Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 456
  • 780
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Мецане, а колко часа МАТ имаха седмично в трети клас, ако помниш де?

Там където бяхме, имаха седмично 3 часа общо и то в четвърти клас.

В часовете по състезателна математика, да, но в КО те са редовни часове и са 4 на брой седмично до 4 клас включително. Задължителни редовни часове са, а не по желание. И точно защото не всички деца могат, класът е разделен на две групи, като всеки срок се определя с тест по математика кои деца влизат в силната група. Именно те решават такива задачи.
В другата група си решават училищни задачи от материала на МОН, но пак една идея по-сложни - примерно каквито навремето бяха отбелязани със звездичка в учебника.

# 151
Sylviana, колко години сте били в МБ? Вашите очаквания напълно се припокриват и с моите и ми е важно да чуя обратна връзка от човек, който е минал по този път, по който ние сега тръгваме (мисля, че преди месеци Ви писах и на ЛС, като си правих проучването, но не получих отговор, което си е напълно ок, не сте длъжна. Получих от повече от 15 родители в друга, неанонимна група плюс 3-4 приятелски семейства).
Бих се радвала родители на четвъртокласници да споделят дали ограмотяването по български език в МБ е на ниво. Все пак, за разлика от ФЛ, където българският се изучава като чужд език един час седмично, с друга потребителка тук изчислявахме хорариума по БЕЛ и МАТ в МБ и той надхвърля този по МОН и по двата предмета. За мен МБ е училище по МОН, с допълнителни занимания и методи по канадската програма.
Относно броя деца на випуск, в момента има 3 паралелки в първи клас (по 17-18 деца всяко).
Относно математиката, насърчава се и се подкрепя интересът към мат - ходят си по състезания някои деца. Но не масово, както в СС, понеже има деца с всякакви интереси и на различно ниво. Самото училище е домакин на мат. състезания. Вчера например, в нашия клас са събрали няколко дечица, които явно добре се справят с мат, и са им давали задачи за предстощото МБГ (отбелязвам го по повод коментар, че се водят по най-бавните).
Понеже сме още в началото, не смятам да се изказвам за училището като последна инстанция. Аз също смятам, че всички ще сме по-спокойни, ако има подбор и ако има доказателства, че децата със завършване на началното училище са конкурентноспособни. Но това е невъзможно в първите години на едно училище. Даваш му шанс на база максимално детайлно проучване и преценяваш дали е твоето.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 11:33 от SpaceTime

# 152
Здравейте, някой има ли представа кога Архимед ще обяват приема за ПУК за следващата година? СС и Питагор вече са готови, а на сайта на Архимед стои старата информация

# 153
Е разбира се помня. От 1 до 4 клас имаха по 9 часа математика седмично, 4 от които състезателна математика. 10 часа български и 10 английски. Силната група в часовете по състезателна математика решаваха точно състезателни задачи, които не се изучават по програмата на МОН, но се дават по състезанията.
От 5 клас вече няма състезателна математика и се учи само по програмата на МОН.

# 154
Ама тук назидателно се изисква от потребител да си е проучил достатъчно какви са образователните стандарти на училище Х. И ако не отговарят, да не си записва детето. Е как да се проучат тези стандарти на база на рекламна кампания и слоугани? От проучванията 99% от училищата са топ. Е може тук там на някой да не хареса сградния фонд. Защото това е единственото видно и емпирично доказуемо Simple Smile. А всичко останало са думи, думи....делата за после, като платите таксата. И никой не ви гарантира, че делата ще са такива каквито са ви убеждавали преди да платите таксата.

И да вметна, че това е втори път, в който се изисква в заповедна форма лична информация от потребител, който се изказва негативно за МБ.

МБ отдавна не е чак толкова ново училище. Стартира 2020 г.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 15:22 от Аncy

# 155
Разбира се, че се решават и рачешки задачи, и Ойлер, и "глави, рога, копита" /или както там се наричаха/ и т.н. в начален етап в редовните часове, не в състезателната математика. А какво да решават? Да дъвчат таблицата за умножение до четвърти клас?

Говориш за СС, нали, санака? Нали не очакваш нявсякъде да е така? Все пак не навсякъде децата са подбрани, нали? Хайде да не сравняваме ябълки с папагали.
Ох, бе, фенси, каква е личната информация? Аз да не знам поименно двеста деца? И да, нормално е да си проучиш училището. Най-малкото има отворени врати, срещи с учители. Всеки средноинтелигентен човек ще си направи изводите. Не можеш да ми забраниш да споделям моя личен опит с моето лично дете.
И да, беше важно силвиана да сподели какво има предвид. Тя обясни. Очаквала е надграждащо образование за нейното дете и се е разочаровала. И това трябва да е проблем на училището, според теб? Едва ли някой е щял да направи проблем детето й да си решава от сборника за напреднали докато другите се учат да смятат. Не всички училища са с подбор и не всички са математически. Някои не могат да си го позволят, други не искат да го правят. Знае се кои са академичните училища в София. Ако детето не може да се пребори за тях, се намират други начини.
П.С. Фенси, между другото, ти май си прототипът на онази обидена майка с неприетото дете, която е ходила да проверява работата му. Изобщо, май си сборен образ на онези майки, които даде за пример силвиана🙂

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 11:39 от mauvette

# 156
Не говори за СС, а иронизира. Защото не бях пояснил. Можеше да се помисли, че всички решават такива задачи. И понеже в СС не е така - там, доколкото знам, има 1 час седмично състезателна математика и той е по желание, не е задължителен, а в редовните часове учат само по МОН. В КО са 4 часа състезателна математика и са задължителни. Тя Санака не го знаеше това просто.

# 157
  • София
Здравейте, някой има ли представа кога Архимед ще обяват приема за ПУК за следващата година? СС и Питагор вече са готови, а на сайта на Архимед стои старата информация

Бях им звъняла в края на септември и ми казаха, че към средата на октомври. Честно казано, съвсем пропуснах да попитам дали ще имат ли ранен прием или не.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 11:53 от moodie

# 158
mauvette, ти си доволна, което е супер. Защо държиш да убеждаваш другите в това? Аз като съм доволна, не бързам да ръся суперлативи и да защитава избора си, комфортно ми е и толкова. Дреме ми, че на Пенка не ѝ е. Не знам кому е нужно да чете намеци за проблеми с капацитета на детето и под-средната ми интелигентност. И аз, и детето, толкова си можем, нали в МБ учат на толерантост? Ето, нас по-тъпите, ни толерираха, ние тях - не.

За искането на лична информация - неколкократно се прави и просто го пропускам. Както бях споделила тогава, детето ми беше разпознато на база споделеното във форума и получих упреци при взимането му. Според мен, отношението към семейството ни се промени още като казахме, че няма да продължи, но това вече може и да е било субективно усещане. Все пак, изтърпяхме се взаимно и културно до края, така да се каже.

# 159
mauvette, ти си доволна, което е супер. Защо държиш да убеждаваш другите в това? Аз като съм доволна, не бързам да ръся суперлативи и да защитава избора си, комфортно ми е и толкова. Дреме ми, че на Пенка не ѝ е. Не знам кому е нужно да чете намеци за проблеми с капацитета на детето и под-средната ми интелигентност. И аз, и детето, толкова си можем, нали в МБ учат на толерантост? Ето, нас по-тъпите, ни толерираха, ние тях - не.

За искането на лична информация - неколкократно се прави и просто го пропускам. Както бях споделила тогава, детето ми беше разпознато на база споделеното във форума и получих упреци при взимането му. Според мен, отношението към семейството ни се промени още като казахме, че няма да продължи, но това вече може и да е било субективно усещане. Все пак, изтърпяхме се взаимно и културно до края, така да се каже.
Абсолютно си права, силвиана. Ти обясни от какво не си доволна, което беше абсолютно достатъчно. Съжалявам, ако по някакъв начин съм прозвучала обидно към теб или детето ти. Просто се опитвах да си обясня ситуацията и явно съм те засегнала. Честно казано, наистина не познавам повече от двайсетина деца от училището.
Аз не се чувствам длъжна да защитавам избора ни на училище. Просто изказвам мнение. Това че е положително трябва ли да ме накара да се срамувам. За разлика от вас не се страхувам да изляза с името си и избора си. В крайна сметка това е училище, не са специалните части. И отрицателно да ми беше мнението, пак щях да го кажа. Казвала съм и от какво не съм доволна.
Проблемът е, че тук не се толерират положителни мнения за училища, различни от приетите за топ. Всяко положително мнение се подлага на съмнения или се смята за реклама, а отрицателните се приемат със злорад присмех. Това отношение води или до отказ да се пише в темата или до някаква логорея като в моя случай😀

# 160
mauvette, рисковете на он-лайн общуването (не си ме обидила, но отпратките към несправяне на детето, недобро проучване и т.н. не бяха коректни в моята ситуация). Просто поех риск с училището и той се реализира. Worst-case-scenario...

Скрит текст:
Не знам защо трябва да излизам с името си, нужно ли е и защо толкова се държи на това? ЕГН трябва ли? След като бях разпозната тогава, още веднъж ли трябва да се отбележа за тези, които не са разбрали?

# 161

Аз не се чувствам длъжна да защитавам избора ни на училище. Просто изказвам мнение. Това че е положително трябва ли да ме накара да се срамувам. За разлика от вас не се страхувам да изляза с името си и избора си. В крайна сметка това е училище, не са специалните части. И отрицателно да ми беше мнението, пак щях да го кажа. Казвала съм и от какво не съм доволна.
Проблемът е, че тук не се толерират положителни мнения за училища, различни от приетите за топ. Всяко положително мнение се подлага на съмнения или се смята за реклама, а отрицателните се приемат със злорад присмех. Това отношение води или до отказ да се пише в темата или до някаква логорея като в моя случай😀

Обикновенно, когато потребител защитава пламенно дадено училище и не се вглежда в други мнения - си пати от акъла Simple Smile
Нямам идея колко деца имаш и през колко частни училища е минало семейството ти, но тук таме имаш големи заблуди за образованието за което плащаш.
Ние излязохме вече от този етап. Направила съм свойте изводи и мога да посъветвам приятели и познати, кое е ценно и кое не в ЧУ.

Дано и в прогимназията да си толкова уверена в това училище. Защото обикновенно при наваксване на знания и умения страдат децата.

Дописвам се:
"Хоуп, малко е пресилено да сравняваш Англо-американското и немското с МБ. Другата програма е за часовете по английски. Имат повече часове по български и математика от стандартно училище. В часовете по т.н. английска математика (как звучи само😀 покриват това, което учат в момента по българската. Същото е и по наука . Частите на речта също ги учеха паралелно на двата езика."
Кому е нужно да имат часове по английска математика в които да правят същото като в тези по българската ама на английски? За какво са им частите на речта паралелни на двата езика?
Ще ти кажа, че детето ми влезе в 8 клас без дума на немски, в класа му имаше деца учили немски 7 години и справя ли се добре в училище. Изравниха нивата си през ноември.

Същото предполагам че е и с английският, че даже в по-бърз вариант защото 90% от децата учат английски в училище или в школи.

# 162
mauvette, рисковете на он-лайн общуването (не си ме обидила, но отпратките към несправяне на детето, недобро проучване и т.н. не бяха коректни в моята ситуация). Просто поех риск и той се реализира.

Скрит текст:
Не знам защо трябва да излизам с името си, нужно ли е и защо толкова се държи на това? ЕГН трябва ли? След като бях разпозната тогава, още веднъж ли трябва да се отбележа за тези, които не са разбрали?
[/quote
Ти сама каза, че е трябвало са си “ограмотяваш” детето и не поясни повече и наистина съжалявам, ако съм се изразила обидно. А за проучването си стоя на думата. Ако човек си направи труда да отиде на опознавателна среща или на ден на отворените врати, ще е напълно наясно какво е училището. Аз навремето така се отказах от Иззи въпреки или заради такава среща.
И не ме интересува коя си, спокойно.
Въпреки че една особа от тук ме издири във фейсбук и започна да ме напада с името на акаунта им от бг мама.

Хоуп, вглеждам се. Особено в твоето мнение и това на лейка. Наясно съм за какво говорите. Засега се справяме.  Надявам се да е така и занапред. Пък и детето ще си покаже. За малкото тепърва ще го мислим.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 12:47 от mauvette

# 163
mauvette, аз споделя мои наблюдения и мнение, не се опитвам да ги налагам като общовалидни. Колко да проучвам училище? Отворени врати, разговори с персонала, с познати семейства - всичко ми се стори много добре. Не са длъжни да ми оправдават очакванията, но аз си ги бях споделила и бях уверена, че сме "на една и съща страница" за обучението на децата. Не съм искала да ми показват структура и план на учебен час по БЕЛ например. Ти как си правиш проучванията?

Не знам кой те е издирил, но звучи зловещо... Забелязваш ли съмнителни субекти около входната си врата вечер? (шегувам се)

# 164
Полина, вероятно защото изнасяш лична информация за друг човек и да ти дам приятелски съвет - по-добре сама се изтрий този път, защото не само че пак ще те изтрият, Ами като нищо и ще те баннат - трети път поред да те трият и ти пак да пишеш същото.... мислиш ли, че наистина ще го оставят да стои..

Общи условия

Активация на акаунт