Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 436
  • 780
  •   1
Отговори
# 135
Е, ако са от тези малките книжки с картинки....може и по 1 на ден Joy

Аз пък вярвам на Силвиана, защото съм била на нейно място (не в МБ, а в друго "алтернативно"). Не само план за учене, реве ти се от загубеното време, когато всеки ден след дълъг ден в училище трябва да минеш с детето целият материал дето не са го и погледнали там. И ако още някой каже, че в начален курс се учи само четене, писане и смятане....ахахаха. Също и преди някой да спомене, нещо за детето, за да се самоуспкоява... Слава богу навакса за да се преместим, защото когато нивото ти е ниско не те искат в никое що- годе читаво училище. А това прекрасно устройства "алтернативните". Добре, че бързо схваща, иначе не знам как щяхме да имаме време да пълним дупките.
Та в крайна сметка СС се оказа "нашето". Толкова доволна не съм била от никое друго ЧУ. И дълбоко съжалявам, че в началото се подведох от писаниците за изтормозени деца и не кандидатствахме там още от ПУК.

Не знам за алтернативните. За мен МБ не е алтернативно. Минават си материала, който е по МОН така както е по МОН, с учебници по МОН. Знам много добре какво учат в първи, втори, трети и четвърти клас. Следя нивото на моето конкретно дете. Би се справила и в по-академично училище. Не наблюдавам съществени пропуски засега, но следя изкъсо какво що🙂 Да не си изгубим шанса за “по-читавите” училища, де🙂
Лейка, аз казах какво не харесвам в училището. Но си гледам моето конкретно дете и моя конкретен случай. И както казах, в нашата конфигурация училището работи в полза на моето дете. Засега целите са изпълнени. Надявам се да изпълним и целите на следващия етап.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 08:18 от mauvette

# 136
Съжалявам, че и вие така, sadlady. Но поне ми мина меракът за хоум-скуулинг.
Въпросът не е само в сладките униформи, шарените стаи и думички като "глобал", "фючър", "иновативно", но признавам, имат добър маркетинг.
За себе си, убедих се, че в образованието не може да има успешни революции и една система да бъде подменена с по-успешна за 1 ден. От днешната си позиция, бих заложила на доказали се училища, а не на алтернативни.

# 137
  • София
Те, уж, навсякъде са длъжни да покриват материала от МОН. Ама го покриват на Върба в сряда. Както казах, някои родители се усетиха чак в 7 клас, когато се оказа, че изостават на фона и на деца от ДУ, за съжаление, хем и те уж следяха. И много ме е яд, че умни деца бяха поставени в такава ситуация, щото училището не си е свършило работата.

# 138
Те, уж, навсякъде са длъжни да покриват материала от МОН. Ама го покриват на Върба в сряда. Както казах, някои родители се усетиха чак в 7 клас, когато се оказа, че изостават на фона и на деца от ДУ, за съжаление, хем и те уж следяха. И много ме е яд, че умни деца бяха поставени в такава ситуация, щото училището не си е свършило работата.
Това вече си е плашещо. Аз имам познати в други частни, че и в амбициозни държавни. Пък ще видим докъде ще я докараме.
Иначе, съм съгласна със sylviana. Обучението по МОН не може да се съчетае с нищо. Материалът не е толкова сложен, но е много и е поднесен по ужасен начин. Малко е времето децата да схванат понятията и да ги упражнят. Липсват междупредметни връзки и в повечето случаи децата се опитват да наизустят вместо да разберат. Плюс повсеместен глад за свестни учители.
Реформа няма да има, защото нито ресурс, нито желание за такава. И единствената алтернатива остават училища като СС, които отговарят на изискванията на МОН и подготвят по материала на МОН, плюс подбора, който правят. И така.
Силвиана, да, няма как да бъде подменена с по-успешна, когато изискванията са направени така че да отговарят на старата система. Няма как да готвиш за НВО по алтернативна система. Затова ако си поставяш за цел топ гимназия, се готвиш както МОН е казал и гледаш да изкараш достатъчно точки на преразказ и да отговориш какъв цвят са очите на Македонски.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 08:35 от mauvette

# 139
Аз пък все още се чудя, кой продължава да вярва училищата образоващи децата по две програми.
Имам познати от Англо-американското избягаха от там доста бързо, такива от немското към послството (само едно семейство беше доволно, заминаха в Германия в 4 клас), от Британското и сега от МБ.
Изненадвам се, че има родители които считат че в един и същ брой работни часове ще успеят да се вместят двете програми. Ако аз ви кажа, че за 1 учебен час ще сготвя 5 яденета дали ще ми повярвате? Тук е същото - успява да се мине някакъв материал. И понеже за младите родители е много по-важно 6 годишното да прави изречения по английски отколкото правилни по български, нещата минават в една илюзорна посока.
Колкото до обратна връзка от учители, аз не съм виждала такова без нея - даже и в ДУ получаваш такава, но тя е според целите на училището.

И в един момент се оказва, че дете живеещо в България не покрива нашата система и какво става? Не включих в този пост ФЛ, защото много близък роднина го завърши но преди 20 години. Разбира се живее и работи във Франция. Не успява да пише на български, някой български думи не знае какво значат. И никога не е стоя варианта за университет в България защото тогава нямаха БГ диплома.

# 140
Аз пък все още се чудя, кой продължава да вярва училищата образоващи децата по две програми.
Имам познати от Англо-американското избягаха от там доста бързо, такива от немското към послството (само едно семейство беше доволно, заминаха в Германия в 4 клас), от Британското и сега от МБ.
Изненадвам се, че има родители които считат че в един и същ брой работни часове ще успеят да се вместят двете програми. Ако аз ви кажа, че за 1 учебен час ще сготвя 5 яденета дали ще ми повярвате? Тук е същото - успява да се мине някакъв материал. И понеже за младите родители е много по-важно 6 годишното да прави изречения по английски отколкото правилни по български, нещата минават в една илюзорна посока.
Колкото до обратна връзка от учители, аз не съм виждала такова без нея - даже и в ДУ получаваш такава, но тя е според целите на училището.

И в един момент се оказва, че дете живеещо в България не покрива нашата система и какво става? Не включих в този пост ФЛ, защото много близък роднина го завърши но преди 20 години. Разбира се живее и работи във Франция. Не успява да пише на български, някой български думи не знае какво значат. И никога не е стоя варианта за университет в България защото тогава нямаха БГ диплома.
Хоуп, малко е пресилено да сравняваш Англо-американското и немското с МБ. Другата програма е за часовете по английски. Имат повече часове по български и математика от стандартно училище. В часовете по т.н. английска математика (как звучи само😀 покриват това, което учат в момента по българската. Същото е и по наука . Частите на речта също ги учеха паралелно на двата езика.

# 141
Хоуп, правилно си усетила, това не са училища, след които детето може да продължи в български университет. Може би не пречи младият човек да работи  у нас, стига да не е професия, която изисква точен изказ, богат речник и не толерира правописни грешки.

Скрит текст:
Не мога да приема, че не е лежерно напр. да се връща с работа по математика в клас, която се състои от решени 6-10 прости аритметични задачи. Цял учебен час за няколко бакалски сметки?! Настина, верни му бяха изчисленията, ама не съм ОК. Или 1/2 страници на шрифт 16-18 по АЕ, дъвкан 3 поредни урока.

Добре звучи това за собственото темпо. Практически, обаче, формулата не работи и училищата, които залагат на деца със сходни знания и умения са по-успешни. Още повече че средата тегли напред или дърпа назад. Каква мотивация да има дете, на което само му повтарят колко е умно и всичко си може или си прави работните листа за 10 минути и го оставят да си чете книжка?

Първият гимназиален випуск на МБ в света е едва 12 деца. Нищо не се каза за тези деца, къде са приети и как ще се реализират, освен че им пуснаха снимки с тогите. Едва ли е пропуск в маркетинга, ако отиваха в MIT, Айви или IE.
Не искам да създавам "алтернативен" човек, а такъв, който да се впише успешно в обществото, т.е. да приема и да бъде приет. Не мисля, че капсуловането в малки класове/випуски и обучение по експеритемнтална образователна система е път към това, второто, допускам, може да е успешно. Първото се коментираше като проблем и във ФЛ (училище 60+ години).

# 142
  • София
Ами на знам кои смятате за 'алтернативни", но нашето дете беше, така като чета, в едно от най-алтернативните - две години. Но ако бяхме останали и 6ти и 7ми клас, по МАТ със сигурност щеше да изостане сериозно или трябваше да ходи на частни уроци. Според мен не е изостанало по никой предмет,  освен по история, щото по нея преподавателят им не преподаваше почти нищо. Иначе в училището имаше добри учители, но поради малоумното управление на ръководството и лошата организация  се изпускаха страшно много часове по МАТ и БЕЛ (и други де), но тези са най-важни до 7 клас. Плюс абсолютното несъобразяване на някои деца, че се намират  в училище  и превръщането на часовете в цирк по укротяването им. Преместихме се в ново частно и сме много доволни и от обучението и от средата  ( не е МБ). Може би по-алтернативните училища са подходящи до 3-4 клас, не знам обаче децата, на които им е по-трудно, как ще се справят, ако се преместят от алтернативно училище в такова с повече учене и изисквания.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 10:22 от Magenta2022

# 143
Хоуп, правилно си усетила, това не са училища, след които детето може да продължи в български университет. Може би не пречи младият човек да работи  у нас, стига да не е професия, която изисква точен изказ, богат речник и не толерира правописни грешки.

Скрит текст:
Не мога да приема, че не е лежерно напр. да се връща с работа по математика в клас, която се състои от решени 6-10 прости аритметични задачи. Цял учебен час за няколко бакалски сметки?! Настина, верни му бяха изчисленията, ама не съм ОК. Или 1/2 страници на шрифт 16-18 по АЕ, дъвкан 3 поредни урока.

Добре звучи това за собственото темпо. Практически, обаче, формулата не работи и училищата, които залагат на деца със сходни знания и умения са по-успешни. Още повече че средата тегли напред или дърпа назад. Каква мотивация да има дете, на което само му повтарят колко е умно и всичко си може или си прави работните листа за 10 минути и го оставят да си чете книжка?

Първият гимназиален випуск на МБ в света е едва 12 деца. Нищо не се каза за тези деца, къде са приети и как ще се реализират, освен че им пуснаха снимки с тогите. Едва ли е пропуск в маркетинга, ако отиваха в MIT, Айви или IE.
Не искам да създавам "алтернативен" човек, а такъв, който да се впише успешно в обществото, т.е. да приема и да бъде приет. Не мисля, че капсуловането в малки класове/випуски и обучение по експеритемнтална образователна система е път към това, второто, допускам, може да е успешно. Първото се коментираше като проблем и във ФЛ (училище 60+ години).
Чакай сега, силвиана, ако целиш Айви лигата за твоето дете, вървиш по пътя на Айви лигата (не че алтернативен път няма да те заведе, но случаите са по-редки от едно на милион). Не знам защо не си се насочила към училища като СС, а си си пратила детето баш в МБ с 12-те деца на випуск. Какво точно очакваше, всъщност? Да решават линейни уравнения, а не бакалски сметки. Нещо рачешки задачи, кръгове на ойлер, що ли?
Когато си пращаш детето в дадено училище, би трябвало да си го проучил и ако не отговаря на образователните ти стандарти, просто да не си записваш детето там. Не че академичното бг училище ще те отведе непременно до MIT, ма да речем ще ти увеличи шанса. Все едно да искаш от Валфдорското училище да е академично и да се сърдиш, че не е специално заради твоето дете.
Пак не разбрах в кой точно клас са правили тези бакалски смети толкова под нивото на твоето дете и не са му предложили един Ойлер, примерно😀
П.С. Моето дете си говори чудесно български. Пише по-добре от голяма част от потребителите на бг мама.
Ще му кажа, че няма абсолютно никакъв шанс да е учило някога в МБ🙂
Магента, къде сте били и къде сте се преместили, ако не е тайна?

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 09:50 от mauvette

# 144
Не че нещо, ама точно рачешки задачи и кръгове на Ойлер решаваха в трети клас в КО, че даже и от втори. И линейни уравнения, да (не квадратни). Представям си в Питагор пък какво са решавали (тогава нямаше Архимед, а Питагор беше към ПЧМГ). Там мисля и системи линейни уравнения решаваха в трети клас.

# 145
Ами аз чистосърдечно си признавам, че се подведох. Да, моя си е вината, че не прецених достатътчно добре. Интересуваше ме началният етап на образование, не гимназия (каквато те нямат, а мисля, че все още нямат лиценз и за прогимназия, та не е много удачно да говорим за университет). Останах с впечатление, че се учи по МОН + допълващо и надграждащо по иновативната им система, че ако детето има силни страни, ще се наблегне на тях и ще се мотивира да ги развива, че слабите страни ще се отработват, че английският е на високо ниво (каквото търсех), че се държи на богатата обща култура и т.н. Не знам защо споменаваш с такава ирония рачешките задачи и кръговете на Ойлер. Ако в училището се преподава състезателна математика, не би следвало да е чудо невиждано.

В крайна сметка реших, че на този етап няма да е фатално, ако се разочаровам от опита. И да, не беше фатално, но разочарованието още ме държи.

Не знам кой е пътят за Айви. Ако го знаеш, сподели, моля, ще е полезно. Ако допуснем, че той минава през СС, е повече от чудесно, че БГ училище постила такава пътека.

И това, че аз не съм ОК с няколко примера ниво ДГ да се отбива номерът по мат, не означава, че за някой друг не е повече от достатъчно. Или че грознописът и небрежната работа на детето ще се толерират, или че дисциплината е разтегливо понятие... Но това нямаше как да го знам предварително.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 10:47 от sylviana

# 146
  • София
Mauvette, не е тайна, разбира се. Бяхме в Рьорих, сега детето е във Фюжън и е страшно доволно от учители, среда, храна, спорт .... Имат и нов учител по математика в училището (от старата школа) и ми се струва, че ще научат нещо децата по този предмет, ако имат желание. Сега, ако някой си мисли, че правя някаква реклама на училище, негова си работа.

# 147
Не че нещо, ама точно рачешки задачи и кръгове на Ойлер решаваха в трети клас в КО, че даже и от втори. И линейни уравнения, да (не квадратни). Представям си в Питагор пък какво са решавали (тогава нямаше Архимед, а Питагор беше към ПЧМГ). Там мисля и системи линейни уравнения решаваха в трети клас.

Е, и моето решава, ама в часовете по състезателна математика. Имаме много добри математици в класа, но не може да се очаква всички да решават такива задачи. Нито училището е с подбор, нито е математическо.
Силвиана, някой в училището забранил ли е детето ти да решава задачи по математика, различни от ниво детска градина? Забранил ли му е да си развива силните страни, да се обогатява? При моето дете всичко това се получи, значи е възможно. Чете много, любознателна е. В класа й има математици, с които би се гордяло всяко математическо училище. Има деца, които свирят прекрасно на музикални инструменти и си развиват талантите. Развиват се добре и като личности. Работят добре в екип, помагат си, сплотени са. Английският е на ниво макар че аз съм от старата школа и в началото не намирах много логика в системата им, но явно се получават нещата.
Относно Айви лигата, не знам какъв е пътя. Не знам дали и СС е панацеята и отговорът на всички въпроси. Знам само че пътища има много и че опитът от всеки път е ценен. И няма нищо лошо в алтернативните хора. Светът еволюира именно благодарение на тях. Иначе, още щяхме да си стоим в Средновековието и да преписваме Библията на латински.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 11:23 от mauvette

# 148
  • София
Разбира се, че се решават и рачешки задачи, и Ойлер, и "глави, рога, копита" /или както там се наричаха/ и т.н. в начален етап в редовните часове, не в състезателната математика. А какво да решават? Да дъвчат таблицата за умножение до четвърти клас?

# 149
В часовете по състезателна математика, да, но в КО те са редовни часове и са 4 на брой седмично до 4 клас включително. Задължителни редовни часове са, а не по желание. И точно защото не всички деца могат, класът е разделен на две групи, като всеки срок се определя с тест по математика кои деца влизат в силната група. Именно те решават такива задачи.
В другата група си решават училищни задачи от материала на МОН, но пак една идея по-сложни - примерно каквито навремето бяха отбелязани със звездичка в учебника.

Общи условия

Активация на акаунт