Частни училища -информативно - дискусионна тема- 65

• 45 515
  • 780
  •   1
Отговори
# 210
Поредният СС фен въобще не ме учудва, даже са малко напоследък новите, ама пък кой й е виновен на темата, че няма други читави училища.

И “читаво” училище е?

# 211
  • София
Zaya Baya, наистина не знам какво е обучението в начален етап и мога само да те подведа. Може би ако има потребители с опит ПУК - 4 клас, ще ти пишат на лични и ще ти дадат повече информация. Също така в училището правят пробни дни за ПУК и 1ви клас на определени дати.

А и ние сме само от месец там - общата атмосфера в училището е много позитивна и естествена. В прогимназиален етап детето среща страхотни учители, часовете са му интересни. Непрекъснато ми споделя за някой час и какво са правили през деня. Учителите имат изисквания към децата и се учи. Не е уморен вечер, няма дълги домашни за уикенда. Но и той вече е голямо дете. Проблеми с дисциплината в училището според него няма - в това отношение се беше нагледал на какво ли не. За организация - мога да кажа дотук страхотна, комуникация - много ясна и подробна. Нищо не ми се е наложило да питам, а даже не бях на родителската среща. Първа подробна обратна връзка за детето ще дадат през ноември.

# 212
Зая Бая, кандидатствайте и не си мисли глупости.
Вземете една книжка на Крокотак и решавайте по нея без стрес, без никакви амбиции да решите днес 10 задачи примерно -.до след няколко месеца и по 2-3 задачи на ден дет се вика...ама какво 2-3,; повечето са такива, че дете на 5 спокойно ги решава за минута -две.
Нищо извънземно няма в изпита. Достатъчно е, че детето изобщо е виждало Крокотак... няма нужда да решава интеграли, споко. При нас нямаше нужда да чете, нито да решава уравнения за Пук. Достатъчно беше от три или четири елхички да може да каже коя е най-високата, най-ниската и средната по височина..хич не се впрягай чак толкова!

# 213
Дойдох тук, за да получа повече яснота, а си тръгвам с повече въпроси 😃 Честно казано бях отписала изцяло СС , не защото детето ми не е умно, а защото аз не исках да я изпращам по толкова (предполагам) труден път освен ако тя самата не пожелае. Не знам дали се разбира какво имам предвид. Ще разгледам по- подробно, досега даже пропусках коментарите за СС като цяло 😃 но тя е много емоционална личност, а от прочетеното до момента не съм сигурна, че е за нея.

# 214
  • София
Като четете за СС, проверявайте дали мнението е на родител с дете в СС, или на такъв, който не е помирисвал училището. Противоречивите мнения са между двете групи. Joy

# 215
Дойдох тук, за да получа повече яснота, а си тръгвам с повече въпроси 😃 Честно казано бях отписала изцяло СС , не защото детето ми не е умно, а защото аз не исках да я изпращам по толкова (предполагам) труден път освен ако тя самата не пожелае. Не знам дали се разбира какво имам предвид. Ще разгледам по- подробно, досега даже пропусках коментарите за СС като цяло 😃 но тя е много емоционална личност, а от прочетеното до момента не съм сигурна, че е за нея.

Ама те много харесват емоционалните. Казва ви го майка на свръх драма куин, която лети през емоциите за секунди. И аз в друго училище не знам толкова да се обръща внимание на децата от психологическа гледна точка. Едната психоложка в горните класове и пика на пубертета има стана по-голяма приятелка с която споделяха всичко.

# 216
  • Blondeville
Две деца имам в СС (2-и клас и ПУК), с ръка на сърцето мога да кажа, че този “труден, тежък път” е твърде митологизиран и редовно легендите излишно всяват ужас в “новаците”. И аз бях така наплашена преди да приемат баткото, така че предполагам е естествен процес преди кандидатстване.

После приеха детето и вече имам реален поглед. Че се учи, учи се. Но не е нещо непосилно, домашните са около 30 мин уикенда, прави си ги сам, честно си признавам, че дори не ги проверявам. Питам написал ли е и в раницата ли са, той знае, че това е негова отговорност. Той е по-особен, интроверт, силно емоционален, и не само, че това не е проблем, ами напротив - на една от родителските срещи класната каза “Окуражавах го да играе с другите в междучасията, но той иска да чете. Децата го търсят, той също ги търси като реши, но щом предпочита да е сам и да чете, нека го прави, виждам, че така му е добре, а това е важното”

Той е щастлив, много щастлив там.

Малката е много различен характер, за късмет пак влезе от раз в ПУК. Един от първите дни е била тъжна, учителката беше викнала баткото да я гушне и успокои, прати ми и снимка и каза, че винаги при нужда може да я вижда.

Дребни нещица, но показват, че отчитат индивидуалните особености на децата, усещат емоционалното им състояние и истински искат да са добре.

За изпитите - както и Мецан писа, наистина не са нещо извънземно. Проблемът е, че напливът е голям, а бройката ограничена, а не че задачите са за гении. Да, и двете ми деца са решавали занимателни книжки вкъщи регулярно и със сигурност е помогнало. Но мисля, че основно им е помогнало, че от малки могат да се фокусират, да слушат, да стоят кротко и да си изпълняват задачите. Това се търси според мен, училищна готовност и знания, отговарящи на възрастта, нищо непосилно.

Писала съм и преди - и двете ми деца бяха във възторг след “изпитите”. Малката на втори кръг, когато учителят по физическо тръгна да я води, много се засрами и направи кръгом обратно към мен (тя имаше много силен срам от мъже преподаватели). Човекът я заговори, предразположи, и тя тръгна спокойна. Вкъщи като се прибра пишеше името му със сърчица Grinning

Та така, това е моят опит.

# 217
Моето дете е на 5, ама имената на учителите не може да напише. Няма как без целенасочена родителска/учителска помощ да знае буквите на 5.

# 218
  • Blondeville
Ами аз никога не съм сядала да уча буквите с малката, с батко ѝ ги учих. В държавна градина са били и двамата. Питала ни е как се пише името ѝ, моето и тн. Първите ѝ писания бяха нашите имена с баща ѝ и “обич”, естествено с обърнато “ч”. За мен е напълно нормално дете на 5 да може да напише името си, особено ако е трибуквено Grinning

Фамилията на господина е с 5 букви, пита ме как се пишат тези, които не знае и започна със сърчицата Grinning

Естествено, че да отделяш време в образователни занимания с детето е плюс, това е първата крачка към създаването на някакви навици. Но да ги карам насила или целенасочено под график да сядат нещо да правят, никога не е било. В крайна сметка нито са писали есета на изпита, нито са решавали интегрални уравнения.

Моето дете е на 5, ама имената на учителите не може да напише. Няма как без целенасочена родителска/учителска помощ да знае буквите на 5.

# 219
Моето буквите ги знаеше, но не можеше да чете, нито да пише. Не са ги карали на изпита да познават букви, а са ги питали в коя от думите мотор, крава, колело, езеро няма "о". В началото на ПУК обаче повечето деца от класа можеха поне да сричат, а половината можеха и да четат. Той заради ДШ не можеше и да срича, настигна другите за под два месеца, така че няма страшно, няма нужда да могат да четат:

https://bg-mam.ma/p/1498545/48027518

# 220
  • София
Абе абсолютно е все тая кога ще се научи да чете и пише - на 5, 6 или 7 години. Хората изпадат в някакъв странен за мене възторг, когато детето може да чете и смята по-рано от другите. Много важно.

# 221
Да, действително май че е така 😀

# 222
Проблемът е, че много учители решават да си спестят първоначалното ограмотяване и работят с децата, които идват при тях научени. Тъжно, но факт.

# 223
Здравейте. За нас е далеч още кандидатстването, но започвам да се информирам от рано по темата. Знаете, ли дали в частните училища, ако дете е прието и има близнак, също влиза, като допълнителна бройка? Така е в държавните училища, но за частните нямам представа.

# 224
Ау, ето едно нещо, което наистина не знам... не съм се и замислял... интересно наистина. Питайте в училището най-добре.

Общи условия

Активация на акаунт