват общо взето в относително малки дози. В някои случаи дори, алкохола е животоспасяващ ( в смисъл, нищо друго не може да го замести ).
Ето ви още примери от медицината - всеизвестно е че някои микроорганизми са антагонисти на други ( даже почти всички са така ); същите тези, попаднали едновременно в жив организъм подтискат или премахват конкурентите; и за това лечението от някои много опасни за човека болести се е извършвало със заразяването на пациента със друга болест, която също не е лека, но за нея има лекарство и е за предпочитане пред по-тежката.
Тази тема не върви на добре.

# 161
Наистина не е добре да се пие алкохол. Който не пие - да не започва. Който пие малко - да престане. Който пие много - поне да намали употребата. Така ще намалее търсенето и съответно падне цената и ще си пия на воля евтин марков алкохол. Laughing

# 162
  • София
Аз съм силно пристрастена към кафето, и по-точно към кафето сутрин след събуждане. После мога и да не пия до вечерта, обаче сутрешното го търся като наследство. ....Пробвах да спра кафето, умрях от главоболие.
Аз също. След сутрешното изобщо не ми се пие, но без него не мога. Ако забравя да пия, към 14 започва да ме боли главата, което се случва рядко. Зариби ме баща ми, но ние с него сме с физиологично ниско кръвно, пием по 1 кафе и толкова.
Целодневното пиене на кафета го смятам за не по-добро, кофеинът си действа на организма и нервната система. Не споделям женските социални норми, въпреки пола си.

По-напред някой казваше, че само непиещи пишели - лично аз не съм от тия, како Сийке. Но с годините се усещам, че не ми понася и го намалявам, то няма начин на 50+ да пия като на 30.
Нашите и брат ми винаги са пиели почти всякакъв алкохол. Според майка ми баща ми като студент е къркал сериозно до степен да се събуди на улицата пред квартирата по пижама, без да знае как се е озовал. После 5 години с майка ми по разпределение на село, бил е агроном, как няма да се намира ракия и вино. Но от хубави материали, правено като за свои хора.
С годините и смяната на начина на живот го намали, разбира се. Навърши 88 наскоро, без съществени здравословни проблеми.
Ако не в друго, с ММ сме се намерили в това отношение и почти нямаме драми. Дъщеря ми пие само вино, и то не много, синът ми на 15 засега не проявява интерес. Смея се, че тези деца не съм ги раждала аз.

# 163
Вчера бяхме на гости да опитаме домашно червено вино. Аз само пих глътка за наздраве и останалото пресипах в чашата на ММ. Домакинът отбеляза, че съм била като на Жельо Желев жената. Еми да, готова съм за президентша. Grinning

# 164
  • Somewhere far away
То няма начин и на 30 да пиеш като на 20. На 20 си бяхме още деца, правихме глупости, не знаехме как да се пие. На 30 вече си преживял глупостите, имаш тренинг и го правиш за удоволствие, по бохемски, a не за да се напиеш така че да не помниш какво си правил на следващия ден Grinning .

Общи условия

Активация на акаунт