Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 433
  • 780
  •   1
Отговори
# 120
Като чета за доволните родители от МБ и се съмнявам моето дете в това училище ли беше. Все още съм на мнение, че това беше загубена година, по-лежерна и от детската градина. По принуда се преквалифицирах в учител, даже и система си бях направила, с авторски учебен план, та детето да се ограмотява след училище и през уикенда. 15К в кофата.

Моля ви, не се подигравайте на неприети деца, още повече в ПУК, грозно е. Когато детето ти е "топ" и вратите се отварят, не го мислиш. Но ако детето е под чертата, трябва доста кураж, за да се събереш като родител и да намериш начин да преодолееш хлопнатите кепенци по най-добрия и безболезнен начин за детето.

# 121
Какво значи да се събереш, то светът свърша на 5, ако не те приемат в СС. Верно изтрещя народът. Не лично sylviana.

# 122
Значи да си преглътнеш егото, да преживееш факта, че детето ти не е прието и да не го подложиш на "яко" учене, но все пак да намериш начин да го образоваш по лелеяните стандарти въпреки че няма да е в желаното училище.
Моя близка с години си побъркваше детето от подготовка, за да влезе в едно конкретно училище, в което не го приемаха 4 поредни години. Друга изпадна в истерия, че не й приеха пук-чето, то разправии с психолога, скандали, ходи да му гледа работните листа, искаше комисия да го изпитала пак... Трета ми каза, че явно трябвало да се примири, че й се е паднало по-глупаво дете...
Аз не участвам в порочната практика "изпит за ЧУ" по хуманни подбуди - жал ми е за децата Simple Smile
И въпреки че в очите на моите приятели и колеги съм твърде либерална с образованието на децата си, МБ беше лежерно дори и по моите критерии.

# 123
Като чета за доволните родители от МБ и се съмнявам моето дете в това училище ли беше. Все още съм на мнение, че това беше загубена година, по-лежерна и от детската градина. По принуда се преквалифицирах в учител, даже и система си бях направила, с авторски учебен план, та детето да се ограмотява след училище и през уикенда. 15К в кофата.

Моля ви, не се подигравайте на неприети деца, още повече в ПУК, грозно е. Когато детето ти е "топ" и вратите се отварят, не го мислиш. Но ако детето е под чертата, трябва доста кураж, за да се събереш като родител и да намериш начин да преодолееш хлопнатите кепенци по най-добрия и безболезнен начин за детето.
Детето Ви в кой клас е било? Учителите не са се занимавали с него ли, симулирали са, че го учат, а в същото време са играели на дама с децата ли? Обикновено се разбира много бързо, ако е така и не се дават повече пари. Детето се мести в друго училище и готово. Чак пък и обучителен план за ограмотяване ми е малко пресилено. Дали пък проблемът не е бил в самото дете?
МБ може да е лежерно за деца и родители, които смятат образованието за лежерна работа.  в крайна сметка, ако дадено дете не си дава зор, то покрива някакъв минимум, но училището няма да го изхвърли, а ще му позволи да върви с неговото темпо. За децата, които искат да учат и полагат усилия, училището също дава възможност да вървят с тяхното темпо. Хубавото е, че едните не пречат на другите. Всъщност, материалът до 4 клас си е лежерен и не предполага някакви яко бъхтене, за да се усвои добре.
Всъщност, усещането, че сме били в различни училища идва от субективните ни критерии по отношение на това какво точно образование искаме за децата си и какво очакваме от училището. И честно казано, не вярвам чак пък да не са го научили да чете, пише и смята това ваше дете.
Ох, пак ще допиша. От поста на sylviana могат да се направят доста изводи по отношение на цялата ни образователна система. От цялата тази амбиция за изпреварващо образование, изпити и подготовки за ПУК и желание за академичност, забравяме, че точно в първите години в училище са решаващи за това дали детето ще заобича ученето. В крайна сметка е тези първи години се поставят едни основи. Детето се учи да пише, чете и смята. Научава основни понятия от различни науки. Помня моите първи години в училище. Ми, лежерни си бяха. До обяд в училище. Малко домашни и цял следобяд игра. И определено, тази лежерност не провали живота ми в образователно отношение. Пък може и да е. Знам ли.

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 22:40 от mauvette

# 124
  • София
Е, айде сега! Един родител смята, че в училището не се е учило достатъчно и казваме, че проблемът сигурно е бил в детото. В детето може да се търси проблемът, ако ученето му е идвало в повече, не обратното.

# 125
Кое училище е МБ?

# 126
Е, айде сега! Един родител смята, че в училището не се е учило достатъчно и казваме, че проблемът сигурно е бил в детото. В детето може да се търси проблемът, ако ученето му е идвало в повече, не обратното.
Е, нали питам, санака. Търся проблем в учителите първо, но не изключвам такъв и при детето. Деца с обучителни затруднения не сте ли виждали. Но sylviana не спомена да е говорила с учителя, не спомена заедно да са потърсили решение. Каза, че започнала сама да си “ограмотява” детето, каквото и да значи това. Очевидно се е налагала допълнителна работа вкъщи, в което аз не виждам нищо лошо. За мен странното е, че не не е говорила с учителя, не са обсъдили какво точно я притеснява и не са намерили решение за конкретното дете. Училището било лежерно. Колкото и лежерно да е, там се покрива ДОС, който в началните класове не е някаква космическа наука. Чак пък толкова да не са й ограмотили детето, не вярвам.

# 127
Ехе, каква пространствена реклама на МБ. В първи клас по една книга на български и на английски… и един мармот…

# 128
  • София
Бързо се активизира пиара Simple Smile
Силвиана си я знаем статите кучета. Първо - много е далече от амбициозните родители с изпреварващо образование. Втори - бих се учудила, ако има дете в детска градина ( но всичко е възможно, предполагам).

Хаха, да, вярно, по една книга на английски и една на бг в първи клас, доообре. Мармоти и шоколади Simple Smile

# 129
Мисля, че ме объркаха с някого, но това няма значение. Че и общи компании... Голямото ми дете беше във ФЛ, да, това всички в темата го знаят.
Не разбирам хвалбите на МБ, но да му мислят потребителите на канадските образователни услуги. Аз искам детето ми да учи, не да ми обясняват колко е умно и колко си е добре, а всъщност да не знае нищо.
Проблемът започва от "приемат всеки". Децата не са на близко ниво и учителите се движат по тези с най-малко знания.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 07:35 от sylviana

# 130
Стига, бе хора. Нали никой не мисли, че им дават да четат Шекспир и Талев. Тази програма с четенето е от миналата учебна година. Книжките по английски са разделени на нива и са като по-голям текст с въпроси към него за четене с разбиране (за първокласниците не знам как е, говоря за моето дете). Книгите по български са от училищната библиотека. Всяко дете си избира книжка, прочита я и попълва читателски дневник. Не е нещо невиждано, че чак пък и реклама. Честно казано, не знам даже дали се нуждавт от реклама. Ученици си имат.
Странно, че sylviana и аз я помня с дете във Френския лицей. Не знаех, че са били в МБ. Но ми е малко вероятно това, което казва. Има постоянна връзка учител-родител и при проблем се обсъжда какво може да се направи. Чак пък на такъв учител греда да е попаднала, че детето тотално нищо да не е научило, не вярвам. Освен ако не е имало някакви езикови затруднения. Тук вече гадая. Но да се прави извод за цяло училище на база на едно мнение, няма нужда.
Sylviana, мислим му. Не ни мисли. Зададох ти няколко въпроса. Не отговори. И системата не е канадска. Ако си била в това училище, го знаеш. Учи се по МОН всичко (математика, български, ЧО, ЧП). Английският се учи по канадска програма, има и часове по математика и наука на английски, но това не прави училището канадско. Все едно да наречеш английско училище, в което учат английски по системата на Кембридж. Пак питам, в кой клас е било детето ти? Какво не е знаело от сложната програма до трети клас? Нали знаеш какво се учи до трети клас след като си направила авторска програма? Нали знаеш и нивото на Лицея в България? То свръхакадемично ли ти се видя в частта с българския?

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 07:40 от mauvette

# 131
Добре, приеми, че детето ми е със СОП, ако това ще ти даде комфорт.
По предметите на АЕ често се говори на български, има деца, които не разбират.

# 132
Добре, приеми, че детето ми е със СОП, ако това ще ти даде комфорт.
По предметите на АЕ често се говори на български, има деца, които не разбират.
Хайде да не слагаш думи в устата ми. Питах те нещо, не отговори. За мен е достатъчно да си направя съответните изводи.
Има отрицателни мнения и напуснали ученици от всяко училище. Но такива целенасочени кампании към едно конкретни не помня, дори в този форум. Мнения без никаква конкретика. И да, мотивираните, организирани и умни деца се справят навсякъде. В това училище се дава шанс и на останалите. Лично на мен това ми е основната забележка, липсата на подбор. Подбор е нужен и се надявам в даден момент да го въведат.
Другата ми забележка, ако може да се нарече така, е сравнително малкото време за упражняване на материала (имат повече часове по български и математика, имат и състезателна математика), но за по-бавните дечица не е достатъчно.
Всички имаме амбиции по отношение на децата си. Сама го каза. Моят съвет е да оставиш и твоето дете да върви с неговото темпо.

# 133
  • София
Е, ако са от тези малките книжки с картинки....може и по 1 на ден Joy

Аз пък вярвам на Силвиана, защото съм била на нейно място (не в МБ, а в друго "алтернативно"). Не само план за учене, реве ти се от загубеното време, когато всеки ден след дълъг ден в училище трябва да минеш с детето целият материал дето не са го и погледнали там. И ако още някой каже, че в начален курс се учи само четене, писане и смятане....ахахаха. Също и преди някой да спомене, нещо за детето, за да се самоуспкоява... Слава богу навакса за да се преместим, защото когато нивото ти е ниско не те искат в никое що- годе читаво училище. А това прекрасно устройства "алтернативните". Добре, че бързо схваща, иначе не знам как щяхме да имаме време да пълним дупките.
Та в крайна сметка СС се оказа "нашето". Толкова доволна не съм била от никое друго ЧУ. И дълбоко съжалявам, че в началото се подведох от писаниците за изтормозени деца и не кандидатствахме там още от ПУК.

Допълвам се: И в "алтернативното" имаше доволни родители докато не дойде 7 клас.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 08:12 от sadlady

# 134
  • в страната на чудесата
Фовет, животът не започва с МБ
Аз лично съм писала негативни мнения от първа ръка за три училища. И всеки път доволни като теб са отговаряли, че не е вярно това, което споделям. И са идвали на моето. Един единствен потребител призна заблудата си след големи словесни битки, година по-късно. Ставаше дума за ПБ. Респект за потребителя.
Силвиана споделя конкретни неща. Какво я нападнахте, че и дете там нямала… че и нова пр регистрация се наложи… защо?
Има клиентско колебание ли?
Едно негативно мнение е по-ценно от сто позитивни.

Общи условия

Активация на акаунт